Çocuklarda okul korkusu nasıl yenilir ?

Çocuklarda okul korkusu nasıl yenilir ? Çocuklarda okul korkusunun en önemli nedeni, ailelerinden ayrı kalmaktır. Bu korkuyu en aza indirmek için, çocuklarınızla, neden okula gitmesi gerektiği hakkında, sakin bir konuşma yapmalısınız. Siz ne kadar kaygılı olursanız, sizin bu kaygınız çocuğunuza da yansıyacaktır. Çocuğunuzun, okul hakkındaki sorularını özenle yanıtlamaya dikkat edin. Bu soruları yanıtlanırken, onların anlayabileceği bir dil kullanmalısınız.

Örneğin;
Kendi çocukluk anılarınızdan anlatabilir, çizimler yapabilir, mini hikayeler anlatabilirsiniz…

Çocuklarda okul korkusu nasıl yenilir ?

Unutmayın ki;

Çocuğunuz okula başladığında, zamanının büyük çoğunluğu okulda öğretmeni ve arkadaşları ile birlikte geçecektir. Çocuğunuz, yeni arkadaşlarını ve öğretmenini sevip sevmeyeceğini düşünecektir. Tabii aileleri olarak, sizlerde.

‘Öğretmenini sevecek mi?’ , Arkadaşları ile iyi anlaşabilecek mi?’ , ‘Okulun ilk günü ağlayacak mı?’ gibi onlarca soru sizin zihninizi kurcalayacak.

Hem sizin, hem çocuğunuzun, soru işaretlerini ortadan kaldırmak için, imkanınız varsa çocuğunuzla birlikte gidip okulu keşfedin. Bu keşif sırasında, mümkünse öğrenciyi öğretmeni ile tanıştırın. Böylece öğretmeni ile ilgili ilk izlenimi erkenden öğrenmiş olursunuz.

Çocuklarda okul korkusu nasıl yenilir ?

Okul korkusu, okula yeni başlayan çocuklarda görüleceği kadar ara sınıflardaki öğrencilerde de görülebilir. Uzun bir tatilin ardından, okulu ve arkadaşlarını özlemiş olabilirler. Ancak, okula ilk gittiği haftalarda, büyümenin ve değişmenin verdiği etki ile uyum problemi yaşayabilirler. Bu yüzden, okullar açılmadan önce arkadaşları ile küçük bir görüşme ayarlanıp, yaz tatilinin aralarında açtığı kopukluk azaltılabilir.

‘Okula gitmek istemiyorum’  diyen çocuklara ‘ağlama, kıyamam, istersen gitmeyelim…’ gibi cümleler kurmamaya dikkat etmelisiniz.

Böyle teselli cümleleri, onların bu durumu alışkanlık haline getirmesine neden olacaktır. Bunlar yerine çocuğunuzu karşınıza alıp, okulda yapacaklarını, yeni arkadaşlarını, okulun güzelliğini anlatarak, büyümeye başladığını hissettirin.

Çocuğunuzun okula gideceği dönemde, çocuklarda oluşturduğunuz akademik başarı kaygısı, öğrencilerin korkulu rüyası haline gelerek, okula karşı olumsuz duygular beslenmesine sebep olmaktadır. Öncesinde okulu seven çocuklarımızın, zamanla okula gitmek istememesine neden olan, en büyük etken budur belki de.

Bir diğer okul korkusunun sebebi de öğretmen korkusudur;

Öğrenciler, ne kadar öğretmeniyle korkutulursa, okul ile o kadar sorun yaşar. Ödevini unutan ya da farklı sebeplerle tamamlayamayan öğrenciler, sabah olunca, okula gitmeyeceğim diye ağlamaya başlar.

Çocuklarınız ile konuşma yaparken, lütfen onların hayal gücünü hafife almayın. Sizin söyleyeceğiniz tek bir kelime, onların gözünde büyüyüp konu içselleştirilir. Var olamayan okul korkuları ortaya çıkabilir.

Çocuğunuzu okumayı öğrenirseniz, hem sizi, hem çocuğunuzu daha korkusuz bir hayat bekliyor olacaktır.

Faydalanabileceğiniz diğer yazımız, Okulun ilk haftasında velilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir ?

Damla SEVİM
İlköğretim Öğretmeni
17.09.2019

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?