Çocuklarda Diş Çıkarma Evresi

Bebeklerinin dişlerinin çıktığını gören anne baba için; bu anlar en mutlu oldukları ve endişe ettikleri bir zaman dilimi olup, çocuğun diş çıkarma evresi ve bu dönemi, anne baba veya bebeğe bakan bebek bakıcısı bilinçli şekilde bir şekilde geçirmek en doğrusudur. Sizlere, Berkay Danışmanlık İnsan kaynakları, bebek bakıcısı ajansı ve çocuk bakıcısı ajansı olarak, çocuğun diş çıkarma dönemi ile ilgili  bilinçlendirmek amaçlı bu yazımızı paylaşmak isteriz.

çocuğun diş çıkarma evresi

Bebekler dişlerini ne zaman çıkarır?

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri; her bebeğe göre değişkenlik gösterir, doğum sonrası genellikle bebeklerin ilk dişlerini çıkarma zamanı 6. ve 7. aylarda alt ön kesici dişlerin belirmesiyle ağızda yerlerini almaya başlarlar bazen de 1 yaştan sonra çıkmaya başlayabilir. Bazı durumlarda ise 4.- 5. aydan itibaren de dişleri çıkabilir. Bunların belirtisi olarak memeyi kabul etmeme ve ağlama olarak belirtebiliriz. Diş çıkarması memeyi emmesine engel değil, emzirmeye devam edin lütfen. Diş çıkarma zamanı çoğu zaman genetiktir; anne babanın dişleri ne zaman çıktıysa bebeklerinin de o zaman çıkma olasılığı yüksektir.

Çocuğun diş çıkarma evresi; bazı bebekler ve çocuklar için uzun ve zorlu bir süreç olabilir, bazıları içinse bu tam tersi olabilir. Diş çıkarma süresince bebeğiniz bulduğu her şeyi ağzına alacaktır çünkü diş çıkarma döneminde ağızları çok sulanır, damakları çok kaşınır ve bu durum bebeklerinizi çok rahatsız edecektir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? bahsetmek gerekirse;

Ağızdan salya akıtmak (çene ve ağız çevresinde kızarıklık ve döküntüye yol açabilir; bu durumda bebeğin yüzü temiz ve yumuşak bir bezle silinmeli ve uygun bir nemlendirici kullanabilirsiniz); elini ısırma, elini sürekli ağzına götürme, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik,  beslenmeyi reddetme, iştahsızlık, uykusuzluk, huzursuz olması, keyifsiz ve sinirli olması, öksürük, hafif ateş ve ağrı, kulakları çekmek vs. gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler görülmeye başladığında anne baba olarak veya bebek bakıcısı olarak, daha dikkatli ve kontrollü olmalısınız.

Eskiden ebeveynler; anneanne ya da babaanneler havuç- salatalık verip rahatlayacağını düşünürlerdi ki bu hala devam etmekte aslında bu tehlikeli bir durum, Allah korusun boğulma tehlikesi geçirebilirler. Bebeğinizin bu zorlu süreçte rahatlamasını ve kolayca atlatmasını sağlamak için yapacağınız şey dişlik almak olacaktır.

Bebekler İçin Dişlik Çeşitleri;

*Bebekler için Jelli Dişlik

*Bebekler için Sulu Dişlik

*Bebekler için Diş Kaşıyıcı ( sert,  silikonlu vs.gibi )

Anne babalar çocukların diş temizliğine 6–8 aylıkken başlamalıdır.

Bebekler katı gıdaları almaya başladıktan sonra öğün aralarında ve gece yatarken ağız temizlikleri yapılmalıdır.( günde 2 kez ve 3’er dakika ile )

Annelerin bir pamuğu hafif nemlendirerek dişlerin çiğneme yüzeylerini temizlemeleri iyi olur. Ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlamaktadır, küçük yaşlardan itibaren çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılan çocuklarda ileriki dönemlerinde sağlıklı dişlere sahip olacaktırlar.

Çocuğun Diş Çıkarma Evresi

1991 yılından bu zamana kadar, Berkay Danışmanlık insan Kaynakları olarak, çocuklarda diş çıkarma evresi, bebeklerde diş çıkarma, diş fırçalama eğitimine nasıl başlanır?, Çocuklara diş fırçalamayı nasıl sevdirebiliriz? çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak,  gibi çok önemli konularda, bebek bakıcısı ve çocuk bakıcısı seçimlerinizde, referanslı çocuk bakıcısı, tecrübeli çocuk bakıcısı, eğitimli çocuk bakıcısı ile çalışmanızı öneriyoruz.

Çocuğunuzu en başından bebeklik döneminden itibaren doğru ve bilinçli bir şekilde bakımını gerçekleştirerek; birçok konuda çocuğun mutlu ve huzur içinde büyümesini sağlayabilirsiniz. bebek bakımı konusunda deneyimlere sahip, bebek bakıcısı arıyorum diyorsanız, bu ihtiyacınız için en iyisi bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
01.07.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?