Çocuk istismarı

Çocukları Tehlikeli İnsanlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Sevgili Anne Babalar,

Çocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onları yetiştirirken, çocuk istismarı ve daha bir çok tehlikelerden koruyarak, en iyi imkânları sunarak en iyi şekilde yetiştirmek istiyoruz.

Son zamanlarda yaşadığımız, yaygınlaşan bir hastalık gibi, çocuk istismarı olayları nedeniyle anne baba olarak size çok iş düşüyor.

Çocuklarımız evden çıktığı andan itibaren fiziksel, cinsel taciz, alkol, sigara, hap ve uyuşturucu kullanan şahıslar, çocuk tacirleri vs. gibi bir çok durumlarla karşılaşabilirler. Sürekli çocuğunuzun yanında olamazsınız ve dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı da endişe ve korku duyabilirsiniz.

Bunun için, çocukları tehlikeli insanlardan ve çocuk istismarı gibi tehlikelerden nasıl koruyabilirsiniz? Sorusunu sizin için cevaplamaya çalıştık ;

Çocuk istismarı

Çocukları istismardan koruma yöntemleri;

*Konuşmaya başladıkları yaşlarda çocuklara tüm vücut parçalarının adı öğretilirken, göz, kulak, burun gibi “özel bölgeleri”nin de adları öğretmeli siniz.

Çocuklarınızı hırpalayarak, cinsel bölgelerini, dudaklarını öperek sevmemelisiniz!! ( tacizciyi, sapık olan kişiyi ayırt etmesi için bu çok önemli bir konudur )
Çocuklarınıza vücudunun özel bölgelerin onlara özel olduğunu ve istemedikçe kimsenin dokunamayacağını açıklamalısınız ve dokundukları takdirde çığlık atmalarını, “hayır” demesini  ve yardım edin demeyi öğretmelisiniz.

Çocuğa sormadan veya onun itirazına aldırmadan istediğimiz gibi çocuklara dokunmamalıyız. Çocuk istemese de öpmek, sarılmak, mıncıklamak, gıdıklamak, okşamak gibi. Bu dokunuşlar hiçbir istismar içermese de çocuğa kendi vücudu üzerinde etkisi ve hükmü olmadığını öğretir ve çocuk istismara kırılgan olur. Bugün kafasını okşayan yarın özel bölgelerini okşadığında çocuk ona hayır deme, karşı koyma, kendini savunma gücünü kaybeder.

Çocuk istismarı

* Eğitmek ve korumak adına çocuğu bilgilendirirken çok abartırsak, konunun altını çok çizersek, merakını kamçılar ve aklına düşürürüz. Çocuklarımızı kötü niyetli insanlardan ve çocuk istismarı gibi, en kötü şeylerden koruyalım derken onları dört duvar arasına da hapsetmemeye özen göstermeliyiz. Çocukların sosyal etkinliklerini kısıtlamadan önlemler almalıyız.

*Çocuklar, çocukluğunu yaşamalı. Anne baba olarak, gözünüz çocuklarınızın üzerinde olması gerekmektedir. Engelleme ve kısıtlamaları ölçülü yapmak gerekir, ama tehlike anında da yetişecek mesafede durmak lazım, bana ihtiyacın olduğunda buradayım seni korurum, sorun ne olursa olsun buradayım senin yanındayım, yetişirim mesajını çocuğunuza vermeniz gerekiyor.

* Çocuğunuzun arkadaşlarını ve arkadaşlarının anne babalarını, kardeşlerini tanımalısınız. Bir etkinlik planı yaparken çocuklarınızı gözlemeli ve tüm önlemleri almalısınız. Komşularınızı, akrabalarınızı bile gözlemlemelisiniz, bir şey olmaz deyip geçmeyin lütfen, son zamanlarda çocuklara karşı artan şiddet dolu çocuk istismarı ve hayvanlara yapılan eziyetler hepimizi derinden üzdü ve yıprattı. Eskiden çocuklarımızı gönül rahatlığı ile dışarıya gönderirken artık çocuklarımızı daha fazla korumak zorunda kalıyoruz.

*Çocukla iletişim kurmak zorunda ve ne olursa olsun koşulsuz sevdiğiniz mesajını çocuklarınıza vermelisiniz. Çocuğunuza başına ne kadar kötü bir olay gelirse gelsin size anlatabileceğini, anlattığında onu suçlamayacağınızı,  seni biri tehdit ediyorsa bana söylemeni istiyorum eğer  tehditlerini kabul edersen ve susarsan başına daha çok kötü şeyler gelebilir  gibi çocuğun yaşına uygun açıklamalar yapabilirsiniz. Tacize uğrayan çocuklar genelde korktukları için susar (tacizci korkuttuğu için )  ya da utandığı için kötü bir şey yaptığı için içine atar ve bu durumu saklar. Böyle bir olayı anlatırlarsa cezalandırılmayacak larını, onların sözüne güvenileceğini  onlara anlatmak çok çok önemli. Çocuğunuza banyo yaptırırken vücuduna bakın morluk, kızarıklık herhangi bir belirti varsa korkutmadan, sakince konuşmayı deneyin ya da mutlaka hastaneye gidin.

*Çocuklarınıza yaşına uygun şekilde, yabancı insanlarla iletişimde nelere dikkat edileceğini şu şekilde açıklayabilirsiniz;

3 – 6 yaş arasındaki çocukları istismardan korumak için;

“Kızım –  oğlum tanımadığın bir amca, abi, abla, teyze, dede, nine sana şeker, çikolata gibi bir şey vermek isterse ve karşılığında seni bir yere götürmek isterse, arabasına bindirmek isterse kabul etme ve “hayır” diye yüksek sesle bağır ve yakındaki insanlardan yardım iste” gibi.

7 – 12 yaşındaki çocukları istismardan korumak için;

“Kızım – oğlum sana tanımadığın birisi annenin babanın tanıdığıyım, annenin ya da babanın arkadaşıyım ben,  seni annenin ya da babanın yanına götüreceğim veya gezmeye götüreceğim, sana bir şeyler alacağım derse kesinlikle onlarla gitme onlar yabancı insanlar. Ben seni arayıp şu kişi seni okuldan sonra alacak demediğim sürece kimse ile bir yere gitme, bu tanıdığımız biri olsa bile. Sadece ben ve babam seni okuldan alabilir. Başa kişiler alacaksa ( anneanne, babaanne, dede, hala, teyze vs. )  ben sana akşamdan, sabahtan söylerim ya da okula telefon açar söylerim” gibi bir açıklama yapabilirsiniz.

TÜM OKULLARDA KAMERA SİSTEMİ OLMALI !!!

*Okullarda tuvalet girişlerine, koridorlara ve bahçedeki köşelere mutlaka kamera konulmalıdır. Eğer kamera konmazsa küçük çocuklar büyük çocukların tacizine maruz kalabilir veya okulda kötü niyetli çalışan bir yetişkinin tacizine maruz kalma riski olabilir. Bu olaylardan sonra tüm okullarda, okul çevrelerinde, çocuk parklarında kamera sayıları arttırılmalıdır diye tavsiye ediyor, gerekli girişimlerde bulunmanızı tavsiye ediyoruz.

1991 yılında bu zamana kadar, bakıcı şirketi bünyesinde, insan kaynakları uzmanı olarak, size tavsiyem; sizin göreviniz iyi bir ebeveyn olmak, çocuğunuzu en iyi şekilde hayata hazırlayıp,çocuğun kendi kendini koruyabilmesi sistemini geliştirmek olacaktır. Çocuğunuzun aklının, davranışlarının ve çocuğun ruh sağlığının gelişimi için, bilinçli bir çocuk yetiştirmenin önemine göre, eğer çalışıyorsanız iyi çocuk bakıcısı ve tecrübeli çocuk bakıcısı ile, iyi iletişim içerisinde çocuğunuzu büyütmenizi öneriyoruz.

Anne ve babaların çocuklarına sunabileceği en değerli mirasın onlara verdikleri sevgi ve hayatta onları güvende olduklarını hissettirerek büyütmek olmalıdır. Aynı zamanda, bu konuda, gözünüz arkada kalmadan, çocuğunuzu evladı yerine koyup koruyup kollayacak, güvenilir çocuk bakıcısı portföyümüzle iletişime geçmenizi bekliyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz KILIÇ
04.07.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?