Çocuklarda Arkadaş İletişimi

Sevgili okurlar, çocuklarımız büyüdükçe, çocukların sağlıklı bakım sürecinin yerini, ister istemez gelecekleri ile ilgili güzel hayaller ve kaygılar alır ve bu kaygıların bir tanesi de, çocuklarda arkadaş iletişimi diyebiliriz.

Çocuklarda Arkadaş iletişimi

Çocuğun arkadaş iletişiminin sağlıklı olması için anne, babalara düşen görevler ?

Çocuğunuza yapabileceğiniz en önemli iyilikler, sağlam bir birey olarak yetiştirmek, özgüveni olan bir yapı saplamak, dünyadaki her şeye saygı duyan bir insan olarak büyümesini sağlamak olacaktır. Çünkü bunlardan biri olmazsa, diğerlerinin önemi pek fazla kalmıyor. Çocuğumuzun küçüklüğünden itibaren, ona vereceğiniz bu meziyetler için, öncelikle rol model bir anne baba olmalısınız ve duygusal gelişimine önem vermelisiniz.

Bu durumda neler yapabilirim veya nasıl hareket etmeliyim diyorsanız, çok düşünerek ve çok okuyup, araştırarak adımlar atmalısınız. Tabii ki, sadece bu yeterli olamaz. Çocuktaki en önemli yapı taşları, çevresi ile sosyalleşmesi ve iletişim kurmasıdır. Biliyorum aklınızdan geçenleri, günümüzde çocuklarımızı korumamız gerekiyor, komşuluk mu kaldı?, şehir hayatı, iş yoğunluğu var ve çocuğuma zaman ayıramıyorum.

Evet, tüm bunlarda, maalesef ki haklısınız, fakat bunlara sığınarak da, çocuğu eve hapsetmek asla doğru değildir. Çocuğun arkadaş iletişimi için ve yalnız büyümemesi için çaba göstermek zorundasınız. Bunu için bir tane de olsa, arkadaşınızın yaşıtı bir çocuğu, kuzeniniz veya parkta dahi olsa, bir arkadaş ortamı yaratmalısınız.

Çocuğun arkadaş iletişiminin güçlenmesi için öneriler;

Günümüzde zaman, çevirdiğimiz kum saatlerindeki kum taneleri kadar hızlı akmakta, bu zaman akışından en büyük nasibi, dünyamız almaktadır. Yaşadığımız dünyanın içerisindeki tek geleceğimiz, doğurduğumuz ve yetiştirdiğimiz çocuklarımızdır. Aslında, çocuklarda arkadaş iletişimi, insanlar arasındaki sağlıklı ilişkilerin devamı ve korunması niteliğindedir. Çocuklarımız çok hızlı büyüyor ve öğreniyorlar. Bununla birlikte, çocukların öğrenmesi ve çocukların arkadaşlıklar kurup sosyalleşmesi içinde, birçok alanın da oluşmasına, olumlu yönde sebep olmuştur.

Çocuklarda kreş yaşı, çocuklarda oyun grubu yaşı, neredeyse 1,5 yaş ve 2 yaşa kadar inmiştir. Bu tür çocuk oyun grupları, özellikler kardeşi olmayan veya çok fazla arkadaşlık kurma ortamı olmayan çocuklar için, bulunmaz bir nimettir.

Çocuklar için oyun gruplarında, en önemli kazanımları, çocukların yaşıtlarıyla iletişime geçmesi ve çocukların birbirleri arasında bağ kurmayı öğrenerek, sosyalleşmesidir. Çocuk oyun grupları, çocukların yaşıt arkadaş edinmesi ve birlikte etkinlik yaparak öğrenmelerini temel alır. En içine kapanık çocuklar bile burada mutlu anlar yaşamaya başlar ve kendisine, çevresine güvenmeye başlar. Küçük yaşlardaki çocuklarınıza, tam gün değil ama saatlik veya yarım gün olarak, çevrenizden araştıracağınız güvenilir ve tecrübeli oyun gruplarını araştırarak çözüm bulabilirsiniz.

Çocuğum neden arkadaşlık kuramıyor ?  Sebepleri neler olabilir ?

*Küçüklüğünden itibaren, yalnız büyümüş ve çevresel bir iletişime geçmemiş olabilir.

*Hassas yapısından dolayı, korumayı biraz abartılmış ise ve çevresine karşı güvensiz büyümüş olabilir.

*Kardeşi veya çevresinde yaşıtı olmadığı için yalnız kalmış ve korkular yaşıyor olabilir.

*Çeşitli sağlık sebepleri, annenin hijyen takıntısı veya bir fiziksel engelli bir durumu varsa, duygusal çekingeleri olabilir.

*Etraftan duyduğu, kötü hikayeler, şahit olduğu kötü tecrübeler nedeniyle içine kapanık bir hale gelmiş olabilir.

*Dış dünya ile iletişimi için, çok önemli olan, diğer yaşıt çocuklarıyla birlikte vakit geçirmemiş olabilir.

*Çocuk her türlü maddi imkanın doygunluğunu yaşamış ama paylaşmanın güzelliği öğretilmemiş olabilir.

*Kendi korkularınızı ve duygusal iniş çıkışlarınızı çocuğa empoze etmiş olabilirsiniz.

Buna benzer olarak, sayabileceğimiz daha bir çok neden, çocuğun çevresi ile iletişime geçmemesinin sebepleri olabilir. Bu durumda, çocuklarda arkadaş iletişimi için, işin içinden çıkılmaz bir durumda iseniz, çocuğunuzun geleceği için, kesinlikle biz uzmana başvurmalısınız.

Çocuklarda arkadaş iletişimi’nin önemi;

Yukarıda anlattığım tüm durumlar, çocuğumuzun mutlu bir birey olabilmesi için olmazsa olmazlardan. Çocukların, toprağa atılan bir tohum olduğunu asla unutmayınız. Sevgisiz ve bakımsız, bir tohumun büyümeyeceğini, büyüse dahi, yetişkin olduğunda, iyi bir baba, iyi bir anne, iyi bir, eş, iyi bir arkadaş ve sizler yaşlanınca da, iyi bir evlat olamayacağını unutmayınız. Eğer ki, çocuğunuza, yeterli zaman ayıramayıp, çalışmak zorunda iseniz, tecrübeli çocuk bakıcısı ve güvenilir çocuk bakıcısı ile çalışma için, en iyi çocuk bakıcısı ajansı olarak bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
28.09.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?