Çocuklarda çölyak hastalığı nedir ve tüm insanlarda çölyak nedir? diye merak ettiklerinize, uzmanların görüşü ve araştırmalarımızın sonucunda, şöyle bilgi vermek isteriz; ekmek, makarna, bisküvi ve diğer unlu ürünlerinden uzak durmak zorunda kalmasına neden olan bu hastalığın adı çölyak’tır. Çölyak hastalığı, genetik bir hastalıktır ve hastaların yüzde 10 kadarında ailede çölyak hastalığı olan başka bireyler vardır. Dünyada ve ülkemizde 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü olarak bilinir ve değişik etkinlikler, farkındalık çalışmaları ile hatırlatmaktadır.
Çocuklarda Çölyak Hastalığı , Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
* Karında şişkinlik ve ağrı
* Yaşa göre kilo azlığı ( kilo kaybı ya da kilo alımında güçlük)
* Kas zayıflığı ve kansızlık
* İshal, gaz şikayetleri ve dışkıda anormallik
* Kusma, halsizlik ve iştahsızlık
* Ağız içinde oluşan aftlar, diş sorunları
* Eklem ve kemik ağrıları ( kemiklerin zayıflaması)
* Sinirlilik, yorgunluk
*Deri sorunları, ciltte kaşıntılı ve döküntüler gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.
Çocuklarda çölyak hastalığının belirtileri; farklı hastalıkları da akla getirebilir. Doğru tanının konulabilmesi için uzman doktorlara başvurularak bazı özel kan testleri, endoskopi ve alınan doku örneklerinin patoloji tarafından incelenmesi gerekmektedir.
Çölyak Hastalığının Tedavisi
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi, tahıllarda bulunan gluten proteininden uzak durarak beslenmek, çölyak hastalığının tek tedavisi olarak biliniyor. Anne, baba, çölyak hastaları olarak, çocuklarınız ve hastalarınız için alışveriş yaparken marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelisiniz. Mutlaka gluten içermeyen gıdalardan tüketmelidirler.
Çölyak hastalığında tüketilmemesi gereken besinler nelerdir ?
Çölyak hastaları, tükettikleri her gıdayı sorgulamak zorunda kalmaktadır. Glutensiz ama sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam şekli haline getirilmelidir. Çölyaklıların tüketmemesi gereken besinler; Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürünler yani ; un, galete ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk ve balık gibi et ürünleri, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma, bira, votka, malt kullanılan içecekler, pane harçları, hazır çeşniler, guten içeren hazır çorbalar, tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir. Çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma, sirke gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir, bunları almadan önce mutlaka ürünler hakkında bilgi alın.
Çölyak hastaları neler yiyebilir ?
Sebzeler, meyveler, bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk ( daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartmayın ), una batırılmış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, evde çekilmiş güvenli baharatlar vs. bu ürünler güvenli yiyeceklerdir. Unutmadan hazır alınan mısır ekmeklerinin içine farklı unların karışabileceği ihtimaline karşı mısır ekmeğini evde yapmak daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.
Erken dönemde teşhis edilmezse, çocuklarda çölyak hastalığı ciddi problemlere yol açabilir. Yukarıda tarif edilen bulgulara benzer şikayetleri veya ailesinde çölyak hastalığı olanların bir iç hastalıkları uzmanı veya gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
29 yıldır, çocuk bakıcısı danışmanlık firması olarak, çocuklarınız da, hassas ve çok dikkat edilmesi gereken, bilinçli, kapasiteli, akıllı, güvenilir ve referanslı çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, eğitimli bebek bakıcısı ve en iyi çocuk bakıcısı için bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ – 29.01.2019