Diş fırçalama alışkanlığı bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik olmak üzere, hayatımızın her döneminde ağız ve diş sağlığımızı korumamız için yapmamız gerekenlerden en önemlisidir ve çocuklarda diş fırçalama eğitimi için bilinçli olmak gereklidir.
Çocuklarda diş fırçamla eğitimi ne zaman başlanmalıdır ?
Çocukların dişleri yetişkinlere göre daha çabuk çürür. Çocukların birçoğu dişlerini fırçalamak istemez ya da zorla fırçalar. Çocuğun yaşı, gelişim dönemi ve genel haline bakarak uygun olduğu zaman çocuğunuza diş fırçalama eğitimi verebilirsiniz.
Çocukların ileriki yaşlarda bu alışkanlığı sürdürmesinin en kolay ve etkili yöntemi 2- 2.5 yaştan itibaren dişlerini fırçalamaya başlamalıdır. Çünkü çocukların dişlerinin çabuk çürümesindeki en önemli etken şeker, çikolata, cips gibi gıdalardır.
Diş fırçalama eğitimine ne zaman başlanır?, diş fırçalama eğitimine nasıl başlanır?, ne gibi malzemelerin gerekli olduğunu önceden araştırması gerekir.
Çocuklarda nasıl bir diş fırçası ve macun kullanılmalıdır ? diye soru sorabilirsiniz;
Çocuklar için diş fırçası seçimi yapılırken öncelikle çocuğun ağız ve diş yapısına uygun yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş bir diş fırçası seçilmelidir.
Diş fırçasının sert olması çocuğun diş etlerinin kanamasına ve diş etlerine zarar verebilir.
Uzmanlara göre bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez, diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Diş macunu kullanmaya başlandığı dönemde, florlu diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir. Önemli olan çocuğun seçilen macunun tadını sevip istek duymasıdır.
Diş macunu bir mercimek tanesi büyüklüğünde kullanılmalı, diş fırçası düzenli olarak ne kadar sürede değiştirilmeli? diye sorarsanız, uzmanlara göre en az 6 ayda bir değiştirilmelidir.
Günde 2 kez sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce 3’er dakikalık zaman aralığında fırçalamalıdır. Bir mercimek kadar macun fırçalama için yeterli olacaktır.
Ebeveynlerin, en zorlandığı konu çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Ebeveynler, çocukların diş temizliğine 6–8 aylıkken başlamalıdır.
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
Bebekler katı gıdaları almaya başladıktan sonra öğün aralarında ve gece yatarken ağız temizlikleri yapılmalıdır.
Süt dişlerinin yeni çıkmaya başladığı zamanlarda fırçalamanın düzenli olarak yapılması diş etlerine masaj etkisi yaparak bebeğinizin rahatlamasına ve diş çıkarken hissettiği ağrılarının azalmasına sebep olacaktır.
Annelerin bir pamuğu hafif nemlendirerek ya da temiz bir bezle dişlerin çiğneme yüzeylerini temizlemeleri iyi olur.
Ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlamaktadır; küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırılan çocuklarda ileriki dönemlerinde sağlıklı dişlere sahip olacaktırlar.
Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını korumak için 6 ayda 1 düzenli bir şekilde diş hekimi kontrolüne götürmeniz önemli bir konudur. Bu kontroller sayesinde çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun kolaylıkla tespit edilebilir ve uygun bir tedavi uygulanır.
Çocuklara diş fırçalamayı nasıl sevdirebiliriz ?
*Diş fırçalama eğitimine başlamadan önce çocuğunuzla birlikte alışveriş yapmayı, onun tercih edeceği sevdiği çizgi film karakterlerinin bulunduğu piyasada satılan birkaç tane renkli diş fırçasını ya da diş fırçası setini seçmesine izin verebilirsiniz.
*Çocuğunuzun sevdiği bir bebek oyuncağını yanına almasına ve bebeğinin dişlerini fırçalamasına izin verebilirsiniz, bu durum diş fırçalama işlemini daha sevimli bir hale getirin
*Çocuk dişlerini fırçalarken anne -baba ya da çocuk bakıcısı mutlaka yanında olmalı ve çocukla konuşmalı, hoşuna gidecek masallar, hikâyeler anlatmalı, şarkılar da söyleyebilirsiniz.
*Çocuğunuzla aynı anda dişlerinizi fırçalayın, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırılırken anne ve babanın hatta çalışan anne ise çocuk bakıcısının davranışları bu konuda çok etkilidir.
*Çocuğa diş fırçalama eğitimi verirken ebeveynlerin, çocuklarına doğru beslenme alışkanlığını kazandırmaları, şeker, çikolata, cips gibi yiyecekleri sınırlı tüketmesine izin vermeli, yapıcı, olumlu, anlayışlı ve sabırlı olmaları çok önemlidir.
*Dişini fırçalaması için çocuğunuza öncelik verin, dikkatini dağıtmaması için renkli küçük kum saati alabilirsiniz bu ne kadar süre ile fırçalaması gerektiğini ona hatırlatır
*Dişlerini fırçaladıktan sonra çocuğunuzu takdir edin, sarılın, öpün, onu çok sevdiğinizi söyleyin ve onu ödüllendirin.
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
1991 yılından bu zamana kadar, Berkay Danışmanlık insan Kaynakları olarak, çocuklarda diş fırçalama eğitimi, Diş fırçalama eğitimine ne zaman başlanır?, diş fırçalama eğitimine nasıl başlanır?, Çocuklara diş fırçalamayı nasıl sevdirebiliriz?çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak, gibi çok önemli konularda, bebek bakıcısı ve çocuk bakıcısı seçimlerinizde, referanslı çocuk bakıcısı, tecrübeli çocuk bakıcısı, eğitimli çocuk bakıcısı ile çalışmanızı öneriyoruz.
Çocuğunuzu en başından bebeklik döneminden itibaren; doğru ve bilinçli bir şekilde bakımını gerçekleştirerek, birçok konuda çocuğun mutlu ve huzur içinde büyümesini sağlayabilirsiniz. Çocuk bakımı konusunda deneyimlere sahip, çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız iletişime geçmenizi bekliyoruz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
30.07.2018