Çocuklarda en sık yaşanan 5 kış hastalığı

Sevgili okurlarımız, bugünkü yazımızda, sizlere, kış aylarındaki en büyük sıkıntılarımızın başında gelen, çocuklarda en sık yaşanan kış hastalıkları, çocuklarda en sık yaşanan 5 kış hastalığı, sebepleri, belirtileri, neler yapmamız gerektiği ile ilgili, araştırmalarımızı ve annelik tecrübelerimizi de ekleyerek, önemli bilgiler paylaşmak için bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuklarda en sık yaşanan kış hastalıkları

Çocuklarda en sık yaşanan kış hastalıkları;
1 – Çocuklarda nezle ve grip;

Kış aylarında, küçük çocuklarda, burun tıkanması, beslenmeyi olumsuz etkileyebilir. Ev ortamınız ve özellikle çocuğun yattığı odasının nemlendirilmesi gereklidir. Çocuğun ateşi 38,5 dereceyi geçerse, doktorunuza danışarak, ateş düşürücü verilmesi gerekebilir. Çocuklar nezle – grip olduklarında, bol sıvı gıdalarla beslenmeli  ve serum fizyolojik damlalarla burun açık tutulmalıdır.

Antibiyotik kullanılmasına  gerek yoktur. Gripte ise ateş daha yüksek seyreder, genellikle 38,5 derecenin üstündedir. Belirtileri ise halsizlik, burun akıntısı, boğaz ağrısı,  öksürük, üşüme-titreme ve yaygın kas ağrısıdır. Gribin bilinen bir tedavisi yoktur. Çocuğunuz okula gidiyorsa, birkaç gün evde dinlenmesi, daha çabuk toparlanıp iyileşmesini sağlar ve arkadaşlarına bulaştırma riski de olmaz.

2 – Çocuklarda bronşit:

Bronşit çocukların bronşlarda meydana gelen iltihaplanma durumudur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar bu konuda  hassastır. Çoğunlukla grip, boğaz ağrısı veya soğuk algınlığı durumunun ardından görülür. Genelde virüslerin, bazen de bakterilerin yol açtığı bir durumdur.

Çocuklarda bronşit belirtileri, öksürük, hırıltılı solunum, ateş, bazen kusma, burun akıntısı, yeşilimsi veya sarı renkte balgam, genel soğuk algınlığı belirtileri gibi belirtilerle kendini gösterir. Gündüz çocuğun durumu daha normal görünse de gece daha kötü olabilir. Özellikle çocuklarda gece öksürüğü oldukça artabilir ve bu da çocuğun uyumasını zorlaştırır.

Hastalığın bir kuluçka süresi bulunmaktadır. Bu süre duruma göre değişebilir. Ateş genelde birkaç gün kadar sürer. Çocuklarda öksürük 1 – 2 hafta kadar sürebilir.

Çocuklarda bronşit için yapılması gerekenler; balgamını çıkarmasına yardımcı olun. Öksürmesini sağlayın. Çocuğunuzun ateşi varsa bol su içmesini sağlayın, doktorunuza danışarak, ateş düşürücü bir ilaç tavsiyesi isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun dinlenmesine dikkat edin. Dışarı çıkarmayın. Oda sıcaklığı normal bir sıcaklıkta olmasına dikkat edin.

3 – Çocuklarda sinüzit;

Çocuklarda soğuk algınlığı, sonrasında, uzun süren burun tıkanıklığı ve akıntısının yoğunlaşması, çocuklarda akut sinüzit belirtisi olabilir. Çocukların küçük yaşlarda, bağışıklık sistemi tam anlamıyla güçlenmediği için, sinüs ve kulak, burun, boğaz enfeksiyonları sık görülür.

Çocuklarda uzun süreli bu tarz rahatsızlıklar ve yoğun ilaç kullanımı ile geçmeyen sinüs rahatsızlıkları, çocuklarda kronik sinüzit teşhisini ortaya koyar. Bu teşhis ve tedavi için uzman bir kbb doktoruna başvurmanızı öneriyoruz.

Çocuklarda en sık yaşanan kış hastalıkları;
4 – Çocuklarda orta kulak iltihabı;

Çocuklarımız kış aylarında, sık yaşanan nezle ve grip gibi, genelde çok olağan karşılanan hastalıklar çocuklarda orta kulak iltihabın oluşmasına sebep olabiliyor. Çocukların günlük yaşantılarında okul, servis ve otobüs gibi kalabalık ortamlar orta kulak iltihabı riskini artıran faktörler de karşımıza çıkabilir.  İnsanlarda orta kulağı mukoza adı verilen kaplayıcı kısmın iltihabına orta kulak iltihabı denir.

Mukoza, östaki borusu adı verilen boru şeklinde bir organla, genizle ve burunla irtibat halindedir. Orta kulakta, kulak zarı ile iç kulak arası köprü görevi gören örs, üzengi ve çekiç adı verilen üç adet kemikçik bulunur. Bunlar vücudun en küçük kemikleridir. Orta kulak normalde hava ile doludur. Kemikçikler ve buna bağlı kulak zarı, bu hava boşluğuna doğru hareket eder. İltihap, bu boşluğu döşeyen iç örtünün şişmesi, orta kulağın sıvıyla dolmasıyla oluşur. Bu durumda, orta kulağı havalandıran östaki borusu da tıkanır.

Orta kulaktaki hava, yerini iltihaplı sıvıya bırakır ve buna bağlı olarak hastalık şikayetleri ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı genellikle nezle, gribal enfeksiyon, sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Çocuklarda orta kulak iltihabının önemli belirtileri; kulak ağrısı, ateş, işitmede azalma gibidir. Bu gibi belirtileri çocuğunuzda yaşıyorsanız, hızlı bir şekilde uzmana başvurmalısınız.

5 – Çocuklarda zatürre/ çocuklarda alt solunum yolları hastalığı

Uzmanlar, çocuklarda alt solunum yolu hastalığı olan, çocuklarda zatürrenin akciğer iltihabı anlamına geldiğini ve zatürre vakalarının çoğunun etkeninin enfeksiyonlar olduğunu belirtiyor. Çocuklarda zatürreyi önlemek için, yeterli ve dengeli beslenmeleri çok önemlidir. Çocuklara ellerin iyi  bir şekilde yıkanması öğretilmeli ve yetişkinlerde de bu konuda dikkatli olmalıdır. Çocuklarımızı grip gibi viral enfeksiyonlardan korumak da zatürreye engel olabiliyor.

Ayrıca, sigara dumanı ile çocuklarımızı temas etirmemelisiniz. Çocuğun ateşi varsa, sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler oluyor ve çocuk beslenemiyorsa, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Çocuklarda en sık yaşanan kış hastalıkları konusundaki yazdığımız bilgiler tamamen bilgi amaçlıdır. Tanı veya tedavide kullanılmamalıdır. Tanı ve tedavi işlemlerinin mutlaka bir hekim tarafından kontrollü bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
19.10.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?