Çocuklarda geç konuşma

Çocuklar ne zaman konuşmaya başlar ?Çocuklarda geç konuşma ; Konuşmak çocuğun sözel ifadeleri kavraması ve anlamasıdır diyebiliriz. Normal gelişim sürecinde ifade edici ve alıcı dilin çocuğun yaşıyla doğru orantıda olması gerekmektedir.

Çocuklarda geç konuşma

Çocuklarda dil gelişimi, ilk 6 ayda yavaş yavaş heceleri çıkarmaya başlar, 12 aydan sonra kelimeleri dile getirir. 18 ay itibarıyla kelime dağarcıkları gelişir ve 24 ay civarında iki kelimeyi bir araya getirmeye başlarlar. Bu gelişim basamaklarının gerisinde kalan çocukların dil ve konuşması uzman tarafından psikolojik danışmanlık incelemesi gerekebilir.

Çocukların geç konuşma nedenleri ?

Çocuklarda dil ve konuşma gecikmesi veya çocukların geç konuşma nedenleri?

Uzmanlara göre çocukların geç konuşma nedenleri; genetik, duyusal, nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluğun sonucu olabileceği  gibi, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da ortaya çıkabilen bir durumda olabilir.

Toplum arasında erkek çocuklarının daha geç konuşması söylentisi vardır. Bu durumun değerlendirmesi olarak, çocuklar arasında, cinsiyet, konuşma gecikmesinde bir risk faktörü olabilir. Erkek çocuklar, kız çocuklara göre konuşmaya daha geç başlayabilir. Ancak tüm erkek çocuklar geç konuşur anlamına gelmez.  

Çocuğun geç konuşması karşısında neler yapılmalı?

*Çocukla oyun oynama yöntemi kullanılarak çocuğun oyuna aktif katılımı sağlanmalıdır.

Basit konuşma ifadeler kullanılarak, çocuklarla konuşurken göz teması kurulmalıdır.Zihinsel ve fiziksel gelişime sahip bir çocuk zamanla dil gelişimini tamamlar.

*İletişim kelimelerimiz, çocuğun anlayabileceği şekilde olmalıdır. Çocuklar yeni edinilen gelişmelerle, eski edinimlerini pekiştirir. Bununla birlikte çocuğun ne söylediği nasıl söylediği, ne istediği dikkatle dinlenmelidir. Aile bireyleri rol model olmalıdır.

*Çocuğun iletişime geçmesi için olanaklar yaratın.

*Çocuğun konuşmaya geçmesini sabırla  bekleyin..

*Çocuğun konuşmalarına, daha içerikli dönüş yapın, abartılı sesler ve ifadeler kullanın, vurgu yaparak anlatın ve çocuğun heyecanlanmasını sağlayın.

*Çocuğunuzun oyuncaklarla oyun dünyası kurmasına izin verin, oyuncaklarını iletişime geçirsin, oyunuyla duygusal bağ kurarak oyunu kendi kendine yönetmesine izin verin.

*Çocuğunuzun günlük gereksinimlerinde ve aktivitelerinde, giyinme, soyunma gibi durumlarında ve tek başına zor başaracı durumlarda onun başarabilmesi için çabalamasına göz yumun, başaramazsa da sonuna kadar çalışsın. Bu çocuğa özgüven ve hırs verecektir, başarma ve kendine güvenme hissi gibi…

*Televizyon izletilmemesi çok önemli. İletişimin interaktif olması gerekir ve televizyon çocuğu bu konuda pasifleştirir. Çocuğun konuşmayı öğrenmek için bir modele ihtiyacı vardır. Dolayısıyla çocukla bol bol konuşmak, yerde onun göz hizasında oyun oynamak çok faydalı. Buna ek olarak, çocuğun mümkün olduğunca akranlarıyla vakit geçirmesi önerilir.

Çocuklarda geç konuşma tedavisi ve çocuklarda konuşma terapisi

Uzman konuşma terapistlerine göre; geç konuşma problemi yaşayan çocuğa ne kadar erken müdahale edilirse, gelişim basamaklarını o kadar hızlı yakalayıp akranlarıyla arasındaki açığı kapatır.

Dil ve konuşma terapisi alan çocuklarla almayan çocuklar karşılaştırıldığında; kelime dağarcığında, bir söylemde çıkan kelime dizisinde ve konuşma anlaşılabilirliği de artışın yanı sıra, sosyalleşme becerilerinde düzelme gibi farklar ortaya çıkar. Konuşma gecikmesi yaşayan çocukların uzun vadede kelime dağarcığı, dilbilgisi ve okuma algısı olarak akranlarından düşük performans gösterme riskleri var. Dolayısıyla, ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi denebilir.

Dil ve konuşma bozuklukları uzmanı, öncelikle ebeveynlerle kapsamlı bir görüşme sonrası çocuğun günlük rutinlerini öğrenir ve bir değerlendirme yapar.

Bu değerlendirmede hem işitsel algının (konuşulanları anlama) hem de sözel ifadenin (konuşarak kendini ifade etme) yaş aralığı olarak nerede olduğu belirlenir.

Örneğin iki yaşındaki bir çocuk, işitsel algı olarak 1.5-2 yaş performansına sahipken sözel ifadesi bir yaş civarı olabilir. Yani, konuşulanları anladığı halde kendi konuşması yaşından beklenenin altındadır. Bu durumda uzman konuşma terapisti, aileyi bilgilendirilerek çocuklarının gelişimini nasıl destekleyeceğini anlatır ve ailenin katılımıyla terapiye başlanır.   

Hayatınızı kolaylaştırmak ve çocuğunuzun mutlu bir çocuk olması için çocuklarda geç konuşma konusunda, ihtiyaç duyduğunuz, çocuk bakıcısı, çocuk gelişimi mezunu bakıcı, eğitimli oyun ablası, gölge öğretmeni, eğitimli çocuk bakıcısı, dadı gibi hizmetleri size en dürüst ve içten bir şekilde vermek,  İşkur’a Bağlı Özel İstihdam Bürosu, Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları, bakıcı ajansı, dadı şirketi , çocuk bakıcısı ajansı olarak bizim görevimizdir.

29 yıllık tecrübemizle, edindiğimiz bilgi ve birikimlerimiz ile sizlerin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. İhtiyaç duyduğunuz her türlü yardımcı hizmeti, bakıcı hizmeti için en iyisi bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
03.08.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?