Çocuklarda kalça çıkıklığı, bebeklik döneminden itibaren göz önünde bulundurulacak, en önemli gelişim bozukluğudur ve bu nedenle bebeklik döneminden itibaren dikkat etmeniz gerekenleri sizler için araştırdık.
Uzmanların araştırmaları ve tavsiyelerine göre;
Çocuklarda kalça çıkığı nasıl anlaşılır ?
Çocuklarda kalça çıkıklığı için, ilk aylarda yapılan röntgen çekilerek yapılacak değerlendirmeyi, hem etkili bir sonuç elde edilmediği, hemde çocuğun sağlığı için zararlı olabileceği için uzmanlar tavsiye etmemektedirler. En doğru yöntem olarak, çocuğun kalça kemiği analizinin, ultrasonografi yöntemi ile kıkırdak karakterin de olan kalça eklemini inceleyerek varılması gerektiği için, zararsız ve daha etkili yöntem, ultrasonu tavsiye etmektedirler.
Yenidoğanlarda, tavsiye edilen yöntem, 1 ila 3.haftalar arasında bebeklerin kalça muayenesi ve ultrasonografi ile incelenmesidir. Bunu yapmak için, çocuk ortopedisi ile ilgilenen ve çocuk kalçalarının ultrason tetkiki konusunda eğitimi olan uzman bir ortopedist tarafından tetkik edilmesidir.
Çocuk doktorları, çocuklarda kalça problemlerinin anlaşılmasında en büyük yardımcı ve yol göstericidir. Bebeğin risk grubuna girip girmediğine göre, ekonomik sosyal koşullara ve bilimsel imkanlara göre aileyi yönlendireceklerdir.
Çocuklarda kalça çıkıklığı riski taşıyan durumlar ?
**Ailesinde kalça problemi olan bebekler,
**Anne-baba ve kardeşler dışında iki ve üçüncü derece yakınlıklar da araştırılmalıdır.
**Anneanne, babaanne ve dedeler, amca, dayı, teyze, hala ve çocuklarına kadar soruşturulmalıdır.
** 1.doğum, kız bebekler (erkeklerden 5-6 kat daha sık görülür), makat gelişi (ters gelen) bebekler, anne-baba akrabalığı olan bebekler, eşlik eden başka anormallikleri olan bebeklerde kalça problemleri daha sıktır.
** Pli asimetrisi (uyluk çizgilerinde eşitsizlik),
**Kalçaların tam açılmaması , bir bacakta kısalık şüphesi
**Kafa yapısında yamukluk, boyunda eğrilik, ayakta içe yada dışa dönüklük gibi şekil bozuklukları olan bebeklerde GKD riski önemli ölçüde daha yüksektir. Bu bebekler mutlaka araştırılmalıdır.
Çocuklarda kalça çıkığı için yapılacak önlemler
**Bir boy büyük bez kullanmak
**Tutma ve Taşıma şekillerine dikkat etmek
**Bebeği doğumdan sonraki 1-3 haftalar arasında ultrason (US) muayenesini ve ortopedik kontrolü yaptırmak.
Çocuğun kalça çıkığı olmaması için yapılmaması gerekenler;
**Kundak yapmak
**Kalçaların açılmasını engelleyen dar giysiler giydirmek.
**Yürüteç kullanmak
**Tutarken, severken, yere bastırmak, yürütmeye çalışmak.
Çocuğa kalça çıkığı teşhisi konulduğunda, uzmanların tavsiyeleri;
Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir.
**Çocuklarda kalça çıkıklığı, bebekliğin ilk 3 ayında, alçısız ve ameliyatsız tedavi ile tamamen normal bir kalça elde etme şansınız %95 in üzerindedir.
**Çocuklarda kalça çıkıklığı, 3-6 ay arası bebeklerde bu şans biraz daha düşüktür, 6 aydan büyük bebeklerden bir kısmı alçı ve ameliyat tedavileri gerektirebilir.
** Bu durumlar kalçadaki problemin derecesine bağlı olarak değişebilir. Bir yaşın üzerinde ameliyat gerektiren çocuklarda uygun tedaviler yapılırsa, özellikle çocuk ortopedisinde deneyimli ortopedistlerin başarı şansı çok daha yüksektir.
Neticede, çocuğunuz kalça çıkığından ameliyat bile olsa iyi sonuçlar almak mümkün. Tedavi gören tüm çocukların erişkin yaşa kadar gözlem altında olması ve yıllık kontrolleri aksatmaması gerekiyor.
Bazen bebek çağında normal olarak düzelen çocuklar kalça çıkıklığı, çocukların büyüme ve gelişme dönemi sırasında %17 oranında yine kalçada yetersiz gelişme problemi ile karşılaşabiliyorlar ve bu dışarıdan anlaşılamıyor. Belirti vermesi için 17-18 yaşına gelmesi gerekiyor. Tabiidir ki, bu yaşlarda fark edilen problemin de tedavisi daha zor ve sonuçları çok garantili değil.
Yukarıda belirttiğimiz şekilde uzmanlar; çocuğun bebeklik döneminden itibaren, emin olmak ve çocuklarda kalça çıkıklığında erken teşhis fırsatını kaçırmamak için, ailelere gereken önlemleri almalarını şiddetle tavsiye ediyor. Ayrıca profesyonel bir çocuk bakıcısı ajansı olarak, 29 yıllık bilgi ve birikimimizle tavsiyemiz, tecrübeli çocuk bakıcısı ve güvenilir çocuk bakıcısı ile çalışmanız olacaktır.
Böylelikle; referanslı çocuk bakıcısı ile çalışarak, gözünüz arkada kalmadan, çocuğunuzu emin ellere teslim etmelisiniz. Bu hem sorunun ortaya çıkmasını engeller, hem de bazı küçük problemlerin düzelmesini sağlar. Eğitimli çocuk bakıcısı ile çalışmanın faydası olarak, en kısa zamanda çocuktaki durum konusunda size köprü olması ve size çocukla ilgili her türlü konuda bilgi vermesi olacaktır.
Çocuğun sağlıklı bir geleceğe hazırlanmasında etkisi ve katkısı olacak, en iyi çocuk bakıcısı için bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
21.09.2018