Tuvalet eğitimi kazanmanın çocuğun hayatında önemli bir gelişim olayı olduğunu unutmamak gerekir. Çocuklarda tuvalet eğitimi için doğru zaman, 24- 36. aylar arasındadır fakat bu çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Çocuğun yaşı, çocuğun gelişim dönemi ve genel haline bakarak uygun olduğu zaman çocuklarda tuvalet eğitimi verebilirsiniz.
Anne ve çocuğun yani her ikisinin de hazır olduğu bir dönem beklenmelidir yani bunun için acele etmeyin. Çocuğun tuvalet eğitimine başlarken çocuğa tuvalet kullanımı hakkında bilgi vermeniz önemlidir. Çocuğa sen artık büyüdün, büyükler gibi külot giyebilirsin, bez yerine bizim gibi tuvalete gidebilirsin, rahat oturabilmen için küçük çocuk tuvalet adaptörü var, onu kullanarak sende bizim gibi tuvaletini yapabilirsin gibi açıklamalar yapabilirsiniz. Tuvalette çocuğun oyuncağını tuvaletini yaptırması gibi oyunlar oynamasına izin verebilirsiniz, bu dönemde çocuğa rahat çıkartılabilen giysiler giydirilmelidir.
Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırılırken anne ve babanın hatta çalışan anne ise tecrübeli çocuk bakıcısı davranışları çok önemlidir. Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı, çocuklarda tuvalet alışkanlığına nasıl başlanmalı, ne gibi malzemelerin gerekli olduğunu önceden araştırması gerekir. Çocuk tuvaletteyken anne -baba ya da çocuk bakıcısı mutlaka yanında olmalı ve çocukla konuşmalı, hoşuna gidecek çocuk masalları, çocuk hikâyeleri anlatmalı, çocuk şarkıları da söyleyebilmelidir.
Çocuğa tuvalet eğitimi verirken ebeveynlerin yapıcı, olumlu, anlayışlı ve sabırlı olmaları çok önemlidir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğunuzla birlikte alışveriş yapmayı, onun tercih edeceği kilot, lazımlık ya da tuvalet adaptörü seçmesine izin verebilirsiniz.
Eğitim vermeye çalışıyorum ama sabrımı çok zorluyor, bezini çıkarttım ama devamlı altına yapıyor ya da söylemiyor, geceleri yapmıyor, gündüzleri ben götürmezsem çiş var demiyor diyebilirsiniz. Nedense anneler için hep sorun olmuştur. Çocuklarda tuvalet eğitimi, sabırlı olun inatlaşıyorsa ara verip yeniden deneyin. Babalar anneler sizden de destek bekliyor unutmayın J
Çocuğunuz yürüyebiliyorsa, verdiğiniz basit komutları yapabiliyorsa, isteklerini konuşarak ya da vücut diliyle anlatabiliyorsa, kendi kendine basit giysilerini çıkarabiliyorsa, altını ıslattığında ıslaklıktan rahatsız oluyorsa, gün içerisinde 2-3 saat altı kuru kalabiliyorsa, çocuğun tuvalet eğitimi ile ilgili girişimlere başlayabilirisiniz.
Çocuklarda tuvalet eğitimi;
Çocuğa İlk tuvalet eğitimini verirken geceleri bezlememeye başlayabilirsiniz, gece birkaç kez kaldırıp çisini yaptırabilirsiniz. İlerleyen günlerde bir defa kaldırıp sabaha kadar çişini tutabilir. Gündüzleri ise yine birkaç kez çişinin olup olmadığını sorabilirsiniz ya da lazımlığını belirli bir bölgeye koyup kendisinin çiş geldi demesini veya vücut diliyle anlatmasını bekleyebilirsiniz. ( lazımlığını devamlı vakit geçirdiği bir yere ya da sevdiği yere koyabilirisiniz ) Çocuk gündüz düzenli olarak kuru kalıyorsa, evin içinde bezsiz olarak iç çamaşırlarıyla dolaşmasına izin verilmelidir. Çocuğunuzun, çişi geldiğinde lazımlığını ya da adaptörünü kullanması konusunda cesaretlendirilmelidir.
Çocukların çiş tutmayı öğrenmeleri beyin-sinir sistemi ile idrar torbası arasındaki iletişimin sağlanması, yani çocuklarda beynin idrar torbasına kumanda etmeyi öğrenmesi demektir.
Kontrolün sağlanması tam 4 yaşına dek uzayabilir. 4 yaş tamamlana kadar tam kuruluğun sağlanamaması normal kabul edilmelidir. Çocuklarda idrar kontrolünün öğrenimi sırasında verilecek doğru işeme eğitimi ( tuvalet eğitimi ) bu yapıların zamanında ve sağlıklı çalışmasını yol açacaktır.
Çocuklar, muhteşem donanımlarla dünyaya gözünü açar. Bu donanımlar aslında çocuğun geleceğini oluşturacak mükemmel donanımlardır. Aslında doğduğu anda kendi kendine güveni olan bir bireydir. Çocuğun tuvalet eğitimi dönemi çocuğa birey gibi davranmak gereklidir.
Çocuğun tuvalet eğitimi için,
doğduğundan itibaren bebeğin özgüveni oluşturmak gerekir, onunla bebektir anlamaz demeyerek, sürekli iletişim kurmanız gerekir. Kendi gözünüzden kendini görmesini ve kendini beğenmesini sağlamalısınız. Çocukla konuşurken veya oynarken başkalarını ne düşündüğünü ya da düşüneceğini düşünerek kendinizi toplumsal kalıplardan uzak tutmalısınız. çocuğun bakımıyla ilgili her şey, anne bakıyorsa anneyle veya çocuk bakıcısı bakıyor ise çocuk bakıcısı ile bir duygu alışveriş mekanizmasıdır.
Çocuğun fiziksel gelişimi için en iyi çocuk bakıcısı seçimini de yapmalısınız. . Kendi kişisel temizliğine de önem veren, çocuğu yönlendirecek; çocuklarda doğru el yıkama ve çocuklarda doğru diş fırçalama tekniği alışkanlıkları kazandıracak; sadece çocuklara evde aktivite değil parkta da özgüvenli olan çocuk ve sosyal çocuk olması çok önemlidir.
29 yıllık çocuk bakıcısı şirketi olarak, öz değeri ve özgüveni düşük bir çocuk bakıcısı ile asla çalışmayın diyoruz. Farkında olduğumuz ya da olmadığımız binlerce günlük seçimlerle çocuğumuzun yaşamını oluştururuz. Aklı başında her ana baba çocuğunu yaşama hazırlamak ister; çocuğunun güçlü, saygı değer, kendisine güvenen yetişkin olacak şekilde büyümesi ister. Bu nedenle tecrübeli çocuk bakıcısı ile çalışmayı; en iyi okula gitmesini ve en saygın mesleği edinmesi için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Çocuklarını kendi ayakları üstünde güçlü bir kişi olarak görmek isteyen anne babalar çocuklarının aklının gelişmesine önem vermelidirler. Bu nedenle çocukla kaliteli vakit geçirmek konusuna önem veren aileler, güvenilir çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız iletişime geçmenizi bekliyoruz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
27.06.2018