Çocuklarda en yaygın görülen 6 göz hastalığı

Sevgili okurlarımız, küçük yaşlardaki çocuklarda yaygın görülen göz hastalıkları, günlük hayatlarını olumsuz olarak etkilemeye özellikle öğrenim hayatlarına başladıklarında etkilemeye başlıyor. Çocuklarda yaygın görülen göz hastalıkları ; Bu durumda, anne babalar çocuklarını iyi gözlemelidirler. Basit belirtileri görmezden gelmeyip, çocuklar bu rahatsızlıklarını açıkça anlatamasalar bile, günlük hayatlarını ve ilgisizliklerini iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Çocukların her durumda, özellikle okul dönemlerinde göz muayenelerinin titizlikle yapılmasını uzmanlarımız ve bizler öneriyoruz.

Çocuklarda yaygın görülen göz hastalıkları

Çocuklarda yaygın görülen göz hastalıkları;

1 – Çocuklarda göz kayması (şaşılık)

Çocuklarda göz kayması veya şaşılık gözün paralelliğinin bozulup kayması anlamına gelir. Şaşılık olduğunda, gözlerden biri düz bakarken, diğer göz içe dışa yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Bir gözde sürekli kayma olabileceği gibi zaman zaman farklı göz kayabilir. Mutlaka göz doktoruna muayene edilmelidir. Ayrıca katarakt, göz tümörü, nörolojik hastalıklar, travmatik göz kası sinir felçleri gözde kayma sebebidir. Göz kırma kusurları gözlerde kaymaya sebep olur.

Uzmanlara göre; şaşılık nedenleri ise;

Göz kaslarındaki dengesizlikler bu kasları kontrol eden beyin merkezindekileri etkileyen serebral palsi, down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar gözdeki katarakt glokom ve göz tümörleri ve travmatik hasarlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Gözlerde kırma kusuru, göz kaymasına göz tembelliğine neden olabilir. Tedavi nedene yönelik olup gözlük kapama egzersiz ile yapılabilir. Cerrahi olarak müdahale gerektiğinde yapılmalıdır.

2 – Çocuklarda göz tembelliği nedir? Tedavisi var mı?

Uzmanlara göre; Çocuklarda göz tembelliğinin nedenleri gözde kayma (şaşılık) kırma kusuru, (iki göz arasında genellikle 2 derece üzeri fark) konjenital katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi nedenlerde tembel gözde görme bulanık olmaktadır. Beyin bu bulanık gelen görüntüleri supreme etmekte ve net gelen gözün görüntülerine daha fazla itibar etmekte veya şaşılılıkta çift görüntüye neden olan gözde gelen görüntüyü yine supreme eder. O gözde görme hücreleri fonsiyonlarını (görme görevlerini) unutmaları sonucu göz tembelliği oluşur.

Tedavisi eğer gözde görme kusuru varsa gözlük verilir sağlam göz (tam gören göz) kapatılıp tembel göz çalıştırılır. Şaşılık varsa önce kayma düzeltilir. Sonra tembel göz çalıştırılır. İlk 8–9 yaşlarına kadar göz tembelliğini yok etmek tedavi ile mümkünüdür. Daha sonraki yaşlarda tedavi zor veya olmamaktadır.

3 – Çocuklarda miyop

Çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları arasındaki miyop ,uzağı görememe durumudur. Çocuklar kusurun büyüklüğü oranında bu sorundan etkileniyor. Uzağı göremeyen çocuk, dikkat eksikliği, okul hayatında öğrenme zorlukları, anlama ve algılamada sıkıntılar yaşıyor. Tedavi biçimi olarak, uygun numarada gözlük kullanımıdır.

4 – Çocuklarda hipermetrop

Uzmanlara göre; çocuklarda hipermetrop, baş ağrısı, yorgunluk ve diğer göz problemlerine yol açarak belirginleşiyor ve ayrıca, Uzak ve yakın görmeyi etkilemesi, çocuklarda en önemli becerilerden biri olan görsel beceri ve görsel algıyı yavaşlatarak, yaşıtlarına göre temel becerilerinin azalmasına neden oluyor. Tedavi olarak, sık göz doktoru kontrolü ve çocuğa göz hassasiyetine uygun gözlük kullanımıdır.

5 – Çocuklarda astigmat

Uzmanlara göre; çocuklarda astigmat, genetik özellik gösterebilir. Belirginleşen duruma göre, uzak, yakın ya da her iki mesafeyi kapsayabilir. Çocuklarda astigmat, uygun numarada gözlük verilerek tedavi ediliyor. Tedavi altına alınmadığı durumlarda, miyop odaklı ise uzak görme etkilenir, hipermetrop odaklı ise uzak yakın bütün görme sistemi etkilenebiliyor.

Bu durum çocuğun eğitiminde ve sosyal gelişiminde olumsuz etkiler yaratabilir. çocuğun geri kalmasına neden olabilir.

6 – Çocuklarda göz enfeksiyonları

Uzmanlara göre; çocuklarda en sık olarak görülen göz enfeksiyonları;

Göz nezlesi ve arpacıktır. Bu enfeksiyonların nedeni, çocuğun sahip olduğu alerjik durumlar ve kirpik dibi iltihapları olabilir. Çocuktaki alerjik durumla başlayan, göz nezlesi, çocuğun günlük hayatında, gözüyle temasa geçip, bakterilerin yayılmasına ve çoğalmasına neden olur. Uzun süren, alerjik göz nezlesi korneanın yıpranması sebebi ile, keratokonus adı verilen, göz hastalığına neden olabilir. Gözdeki en etkin belirtiler, yanma, kaşıntı, batma, göz sulanması, çapaklanma sonuçlarıdır. Bakteri durumuna göre, tedaviye başlanması ve alerjik durumun giderilmesi sağlanmalıdır.

29 yıllık çocuk bakıcısı ajansı olarak, çocuklarda en yaygın görülen göz hastalığı, hakkında araştırmalarımızı sizlerle paylaştık. Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları, sağlıklı, özenli, hijyenik, dikkatli ve kaliteli çocuk bakımı yapmak ve çocuk yetiştirmek, tecrübe işi diyoruz ve tecrübeli çocuk bakıcısı, güvenilir çocuk bakıcısı, referanslı çocuk bakıcısı ve eğitimli çocuk bakıcısı ihtiyaçlarınız için, en iyi çocuk bakıcısı ajansı için bizi arayın diyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
26.10.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?