Teknolojik gelişmelerin ve sanal yeniliklerin, bir hortum gibi içine çektiği çocuklarımızı, korumanın yollarını keşfetmek zorundayız. Bunu yaparken, çocuğumuzun sosyal, iletişimsel, algısal tüm gelişim süreçlerine de yol açmış oluruz. Ben araştıran bir anne olarak, çocuklarım için çabalamayı tercih ettim. Yaratıcılığımı kullanmaya çalıştım. Tabii bana yardımcı olması içinde, çocuklarıma da merak, farkındalık ve iletişim özgüvenini vermeyi ihmal etmedim. Çocukların iyi ve mutlu yetişmesi, ebeveynlerinin maddi manevi fedakarlıklarına, azmine ve daha çok çalışmalarına mal olsa da, buna değecektir. Bu haftaki makalemin konusu, Çocuklarımızla Nasıl Yaratıcı Oyunlar Oynamalıyız?
Bence en akıllıca adım, sürekli yeni oyuncaklar almaktan uzak durmak;
Çocuklarımızı tüketim canavarı haline getiren sistemden, koşarak kaçmalıyız. Çünkü bunun sonu yoktur. Hem bizim için, hemde dünyamız için, bunu başarmak zorundayız. Evdeki her türlü materyal ve kırtasiye malzemeleriyle yaratıcı şeyler ortaya çıkarabilirsiniz.
Örneğin:
Küçük, büyük süt kutuları, tuvalet kağıdının biten ruloları, şişe kapakları, yumurta kabukları, pipetler ve boş karton makarna kutuları gibi…Bu malzemeleri boyayarak, kesip yapıştırarak, binalar ve siteler inşa edebilirsiniz. Hatta bunu, aile içi bir yarışmaya çevirebilirsiniz. Bu, hem çocukların el becerilerini arttıracak, hede ailece bir etkinlikle, güzel bir heyecan tatmalarına neden olacaktır. 3- 4 yaşından başlayıp, 16-18 yaşa kadar kapsayacak bir etkinlik olabilir. Yeter ki isteyin ve yaratıcı olun.
Sürekli TV, bilgisayar oyunu ve sosyal medya ile iç içe olmayın;
Evin içinde,telefonu elinize aldığınızda, dünya sizin için durmasın. Çocuğunuz yanınıza geldiğinde, size bıkmadan birşeyler anlatmaya çalışıyorsa, dinliyormuş gibi yapmayın. Çocuğunuz her ağladığında, yemek yemediğinde, alışveriş yaptığınızda veya arkadaşınızla sohbet ederken, sizi rahat bıraksın diye, ellerine telefonu tutuşturmayın.
Yaratıcı olun, oyunla öğrenmek en iyi ve kalıcı yoldur!
Aile bireyleri kendi aralarında, büyüklü küçüklü ortak gruplar kurarak, tiyatro gösterisi yazıp oynanabilir. Evde, ufak tefek dekorasyon ve kostüm çalışması da yapıp, oyunu daha renkli hale getirebilirsiniz.
Bu aktiviteye benzer olarak da, en güzel şiiri kim yazabilir? en güzel öykü yarışması gibi, değişik ve yaratıcılık katan oyunlar oynanabilir.(okuma yazmayı bilmeyen 4-5-6 yaşların oyun eşi, ebeveynlerden biri veya ablası abisi olabilir)
Çocukluğumuzun oyunlarından vazgeçmeyin;
Patates baskılı resimler, parmak boyaları, çoraplardan kuklacılık, karaoke şarkı yarışması, isim şehir hayvan, bilmece, sessiz film tahmin etmece, değişik kıyafetleri bir araya getirerek modellik yarışması v.b. gibi
“Aslında bu aktivitelerin çocuklarda yaratıcılığı geliştirmek yanında, sağladığı çok daha değerli bir tarafı vardır. Oda, ailenin bir arada mutlu paylaşımlar geçirerek, bağlarının daha da güçlenmesidir.”
Yapılacak diğer etkinliklere gelirsek;
- Ormana gidin, yapraklar toplayın ve yaprak koleksiyonu yapın.
- Ağaçları tanıtan, bitkilerinde yaşadığını hissettiren konuşmalar yapın.
- Uzun yürüyüşler yapın, bisiklet turları atın ve saklambaç oynayın.
- Bir hayvan barınağına gidin. Onlara yardım edin ilgilenin.
- Darülacezeye gidin, yaşlıları sevsinler, saygı duysunlar.
- Yaşı uygunsa, kimsesizler yurduna gidin, arkadaş olsun, gönüllü aile olmaya zamanınız ve gücünüz yoksa da, arada onlara ziyaretlerde bulunup oynayın. Bu aynı zamanda, ne kadar şanslı olduklarının farkına da vardıracaktır.
- Ellerinize eldiven takın, sokaklarda çöp toplayın, çöpleri ayrıştırmayı ve geri dönüşümün kıymetini anlasınlar.
Çocuklarımızla nasıl yaratıcı oyunlar oynamalıyız ?
Her şey istemekle başlar. Farkındalık en büyük yaratıcılıktır bence. Farkındalık, doğrusunu yapmalıyım! ve daha fazla ne yapabilirim? gibi sorgulamaları getirir. Artık yapması gerekeni bilen çocuk, bunu düşünür ve önyargısız bir biçimde uygulamaya çalışır. Bu hafta sizlerle, çocuklarımızla nasıl yaratıcı oyunlar oynamalıyız ? paylaşmaya çalıştım. Çocuklarla ilgili birçok bilgiye makalelerimizi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
05.05.2020