Gündüzlü çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer?

Genellikle, evinde ilk defa gündüzlü çocuk bakıcısı çalıştıracak ailelerin merak konusu olan, gündüzlü çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer? sorusunu 2 şekilde açıklayabiliriz. Birincisi anne çalışıyorsa farklı bir sorumluluk ve gün akışı, ikincisi ise, anne ev hanımı, yani çalışmıyorsa, farklı bir işleyişle gün geçer. Bu haftaki yazımızda, bu iki işleyişle ilgili olarak, gündüzlü çocuk bakıcısının bir günü nün nasıl geçtiği ile ilgili bilgileri paylaşacağız.

Gündüzlü çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer?

Çalışan bir anne ile gündüzlü çocuk bakıcısının bir günü;

Burada çocuk bakıcısının birinci dereceden sorumluluğu söz konusudur. Genellikle, anne veya babadan çocuk devir alınır. Annenin işe gitmesi sebebiyle sabahları anne ile çok fazla iletişim kurulamaz. Bazı ailelerde ise, anne evden erken çıkıyor ve çocuk babadan devralındığı da olabiliyor. Annenin çocuğu ile ilgili rutine hakim olabilmesi ve çocuğu ile ilgili kontrolü elinde tutabilmesi, bilinçli bir durum yönetimine bağlıdır. Bunun için tavsiyemiz, haftalık planlama yapılması ve bakıcının çocukla ilgili ajanda tutmasıdır.

Çocuğun yeme içme düzeni, uyku saatleri ve diğer önemli bütün öz bakım sürecini, gün gün yönetmiş olursunuz. Bu aynı zamanda, çocuğun sağlıklı beslenmesini ve protein-karbonhidrat-sebze-meyve besinlerini düzenli bir biçimde almasını sağlar. Bizler kurumsal bir çocuk bakıcı ajansı olarak, çocuğun annesinin ve doktorunun tavsiye ettiği sistemde büyütebilen, çocuk bakıcıları ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Güne başlayış;

Sabah ve akşam için, belirli saatle konusunda en başta konuşulmuş olduğu için, anlaşılan saatte çocuk bakıcısı sabah gelir.

*Anne baba işe gideceğinden, çocuk bakıcı hızlıca sokak kıyafetlerini değiştirir ve evde rahat edebileceği kıyafetleri giyer.

*Elini yüzünü yıkar ve çocuğu teslim alır.

*Çocuğun elini yüzünü yıkar ve bez kullanıyorsa, bezini ve pijamalarını değiştirir.

*Çocukla göz teması yapabileceği bir düzenekte, sohbet eder, şarkılar söylerken, bir yandan kahvaltı hazırlar.

*Çocuğun kahvaltısı mama sandalyesinde yaptırır. Kahvaltı bittikten sonra, oyun oynar.

*Anne babanın izni ve isteği doğrultusunda, parka götürür veya evde oyun oynayıp kaliteli vakit geçirir.

*Çocuğun ayına veya yaşına göre, tek uykusu olan, yada 2 uyku uykusu olan çocuğa göre program biraz değişir.

2 uykusu olan çocuk;

9.30-10.30 arası gibi, bir ara öğün yer, biraz daha oyundan sonra ilk uykusunu,1-1,5 saat uyuyarak geçirir. Burada, uyku süreleri anne babanın isteğine bağlı olarak ayarlanır. Uyanan çocuğun tekrar alt değiştirme ve pijama değiştirme ritüelleri yapılır. Biraz uykusu açıldıktan sonra, mutfakta ve mama sandalyesinde öğlen yemeği yedirilir. Mama sandalyesi önemli, çünkü yemek yerini, zamanını algılaması ve ilerde tek başına kaşık tutarak yemesi için, çok daha kolay ve etkili olacaktır.

Öğlen yemeğinden sonra, tekrar oyunlar, resim, boyama, şarkı, lego gibi aileninde yönlendireceği oyunlar oynanır ve kitap okunur. Renkler, sesler ve şekiller konusunda ilk adımlar atılır. Sonrasında tekrar 2. uyku saati, 2. ara öğün ve 2. park saati veya evde oyun saati olarak devam eder. En son akşam yemeği de yedirilerek, akşam anne veya baba geldiğinde çocuk teslim edilir.

Günün nasıl geçtiği ilgili konuşulur ve herhangi bir önemli gelişme varsa iletilir. Çocuğun ilaç, vitamin, uyku saatleri ve hastalık gibi önemli detayların saatleri ile ajandaya not edilirse, bu karşılıklı takip için iyi bir sistem olacaktır.

Tek uykusu olan çocuk için ise;

Yukarıda bahsettiğimiz günlük program aynen uygulanır, sadece tek uykuda çocuğun uyku saati öğlen veya öğleden biraz sonra 13.00-15.00 saatleri arasında, 1,5-2 saat arası gibi gerçekleştirilir.

Genellikle 15-18 aylıktan sonra çocuklar tek uykuya geçer.

ÖNEMLİ NOT: Gündüzlü çocuk bakıcısı, cam kapı, dip köşe temizliği yapmaz. Genelde bu işler için, evin büyüklüğü ve ailenin kaç kişilik olduğuna bağlı olarak, ek bir yardımcı alınır. Çocuk bakıcısı, çocuğun uyuduğu saatlerde, çocuğun ek gıdaları ve  yoğurdu gibi tüm besinlerini hazırlar. Çocuğun çamaşırlarını yıkar ve ütüler. Çocuğun odasının temizliği, oyuncaklarının temizliği ve gün içinde bulunduğu yerlerin temizliğini sağlar. Bunun dışında artakalan zamanda, öncelik çocuk olmak kaydıyla, aileye yemek ve günlük işlerde de destek verebilir. Bu çocuğun hareketliliğine, uyku saatlerine ve ailenin çocukla olan beklentilerinin kalitesine de bağlı bir durumdur. Örneğin; eğitimli çocuk bakıcısı ile çalışıyorsanız ve sadece çocukla kaliteli vakit anlamında eğitim vermesini istiyorsanız, ev ile ilgili iş beklentiniz olmaması gerekir.

Ev hanımı yani çalışmayan anne yanında çalışan çocuk bakısının bir günü ise;

Günün akışını ve ihtiyaçları anne kumanda eder. Annenin dışarıda ve işi olduğunda, bakıcı çocuğun bakımını üstlenir. Çocuğun tüm ihtiyaçlarını annenin söylemesiyle ve annenin istediği gibi uygular. Anneye ev işlerinde, yemek, ütü, süpürge açma, toz alma gibi günlük işlerde destek verir. Bu tarz bakıcılar anne yardımcısı olarak da tanımlanabilir.

Bu hafta, işverenlerimiz tarafından sıkça gelen, gündüzlü çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer? sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermeye çalıştık. Portföyümüzdeki tecrübeli çocuk bakıcılarımız, bu konuda deneyimsiz veya aradığı kaliteli hizmeti bulamamış ailelere çok daha fazla yardımcı olacaktır. Güvenilir ve referanslı çocuk bakıcısı ihtiyacınız için bizi arayabilirsiniz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
GÜLDAN ŞAHBAZ
03.11.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?