Yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni nasıl alınır?

Bu haftaki makalemizde, yabancı uyruklu bakıcısı çalıştırmak isteyen aileler için, yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni almadan önce bilmeniz gerekenleri araştırdık. Yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni nasıl alınır? şeklinde, yol gösterici konuları, sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcıya çalışma izni alabilmek için, bakımını üstlendiği çocuğun uygun yaş aralığında olması gerekiyor. Bu yaş aralığı 15 yaşından küçük olmasıdır. Ayrıca, bakımını üstlendiği bebeğin, çalışma izni alan kişinin birinci dereceden ailesi(anne yada babası gibi) olmalıdır. Bunun yanı sıra, çocuğun bakımı ile ilgili, özel bakım gerektiren bir sağlık durumu söz konusu ise, bu durumu resmi raporla sunabilirsiniz.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni nasıl alınır?

Önemli uyarı; çocuk bakıcıya çalışma iznini, evinizde sadece bakım amaçlı çalışacak bakıcılar için alabilirsiniz. Ev işlerine yardımcı ev personeller için başvuru yapmak mümkün değildir.

Oturma izinli yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni nasıl alınır?

Oturma izni olan yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni almak, daha pratik ve düşük bütçelidir. Çalışma izni alacağınız yabancı uyruklu çocuk bakıcısı, oturma izinli ise, başvuruyu direkt olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapıyorsunuz.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcısına çalışma izni başvurusu için gerekli resmi evraklar;

***Yabancı uyruklu çocuk bakıcısı adına, Türkiye’de Emniyet makamlarından alınmış en az altı (6) ay süreli ikamet tezkeresi  fotokopisi

***Yabancı çocuk bakıcıya ait pasaportun yeminli mütercim tercüman tarafından çevirisi yapılmış noter onaylı sureti

***Yabancı çocuk bakıcısına ait, son 6 ayda çekilmiş, bir adet vesikalık fotoğraf

***Yabancı T.C. kimlik numarası ( en az 6 ay süreli oturma izni sahibi olan)

***Yabancı çocuk bakıcı çalıştıracak işverenin başvuru dilekçesi

***İşverenin(çocuğun anne yada babası) nüfus cüzdanı fotokopisi

***İşverenin (çocuğun anne yada babası)nüfus müdürlüğünden alınmış ikametgahı(yabancı bakıcının çalışacağı adresi göstermeli)

***İşverenin(çocuğun anne yada babası) vukuatlı nüfus kayıt örneği

***Başvuru sahibi dışında işlemleri yürüten varsa, başvuru sahibi tarafından verilen vekaletname

Önemli not: Bu resmi belgeler dışında, işin önemi ile ilgili detaylar ve çalışacak olan yabancıya ait bilgilerde istenmektedir. Bunlarla ilgili ön hazırlıklı bir şekilde başvuru yapmanızı öneriyoruz.

Yaban uyruklu çocuk bakıcının başvurusu kabul edildiğinde yapılacaklara gelirsek;

Çalışma izni harcı ve değerli kâğıt bedeli ödemelerini Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve İş Bankası’na yabancının kimlik numarası belirtilerek yapıyorsunuz. Ödenen bu bedeller Çalışma Bakanlığı’nın sisteminde güncellenir. Bu nedenle makbuz ibraz etmenize gerek yoktur.

Önemli not:Bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde istenilen harç ve değerli kâğıt bedeli yatırılmazsa, çalışma izin başvurusu iptal edilir..

Çocuk bakıcı çalışma izni başvurusu ne zaman sonuçlanır ?

Kurallara uygun bir şekilde yapılan başvurular, belgelerin tam ve eksiksiz olması koşuluyla, Bakanlık tarafından en geç 30 içinde sonuçlandırılır.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcısının çalışma İzni süresi nasıl uzatılır?

İşverenler yabancı uyruklu çocuk bakıcısının çalışma izin süresini uzatmak için, izin bitim tarihinden önce uzatma başvurusu yaparak uzatabilir. Yabancı çalışma süresini uzatmak için, izin süresi bitmeden önce, Çalışma Bakanlığına  online olarak yenileme başvurusu yapabilirsiniz. Çalışma izni bittikten sonra yapılan uzatma başvuruları kabul edilmemektedir.

Yabancı uyruklu çocuk bakıcı iş değiştirdiğinde, çalışma izniyle ilgili, nasıl bir prosedür izlemek gerekiyor?

Yabancı uyruklu çocuk bakıcı, iş değişikliği ile yeni bir işveren yanında, bakıcı olarak çalışmaya başlarsa, izin uzatma değil; yeni işverenin yeni çalışma izni alması gerekecektir.

Yabancı çocuk bakıcının çalışma iznine nasıl son verilir?

Yabancı çocuk bakıcınız işten ayrılmak isterse veyahut, siz işten çıkarmak isterseniz; 5  gün gün süreyle, durumu Çalışma Bakanlığına bildirmeniz gerekiyor. Eğer, 1 yıldan fazla süredir bakıcı yanınızda çalışıyor ise, yabancı bebek bakıcı için, yasal olarak kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Bakıcıyı siz işten çıkarırsanız, bu tazminatı bakıcıya ödemek zorundasınız. Bakıcı kendi isteği ile işten çıkmak istiyorsa, bu tazminatı ödemenize gerek kalmaz.

Yabancı çocuk bakıcısının oturma izni yoksa, çalışma izni almak için, nasıl bir yol izlenir?

***Atılacak ilk adım, yabancı uyruklu çocuk bakıcı, kendi ülkesinde bulunan Türk Konsolosluklarına dilekçe ile başvuruda bulunur.

Konsolosluk için gerekli belgelere gelirsek;

***İşveren taahhütnamesi

***Kimlik belgesi,

***Sabıka kaydı

Başvuru kabul edildiği takdirde;

Temsilciliğin verdiği referans numarası ile, Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına başvurabilirsiniz.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı için hangi belgeleri hazırlamak gerekir ?

  • Belirli süreli iş sözleşmesi (Ev hizmetleri)
  • Yabancı uyruklu bakıcıya ait pasaport sureti

***Yabancıya ait bir adet fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir.)

***İşverene ait nüfus cüzdanı fotokopisi

***Bakımı yapılacak olan kişinin kimlik fotokopisi (Bakılacak kişi yaşlı ve hasta ise, sağlık raporu da alınması gereklidir.)

***işverenin nüfus kayıt örneği

***Başvuru danışman tarafından yapılacaksa vekaletname

Yabancı Uyruklu Bakıcı ihtiyaçlarınız için şimdi bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan Şahbaz
15.09.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?