Çocuğum Yalnız Uyumak istemiyor

Yalnız uyumaktan korkan çocuk ve ne yaparsanız yapın odasını, yatağını ayıramadığınız bir çocuğunuz varsa bu yazıyı okuyarak, çocuğum yalnız uyumak istemiyor , diyen anne babalar için bu yazımızı kaleme aldık.

Çocuklarda yaşanan uyku problemleri , anne ve babaları en çok huzursuz eden konuların başında gelir. Çocukta uyku sorunu, fiziksel olduğu kadar duygusal kaynaklı da olabilir. Anne -baba, çocuğun ihtiyaçlarına daha duyarlı olmalı, bunları ihmal etmemelidir.

Çocuğum Yalnız Uyumak istemiyor

Uyku, çocukların gelişimi açısından gerekli olan en temel gereksinimdir. Çocuğunuzun bir birey olarak büyüyebilmesi ve yeteneklerini geliştirebilmesi için kendine özel bir yaşam alanı sağlanmalıdır. Çocuğum Yalnız Uyumak istemiyor …

Çocuğun yalnız uyumak istememe Nedenleri ?

**Anne-baba arasında yaşanan sorunlar varsa ( yüksek sesle konuşma, kavga etmek )

**Çocuğunuzla iyi ve güven veren bir ilişkiniz olmadığında,

**Çocuğunuz kardeş kıskançlığı yaşıyorsa, yani küçük kardeşi annesinin babasının odasında yatıyorsa onların yanında yatmak isteyebilir

**Çocuğun gece korkusu, çocuğun karanlık korkusu veya çocuğun  bazen sesler duyuyorum demesi, odamda canavar var demesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun sebebi, arkadaşlarının anlattıklarının etkisinde kalması, yaşına uygun televizyon programları izlemesi veya yaşına uygun olmayan davranışlara maruz kalması olabilir. Bu konuda ebeveyn olarak çözüm bulamıyorsanız, bir uzmandan yardım almanızı öneririz.

**Ayrıca çocuklarda görülen uyku problemleri nin altında nörolojik sorunlar da yatabilir. Bu tür durumlarda bir nörolog yardımına ihtiyaç duyulmalıdır. Uyurgezerlik ve uyku esnasında konuşmak çocuklarda görülen uyku sorunlarından bazılarıdır. Bu problemler çocuk çok derin uykuda olduğu dönemde görülür.

Çocuğunuzun rahat uyuyabilmesi için neler yapılması gerekir ?

Uyumadan önce çocuğunuzun yatacağı ortamı sessiz ve sakin tutmanız gerekiyor. Gürültülü, hareketli ve eğlenceli bir ortam varsa, çocuğunuzun bir şekilde dikkatini ve uykusunu dağıtacak bir ortam olursa çocuk uyumak istemez. Çocuğunuzu sık sık uyandırmayın sadece tuvalet ihtiyacı için bir kere kaldırabilirsiniz.

Anne-baba olarak çocuklarınızın ihtiyaçlarına duyarlı olup, söylediklerini iyice anlamalı, onları dinleyip zamanında rahatlamasına yardımcı olmalısınız. Çocuklarınızla güven veren bir ilişki kurmalısınız, çocuklarınıza düzenli zaman ayrılmalı ve çocuklarla kaliteli zaman , keyifli ve etkileşim içeren aktivitelerle bir ayara gelmelisiniz.

Anne-baba olarak çocuğunuzun yanında tartışmamalı, birbirinizi yüksek sesle eleştirmemeli ve sürekli her yerde kavga etmemelisiniz.

Çocuğun bireyselleşmesi için destek olunmalı, kendisine güvenilmediği hissettirilmeli, fazla korumacı olunmamalı veya ihmal edilmemelidir.

Çocuğun uyumu nda, çocuğun dikkati nde, çocuğun öğrenmesi nde sorunlar varsa, çocuğun alt ıslatma sorunu varsa, agresif çocuk ya da   içe kapanık çocuk sa mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.

Çocuğun uyku düzenini sağlamak için neler yapılmalı ?

*Çocuğunuzun muhakkak bir yatma saati olmalı, bu durumla ilgili isyanlara kulak asmayın.

*Çocuğunuzu uykusu gelmese de uyku saatinde yatırmaya dikkat edin, uykusu gelmesini beklemeyin, yatağına yattığında uyanık olsun.

* Çocuğun akşam uyku saati düzeni uygulamasını, sabah uyanma saatine de yansıtın, hafta sonları dâhil bir kalma saati olsun.

*Çocuk açık havada bir süre oynamasına ve güneş ışığı ile temasına olanak verin ki, çocuk enerjisini dışarı aktarabilsin.

* Yeni doğan bebekler de, çok gerekmedikçe emzik, biberon, ayakta sallama gibi yöntemlerle bebeği uyutma yöntemi ni denemeyin.

* Çocuğun sizden gece boyunca ayrı kalma kaygısını azaltacak en sevdiği oyuncağı veya battaniyesi ile uyumasına izin verin.

* Uyumadan önce onu canlandıracak oyunlardan kaçının. Aynı şekilde gece uyandığında da onu sık sık uyanmaya teşvik edecek şekilde eğlenceli olmayın, çocukla konuşarak onu rahatlatmaya özen gösterin.

Çocuğum Yalnız Uyumak istemiyor…

*Çocuğun yatak odasında televizyon bulundurmayın.

*Çocuğa uyumadan önce, ona enerji verecek yiyecek ve içecekler vermekten kaçının.

*Çocuğunuzu yatırdıktan sonra ara ara kontrol ederek hem ona güven verebilir hem de her şeyin kontrolünüz altında olduğunu hissettirebilirsiniz.

*Çocuğunuz kurallarınıza uyup sizi dinleyerek, sonunda uyuyup, sabahta uyandırdığınız saatte uyandığında onu ödüllendirin.

*Bütün bu önerileri denemenize rağmen çocuğunuzun uykuya geçişinde ve uykuyu devam ettirmesinde düzelme sağlayamazsınız cesaretinizi yitirmeden bir uyku uzmanına danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Çocuklarınızı büyütürken, yatılı çocuk bakıcısı ile çalışıyorsanız, çocuğun yatma-kalkma saati düzeni ve kurallarınızı uygulayacak, tecrübeli çocuk bakıcısı ile çalışmanız en doğrusudur. Deneyimli çocuk bakıcısı , anne babanın kurallarına uyabilecek bilinçte ve kapasitede olmalıdır. Anne ve baba olarak güvenilir çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, en iyi çocuk bakıcısı şirketi olarak bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
31.08.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?