Çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim ?

Ebeveynler olarak, çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim? diyerek adımlar atmak istemeniz, çocuklarınız için en değerli emek olacaktır ve bu emeği verirken, aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli düşünce, çocuğun el becerilerinin gelişimi, çocuğun zeka ve zihinsel gelişimi ile doğrudan ilişkide olmasıdır. Çocuklar, duygularını da daha iyi ifade etmeye ve sözcüklerle dile getirmeye başlar. Bu nedenle, çocuklarda el becerisi geliştirmek için, oynayacağını her oyunda ve eğitimde, çocukla bol sözcüklü konuşmalar yaparak işe başlayabilirsiniz.

Çocuk 3-4 yaşından itibaren, yaşıtlarıyla arkadaş olmaktan ve oyunlar oynamaktan büyük keyif duyar. Arkadaşlarıyla oyun esnasında, sırasının gelmesi gibi uyum gerektiren durumlarda, karşılıklı kuralların bilincine vararak, bu yönde kendini geliştirmeye başlar. Bu da toplumda saygı kazanmayı ve saygı duymayı kazandıran ilk adımdır.

Çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim

Çocukluk döneminde kişilikleri oturmaya başlayan çocuklar, fiziksel, zihinsel olarak  , ebeveynlerine ve çevrelerindeki yetişkinlere daha az ihtiyaç duymaya başlarlar.

Sosyal olmayı sevmeleri, çocukların dil ve motor gelişimi bakımından önemli değişimler yaşamasını sağlar.

Çocuklarda Okul öncesi dönem, özellikle zihinsel gelişimin en hızlı olduğu zamanlardır. Bu yaş döneminde çocukla geçirilen kaliteli vakit ve aktiviteler arttıkça, çocuğunuzla oyun arkadaşı ve normal arkadaş gibi olmaya başlamak, sizi de çocuğunuzu da daha haz alır hale getirecektir. Bu durum, çocuğun kendini birey gibi hissetmesini sağlayacağı için, kendini daha iyi ifade eder ve birçok konuda kendi yaratıcı düşüncelerini de geliştirebilir.

5-6 yaş çocuklarının el becerilerini geliştirmek için; yaratıcılık olarak yeteneklerini ortaya çıkaracak ve ön plana koyacak çalışmalar yapabilirsiniz.

Çocuğun yaratıcılığı nasıl ortaya çıkar;

Çocuğumun yeteneği var mı?

Çocuğunuzla resimler yapmaya ve çocuğun kalem tutma becerisi 2-3 yaşından itibaren, çocuklar için organik kalem ve uygun boyuttaki kalemlerle sağlayabilirsiniz. Zamanla çocuk hangi eli tercih edeceğini, özgür iradesiyle tercih etmelidir. Çocuğum solak mı? yoksa sağ eliyle mi kalem tutacak, uzmanlara göre, bu çocuğun zihinsel işlevi ile ilgili olacağından, bu seçime etki veya değiştirme çabasında olmamalısınız. Kendine göre karalamalarla başlayan resim çalışmaları, aylar ve çocuğun yaşça ilerlemesiyle, sevdiği objelere benzetmeye ve boyamalar kadar ilerler.

Çocuğun yaptığı resimler veya yaratıcı oyunları sayesinde, uzman pedagoglar, çocuğun çocuğum analitik zekaya mı sahip, çocuğum sanatsal zekaya mı sahip ortaya çıkmasında yardımcı olurlar.

Küçük yaşlardan itibaren, müzik ve enstrüman eğitimi almasını sağlayarak, bu alanda yeteneği var mı? anlayabilirsiniz. Çocuğun ilkokul döneminde, hangi enstrümandan keyif alacağını bilmiş konuma gelip, istediği doğrultuda ilerlemek isterse de destek olabilirsiniz. Burada aile bireylerinin enstrüman tercihi veya baskısı olmamalıdır.

Çocuğun becerilerinin gelişimi çoğu zaman da anne, babanın veya abla abinin etkisinde de değişebiliyor. Örneğin; abi basketbola gidiyor ise, kadeşe de basketbol veya buna benzer spor yapması 5- yaştan itibaren başlatılabiliniyor. Fakat yüzme, bale, jimnastik gibi spor becerileri daha 3-4 yaşından başlatılabiliniyor.

Çocuğun zihinsel gelişimi, çocuğun el becerileri, çocuğun fiziksel gelişimi ve çocuğun duygusal gelişimi birbirine zincirleme bağlıdır.

Çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim?diyen anne babalar için, çocuğun küçüklüğünden başlayacak önerilerimiz.

Çocuk 1 yaş yaşındayken el becerileri için, elleri ve parmaklarıyla küçük objeleri ebeveyn gözetiminde tutması, çocuğun el-göz koordinasyonu kurması ve çocuğun küçük motor gelişimi sağlanması çalışmaları yapabilirsiniz.

* Çocuğun el kaslarının gelişimi ve becerisi durumuna göre, kalem tutabilir hale getirebilir, bazı geometrik şekilleri çizmesini öğretebilir ve içini istediği gibi doldurup boyamasına izin verebilirsiniz.

*Çeşitli büyüklükteki ve renklerdeki boncukları ebeveyn gözetiminde renklerine göre ayırmasını, büyüklüklerine göre ayırmasını, bazı baklagilleri çeşidine göre ayırmasını öğretebilirsiniz.

* Çocuğun yaşına göre lego, çocuğun yaşına göre sesli oyuncak, çocuğun yaşına göre puzzle, çeşitli büyüklükte ve renklerde bloglar, küplerle farklı şekiller yaratmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle, oyun hamuru, kil ya da seramik gibi malzemelerle yapılan çalışmalar el kaslarını güçlendirir.

*Resim yapmaya, resimlerinde hayal dünyasındaki yeri oluşturmaya, bunları boyamaya, el işi kağıtları ya da her türlü malzeme ile katlama, kesme gibi etkinlikler yaptırarak değişik şekiller ortaya çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

*5-6 yaş döneminde çocuk, artık kendini birey olarak kabul ettiği, paylaşmayı öğrendiği ve en önemlisi anne babayı rol model almaya başladığı dönemdir. Bütün konuşma ve hareketlerinizle çocuğunuzun zihnine kalıcı renkler kattığınızı unutmayınız. Unutmayın ki, sizler kitap okuyan, dinleyen, anlayan, empati kuran, çevreye saygılı, doğaya saygılı-doğa sever, hayvanları seven rol model evebeyn iseniz, çocuğunuzda sizin yürüdüğünüz yoldan devam edecektir. Çocuğun ilkokula hazırlandığı bu dönemde anne-babanın temel görevi çocuğun ilgi alanlarını gözlemlemek, keşfetmek ve yeteneklerinin gelişmesine fırsat vermek olmalıdır.

Çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim ?

Çocukların her yaş döneminde, el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmek için onlara bolca zaman ayırmaya ve ilgi göstermeye çalışmalısınız. Çocuğunuzun becerilerinin gelişimi aile bireylerinin ve çevresindeki herkesin etkisi katkısıyla olmaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun el becerilerinin gelişimi için yeterince zamanınız ve sabrınız yoksa, bu becerileri kazandırmak için profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Bu  yardım için, profesyonel bakıcı ajansı ile çalışmanızı ve portföylerindeki, tecrübeli çocuk bakıcısı, oyun ablası, çocuk gelişimi mezunu bakıcı, gölge öğretmeni bakıcı, anaokulu öğretmeni bakıcı, dadı hizmeti gibi hizmetleri alabilirsiniz. Bu sayede çocuğa farklı ortamlarda, farklı aktiviteler sunulması için imkan sağlamış olursunuz. Eğitimli çocuk bakıcısı, çocuğun yaratıcılığını oluşturmaya teşvik edecek çalışmalar yaptıracaktır.  Ayrıca yaptıkları yaratıcı çalışmaları evin bir köşesinde sergileyerek ya da duvara asarak onların yeteneklerine önem verdiğinizi de hissettirebilirsiniz.

1991 yılından bu yana, eğitimli çocuk bakıcısı alanında, çocuğun el becerilerinde ailenin önemi ve çocuğun gelişiminde bakıcının önemi konusuna en çok özeni ve dikkati vererek, Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları, bakıcı hizmeti vermeye devam etmektedir.

Anne ve babaların, çocuğumun el becerilerini nasıl geliştirebilirim? sorusuna 17 yıllık insan kaynakları uzmanı ve 2 çocuk yetiştiren bilinçli bir anne olarak yardımcı olmaya çalıştım.

Çocuklarınıza sunabileceğiniz en değerli miras, onlara verdiğiniz sevgi, eğitim, zaman ve beş duyu boyutundaki doygunluk tur diyerek, buna inanmış güvenilir çocuk bakıcısı portföyümüzle iletişime geçmenizi bekliyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan ŞAHBAZ
18.07.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?
etiketler:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?