20 Yıllık bir iş kadını ve 2 çocuğunu en iyi koşullarda büyütmeye çalışan bir anne olarak, aynı zamanda çok okuyan, doğruyu yanlışı ayırt edip, adaletli bir insan olmaya çalışan, insanlığın aslında iyi olmaktan geçtiğine inanan, çocukları delicesine seven bir kişilik olarak, Çocuğun eğitiminde ailenin önemi hakkında, bildiklerimi ve düşündüklerimi paylaşmak isterim.
Günlük yaşantımızda farkında olduğumuz ya da olmadığınız binlerce seçimde ve harekette çocuğunuzun yaşamını oluşturulur. Çocuktur, anlamaz! Daha çok küçük önemsemez dediğimiz her şey onun fotokopi hafızası da yer almaya başlar.
Çocuklar, muhteşem donanımlarla dünyaya gözünü açar. Bu donanımlar aslında çocuğun geleceğini oluşturacak mükemmel donanımlardır. Aslında doğduğu anda kendi kendine güveni olan bir bireydir. Çocuğun eğitim dönemi, ona toplumsal tabuları yüklemeye başladığımızda evrimleşmeye başlar.
Bebeğe karşı daha ilk aylardan ve hatta günlerden başlayan bakış ve ilgi çok önemlidir. Bebeğe karşı hep değerli olduğunu hissettirecek, davranış, konuşma ve dokunuşlar yapmak gerekir. Tabii ki davranışlarla, onu aşırı korumaya çalışmayı karıştırmadan. Aşırı koruma duygusu, bebeği yetersiz ve savunmasız hissettirecek en tehlikeli zayıflıktır. Bu zayıflığın arkasından, korkular gelir ve çocuğun özgüveni için çok yanlış bir yol haritası çizer.
Bebeklerin, kaygılı, her şeye hesap veren, arkalarda gizlenen, yalnızlaşan, doyumsuz, hevessiz, şüpheci, empati kuramayan, varoluş nedenini anlamayan bireyler haline gelmemesi için, doğduğu andan itibaren ona, çocuğa birey gibi davranmak gereklidir.
Çocuğun eğitiminde ailenin önemi;
doğduğundan itibaren bebeğin özgüveni oluşturmak gerekir, onunla bebektir anlamaz demeyerek, sürekli iletişim ve bebekle göz teması kurmanız gerekir. Kendi gözünüzden kendini görmesini ve kendini beğenmesini sağlamalısınız. Bebekle konuşurken veya oynarken başkalarını ne düşündüğünü ya da düşüneceğini düşünerek kendinizi toplumsal kalıplardan uzak tutmalısınız.
Çocuğun eğitiminde ailenin önemi; bebeğin karnını doyururken, altını değiştirirken, gazını çıkarırken, sokağa çıkarken, banyosunu yaptırırken gibi temel bebek bakımı sürecinde, asla kendinize ben yapabilir miyim? Doğru mu yapıyorum? Becerebilir miyim? Yanlış yaparsam ne olur? Hasta olur mu? Düşer mi? Nazar değer mi? Gibi kaygılarınızı negatif elektriğini bebek sizden hızlıca kapar ve kendine yerleştirir. Buda bebekte kaygıya ve güvensizliğe geçişin ilk adımları olur.
Çocuğun eğitimine ailenin önemi; çocuğun bakımıyla ilgili her şey, anne bakıyorsa anneyle veya çocuk bakıcısı bakıyor ise çocuk bakıcısı ile bir duygu alışveriş mekanizmasıdır. Bebeğin bakımıyla ilgili süreçte, bakan kişinin motivasyonu ve isteği çok çok önemlidir. Bebeği büyüten kişinin, ben bu işi seviyorum, anne olmaktan mutluyum veya bebek bakıcısının ben çocuk bakıcısı olmaktan mutluyum, bebekleri çok seviyorum diyerek mutlu ve huzurlu olması çok önemlidir.
Çocuğun eğitiminde ailenin önemi, doğru çocuk bakıcısı seçiminden geçer;
Çocuğun fiziksel gelişimi için nasıl en iyi çocuk doktoru seçti iseniz, çocuğunuzun doktorunuzun yönlendirmelerini en iyi şekilde takip edip uygulayacak en iyi çocuk bakıcısı seçimini de yapmalısınız. Bu seçim için size yol haritası olacak en önemli detay, çocuk bakıcısı adayı seçimi yaparken referanslarını iyi irdelemenizdir.
Yeterlilik çok önemlidir. Aklı başında ve çocuğun aylık ek gıdalara geçiş ve çocuğun ayına göre takip, oyun gibi öğrenme temellerini yönetecek kapasitede güvenilir çocuk bakıcısı ile çalışmalısınız.
Eğitimli Çocuk bakıcısı oyunla çocuğunuza eğitim verebilecek, kitap okuması, lego, hamur oyunları ve buna benzer günlük çocukla aktiviteler yapabilecek bilgi ve deneyime sahip çocuk bakıcısı olması çok önemlidir.
Dikkatli ve düzenli olması da önemli bir ayrıntıdır. Kendi kişisel temizliğine de önem veren, çocuğu yönlendirecek, doğru el yıkama ve çocuklarda doğru diş fırçalama tekniği alışkanlıkları kazandıracak, sadece çocuklara evde aktivite değil parkta da özgüvenli olan çocuk ve sosyal çocuk olması çok önemlidir.
Bu konuda eğitimli çocuk bakıcısı sağduyulu olarak çocuğu destekleyecek niteliklere sahip kişilik ve beceride olmalıdır. Çocuğunuza sevginin yanı sıra güvende hissettiren tutarlı kişiliğe sahip eğitimli çocuk bakıcısı olması çok önemlidir. Her anne baba çocuğunun kendisi ve çevresine faydalı birey olmasını arzu eder.
0-6 yaş okul öncesi hazırlık döneminde
bilinçli yetişmesi çocuğunuzun gelecekteki yapı taşlarını oluşturmakta olup, özgüvenli mutlu bir birey oluşumuna da etkili olacaktır. Her şey çocuklarımızın mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesi içindir diyerek, çocuk gelişimi mezunu bakıcılar ve eğitimli oyun ablaları hizmeti de vermekteyiz.
Çocuklar doğuştan bir dil ile dünyaya gelirler. Yalnız altlarını değiştirip, karınlarını doyurmak asla yeterli değildir. Bütün bu anlattıklarım aslında çocuğun eğitiminde ailenin önemi, için gereken ortam ve koşulların hazırlanması aşamasıdır. Bunu şöyle de anlatabiliriz. Çocuğu bir ağaç gibi hayal edin, ortamda ağacın tarlası, evdeki huzur, motivasyon ve davranışlar tarladaki besin kaynaklarıdır.
1991 yılından bu yana, eğitimli çocuk bakıcısı alanında, çocuğun eğitiminde ailenin önemi ve çocuğun gelişiminde bakıcının önemi konusuna en çok özeni ve dikkati vererek hizmet vermeye devam etmektedir.
Anne ve baba çocuklarına sunabileceği en değerli mirasın onlara verdikleri sevgi ve beş duyu boyutundaki doygunluk tur diyerek, buna inanmış kaliteli çocuk bakıcısı portföyümüzle iletişime geçmenizi bekliyoruz.
Güldan Şahbaz
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
10.11.2020