Çocuğun Eğitiminde Çevrenin Önemi

Kurumsal bakıcı ajansı olarak, insan kaynakları danışmanlık şirketinde, 17 yıllık uzman danışmanlık yapmaktayım. İki çocuk annesi olarak, yüzlerce aileye çocuk bakıcısı temini hizmeti vererek, çocuğun eğitiminde çevrenin önemi, altı ara başlıkta detaylandırmak isterim. Bu altı başlık, çocuğun en yakın temas ettiği faktörler olup, hem en yakın çevre önemini vurgulayacak, hem de dış çevreye karşı şekillenmesi ve korunması hakkında bilgi verecektir.

Çocuğun eğitiminde çevrenin önemi için  altı ara başlığımız ;

Çocuğun eğitiminde anne babanın önemi, çocuğun eğitiminde bakıcının önemi, çocuğun eğitiminde yakınlarının önemi, çocuğun eğitiminde arkadaşlarının önemi, çocuğun eğitiminde okulun önemi, çocuğun eğitiminde toplumun önemi

 1- Çocuğun eğitiminde anne babanın önemi

Günlük yaşantımızda farkında olduğumuz ya da olmadığınız binlerce seçimde ve harekette çocuğunuzun yaşamını oluşturulur. Çocuktur, anlamaz! Daha çok küçük önemsemez dediğimiz her şey çocuğun fotokopi hafızasında yer almaya başlar.

Çocuğun  eğitiminde anne babanın önemi; bebeğin karnını doyururken, altını değiştirirken, gazını çıkarırken, sokağa çıkarken, banyosunu yaptırırken gibi temel bebek bakımı sürecinde, asla kendinize ben yapabilir miyim? Doğru mu yapıyorum? Becerebilir miyim? Yanlış yaparsam ne olur? Hasta olur mu? Düşer mi? Nazar değer mi? Gibi kaygılarınızı negatif elektriğini bebek sizden hızlıca kapar ve kendine yerleştirir. Buda bebekte kaygıya ve güvensizliğe geçişin ilk adımları olur.

Çocuğun eğitiminde anne babanın önemi; çocuğun bakımıyla ilgili her şey, anne bakıyorsa anneyle veya çocuk bakıcısı bakıyor ise çocuk bakıcısı ile bir duygu alışveriş mekanizmasıdır. Çocuk bakımı ile ilgili süreçte, bakan kişinin motivasyonu ve isteği çok çok önemlidir. Çocuk büyüten kişinin, ben bu işi seviyorum, anne olmaktan mutluyum veya bebek bakıcısının ben bebek bakıcısı olmaktan mutluyum, bebekleri çok seviyorum diyerek mutlu ve huzurlu olması çok önemlidir.

Çocuk eğitimde anne babanın önemi, doğru çocuk bakıcısı seçiminden geçer.

Çocuğun Eğitiminde Çevrenin Önemi

2- Çocuğun eğitiminde bakıcının önemi

Anne baba olarak,çocuğun eğitiminde bakıcının önemi konusunda çok dikkatli olarak, aklı başında ve çocuğun aylık ek gıdalara geçişi ve ayına göre takip, oyun gibi öğrenme temellerini yönetecek kapasitede güvenilir çocuk bakıcısı ve eğitimli çocuk bakıcısı ile çalışmalısınız.

Çocuk bakıcısı oyunla çocuğunuza eğitim verebilecek, kitap okuması, lego, hamur oyunları ve buna benzer günlük çocukla aktiviteler  yapabilecek bilgi ve deneyime sahip çocuk bakıcısı olması çok önemlidir. Dikkatli ve düzenli olması da önemli bir ayrıntıdır. Kendi kişisel temizliğine de önem veren, çocuğu  yönlendirecek, doğru  el yıkama ve  doğru diş fırçalama alışkanlıkları kazandıracak, sadece evde eğitim değil parkta da özgüvenli çocuk ve sosyal çocuk olması çok önemlidir.

Bu konuda çocuk bakıcısı sağduyulu olarak çocuğu destekleyecek niteliklere sahip kişilik ve beceride olmalıdır. Çocuğunuza sevginin yanı sıra güvende hissettiren tutarlı kişiliğe sahip çocuk bakıcısı olması çok önemlidir. Her anne baba çocuğunun kendisi ve çevresine faydalı birey olmasını arzu eder. 0-6 yaş okul öncesi eğitim döneminde bilinçli yetişmesi çocuğunuzun gelecekteki yapı taşlarını oluşturmakta olup, özgüvenli mutlu bir birey oluşumuna da etkili olacaktır. Bu nedenle çocuğun eğitiminde bakıcının önemi için, tecrübeli çocuk bakıcısı ve eğitimli çocuk bakıcısı tavsiye ediyoruz.

3-Çocuğun eğitiminde yakınlarının önemi

Hayat şartları gereği anne çocuğuna bakamıyor ise, bakacak kişinin aile içinden biri olması bakıcıdan daha iyi bakar düşüncesini yansıtıyor. Anne ile iyi bir ilişki içerisindeler ise,  gerçekten anneanne ve babaanne bu işin altından kalka bileceğini düşünüyorlarsa çocuklarınızı bırakabilirsiniz.

Çocuğun eğitimi için, çocuğa anneanne bakarsa ya da çocuğa babaanne, anne ve babanın çocuktaki kuralları dışında hareket edebilir. Kural da demeye biliriz, yaşam biçimi diyebiliriz. Biri uygularken, diğeri uygulamayabilir. Genellikle anneanneler ya da babaanneler torunlarının her istediğini yapma eğilimi içinde oluyorlar. Kuralı uygulayan veya uygulamayan anneanne ya da babaanne demek uygun olmaz, çünkü biri kuralları uygulamak ve düzeni oturmak ister diğeri ise tam tersi bunları yapmak istemez. Örnek vermek gerekirse; yemek yemez abur-cubur yiyebilir, televizyon izleyebilir, yaramazlık yapabilir, oyuncakları önüne koyarak oyun oynayabilmesini beklemek gibi ya da tam tersi evde televizyon izlenmeyeceğini, sağlıklı beslenmesi gerektiğini, oyun kurup birlikte oynayabileceği gibi bir çok örnekler verebiliriz.

Şunu da unutmamak gerekir,  belli bir noktadan sonra çocuğunuzun ” hayır “ı kabul etmemesi anneanne-babaanne aman üzülmesin, aman ağlamasın, bir şey olmaz ver ya da yap demesi, ona hiç hayır dememesi, her dediğini yapan aile büyüklerinin olması ağlayarak bir şeylerin yapmasına ve hırçınlaşmasına yol açabilir. Bu durum anne babanın otoritesini olumsuz etkileyebilir. Anne ile anneanne ya da babaanne arasındaki tartışmalar çocuğu etkileyebileceği için özenli, sakin bir şekilde davranılması gerekmektedir. Bunun için size küçük bir detay verelim, torunu ile bir günü nasıl geçirebileceği hakkında bilgi paylaşabilirsiniz.

Örneğin çocuğun kahvaltı çocuğun saatini, çocuğun meyve saatini, çocuğun uyku saatini,çocuğun sevdiği yemekler, çocuğun sevmediği yemekler, giysilerini ve düzenin, oyun saatini vs. çizelge yapıp birlikte geçirecek günlerini kolaylaştıra bilirsiniz. Çocuğun bütün gün tv izlemesini engelleyip, park, çocuğa kitap okuma, çocuğa masallar anlatma ve çocuğun el becerilerini geliştirme gibi, çocuğa eğitimli oyunlar oynama konusunda yönlendirebilir siniz.

4-Çocuğun eğitiminde arkadaşlarının önemi

Çocuğun eğitiminde arkadaşlarının önemi fazlasıyla mevcut ve etkilidir. Çocuğunuz büyüdükçe sosyalleşmesi için. komşu, akraba veya parkta arkadaşları olması çok iyi bir gelişimdir. Burada dikkat etmeniz gerek husus, her anne sizin kadar çocuğuna özen, vakit ve çocuğun eğitimi konusunda, sizin kadar doğru ve akıllıca hareket etmeyebilir. Dolayısı ile bu tür ailelerin çocukları mutsuz, hırçın, saldırgan veya huysuz davranışlarla çocuğunuza davranabilir veya aklını karıştıracak ikilemlerde bırakabilir.

Çocuğun eğitiminde çevrenin önemi; Çocuk doğruyu yanlışı ayırt etmesi için, size karşılaştığı durumla ilgili davranışsal veya hareketler anlamında sorular soracaktır. Bu durumda anne baba olarak, aile yakınları olarak ya da çocuğa bakan bakıcı olarak, çocuğun sorularını sabırla dinlemeli, gerçekçi ve somut örneklerle doğruyu yanlışı anlatmalısınız. Çocukla zaman kaliteli zaman geçirerek, onu anlamalı ve dinlemelisiniz. Çocuğunuza birey gibi görerek ve davranarak, ilerde özgüvenli ve ayakları yere sağlam basan bir yetişkin olmasına basamaklar koymuş olursunuz. İyi insan olmayı ve dürüst insan olmayı öğreterek, kalbinde gerçek anlamda mutlu bir haz yaşamasını sağlamak anne baba olarak en kutsal görevimizdir.

5- Çocuğun eğitiminde okulun önemi

Çocuğun gelişimi  için ve çocuğun eğitimi için en iyi okulları araştırıp, maddi imkanlarınızı sonuna kadar zorlayıp, geleceğine en iyi yatırımı yapmak her anne babanın en önemli amacı ve önceliği olmalıdır. Gerekirse kendi önceliklerini 2. plana atarak, kaliteli okul eğitimi, paralı eğitim haline dönüştüğü ülkemizde, kaliteli eğitim ve yabancı dil eğitimi alabileceği okullar seçilmelidir. Çocuğun kreş dönemi ve çocuğun oyun grubu yaşı 2,5-3 yaşlara kadar inmiştir. Bunun nedeni çok hızlı öğrenip, çok hızlı tüketmekte dirler. Teknolojininde çok gelişmesi nedeni ile, çocukların algısı maksimum düzeyde açık ve öğrenmeye son derecede açık durumdadırlar.

Çocuğun 0-6 yaş okul öncesi eğitim döneminde bilinçli yetişmesi çocuğunuzun gelecekteki yapı taşlarını oluşturmakta olup, özgüvenli mutlu bir birey oluşumuna da etkili olacaktır.Her şey çocuklarımızın mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesi içindir diyerek, çocuk gelişimi mezunu bakıcılar ve eğitimli oyun ablası hizmeti de almanızı, bizim gibi eski ve profesyonel bakıcı firması ile çalışarak elde edebilir siniz. Bütün bu anlattıklarım aslında çocuğun eğitiminde anne babanın önemi, için gereken ortam ve koşulların hazırlanması aşamasıdır. Bunu şöyle de anlatabiliriz. Çocuğu bir ağaç gibi hayal edin, ortamda ağacın tarlası, evdeki huzur, motivasyon ve davranışlar tarladaki besin kaynaklarıdır.

6- Çocuğun eğitiminde toplumun önemi

 Günlük yaşantımızda farkında olduğumuz ya da olmadığınız binlerce seçimde ve harekette çocuğunuzun yaşamını oluşturulur. Çocuktur, anlamaz! Daha çok küçük önemsemez dediğimiz her şey onun fotokopi hafızası da yer almaya başlar.Bebeğe karşı daha ilk aylardan ve hatta günlerden başlayan bakış ve ilgi çok önemlidir. Çocuğa karşı hep değerli olduğunu hissettirecek, davranış, konuşma ve dokunuşlar yapmak gerekir. Tabii ki davranışlarla, onu aşırı korumaya çalışmayı karıştırmadan. Aşırı koruma duygusu, çocuğu yetersiz ve savunmasız hissettirecek en tehlikeli zayıflıktır. Bu zayıflığın arkasından, korkular gelir ve çocuğun özgüveni için çok yanlış bir yol haritası çizer. Çocukların, kaygılı, her şeye hesap veren, arkalar da gizlenen, yalnızlaşan, doyumsuz, hevessiz, şüpheci, empati kuramayan; varoluş nedenini anlamayan bireyler haline gelmemesi için, doğduğu andan itibaren ona, çocuğa birey gibi davranmak gereklidir.

Çocuğun eğitiminde çevrenin önemi için, çocuğun toplumdaki yaşantısı ile ilgili, doğduğundan itibaren çocuğun özgüveni oluşturmak gerekir. Kendi gözünüzden kendini görmesini ve kendini beğenmesini sağlamalısınız. Çocukla konuşurken veya oynarken başkalarını ne düşündüğünü ya da düşüneceğini düşünerek kendinizi toplumsal kalıplardan uzak tutmalısınız.

Çocuklar, muhteşem donanımlarla dünyaya gözünü açar. Bu donanımlar aslında çocuğun geleceğini oluşturacak mükemmel donanımlardır. Aslında doğduğu anda kendi kendine güveni olan bir bireydir. Çocuğun gelişim dönemi, ona toplumsal tabuları yüklemeye başladığımızda evrimleşmeye başlar. Aile olarak, mutlu çocuk büyütmek, çocuğunuzla doğru iletişim kurmak, çocuğunuza yeterince zaman ayırmak; toplumun saçma ve beyin eriten tabularında korumak. yanlış arkadaşlıklar da destek olmak; çevrede karşılaştığı haksız ve saygısız durumlarda çocuğun yanında olmak, adaletli ve dürüst olmasını sağlayarak; doğaya ve insana sevgisini kazandırarak, toplumun çocuktaki olumsuz etkilerinden korumanız mümkündür.

Çocuğun Eğitiminde Çevrenin Önemi

Çocuklarımızın her zaman ve her koşulda yanlarında olmamız mümkün değildir. Kendi ayaklarının üzerinde durmaları içinde bu doğru değildir zaten. Çocuk özgüven sahibi olursa, varoluş nedenini bilir ve çözüm bulmak onun için kolaylaşır. Kendine olan inancı ve güveni sayesinde, başarmaya çalışmayı istemesi yeterlidir. Sınıfsal ayrılıkların olduğu toplumumuzda, çocuğun başarısı ve hayat bakışı, onun birey olarak saygıdeğer ve güçlü olmasını sağlar. Aynı zamanda sınıfsal üstünlüklerden dolayı, kendini üstün ve güçlü zanneden çocuklardan, çok daha mutlu bir birey olmasını sağlar. Çocukluğunda veya yetişkin olduğunda, İçi boş ve kendini kandırarak yaşamaz. Özgüveni olan çocuk gelecek planlarını, aile planlarını, iş planlarını sağlam kurar ve çalışarak kazanmaktan korkmaz. İnsanlara ve hayattaki her objeye saygı duyduğu için, saygı görür.

1991 yılından bu yana, bakıcı hizmetleri veren kurumumuz,  bakıcı firması alanında, çocuk bakıcısı ve bebek bakıcısı sağlamaktadır. Çocuğun eğitiminde çevrenin önemi ve çocuğun gelişimi konusuna en çok özeni ve dikkati vererek hizmet vermeye devam etmektedir.

29 yıllık tecrübemizle, edindiğimiz bilgi ve birikimlerimizi, çocuğun eğitiminde çevrenin önemi ile sizlerin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. İhtiyaç duyduğunuz her türlü eğitimli bakıcı hizmeti, eğitimli çocuk bakıcısı hizmeti verebilmemiz için iletişime geçmenizi bekliyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
19.06.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?
etiketler:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?