Anne babaların bu çok önemli can alıcı konusu olan çocuğun kreş yaşı nedir ? çocuğum kreşe hazır mı ? soruları hakkında, bu alandaki uzman görüşlerini araştırdım ve kendi iki çocuğumu büyütürken de, bu yollarda emin adımlarla yürüyen bir anne olarak, çocuğu çok gereklilik arz etmedikçe 2 yaşına kadar kreşe göndermemenizi tavsiye ediyorum.
Elbette ki maddi imkanlarınız, tecrübeli çocuk bakıcısı için yeterli olmayabilir veya çocuğunuza bakacak bir aile yakınınız olmayabilir. Bu gibi durumlarda, anne babaların çocuklarını güvenilir bir kreşe göndermekten başka çareleri kalmıyor.
Referanslı çocuk bakıcısı, tecrübeli bebek bakıcısı çalıştırabilecek imkanı olan anne babalar unutmamalıdır ki, en az 2 yaşına kadar çocuk, ev kokusuna, evin güvenilir ortamına, annenin babanın varlığını her daim hissettiği kalesinin içinde olmayı ister, çocuğun ruhsal ve duygusal gelişimi için bu çok önemlidir.
Çocuğum kreşe hazır mı ? Çocuğun kreşe hazır olup olmadığını nasıl anlarız ?
gözlemlere ve iletişime bağlı olarak açıklamaya çalışalım;
*Çocuğumuzun etrafındaki arkadaşlarıyla davranışlarını gözlemleme sayesinde, sosyal yeterliliğe ulaşıp hazır olup olmadığını anlayabiliriz.
*Çocuğun gelişimini, toplumsal uyum sürecini, çocuğun ruhsal gelişimini takip, çocuğun duygusal gelişimini takip, çocuğun fiziksel gelişimini takip, çocuğun zihinsel gelişimini takip ederek hazır olup olmadığını anlayabiliriz.
*Çocuğun insanlar arasındaki anlaşma, iletişim, uzlaşma, paylaşım gibi kendini var etme ve saydırma çabasındaki başarısından çocuğun okul öncesi eğitimi gereksinimine hazır olup olmadığını anlayabiliriz.
*Çocuğun el becerilerinin gelişmesi ve kendi ihtiyaçlarının bilincinde hareket edebiliyor olup, çocuğun kendini ifade etme gücü gelişmiş olup olmadığından kreşe hazır olup olmadığını anlayabiliriz.
Çocuğun kreş yaşı nedir ? Çocuğumu kreşe nasıl hazırlayabilirim?
Çocuğun kreş yaşı ile ilgili, yukarıda belirttiğimiz konulara ek olarak, çocuğun 2 yaşından sonraki hazırlık ve yeterlilik durumuna göre karar verebilirsiniz.
Çocuk kreşe başlama döneminde iken, korku, endişe, terkedilmişlik gibi çok travmatik duygulardan uzak olmalıdır. Bu konuda çocuğun yapısına göre karar vermeli ve onu bu durumda iken hiç acele etmeden güven vererek, konuşarak, yanında olarak hazırlamalısınız.
Çok önemli konulardan birisi de çocuğun tuvalet eğitiminin tamamlanmış olması gereklidir. Tuvaletinin geldiğini ifade ediyor olabilesi, onun her bakımdan daha rahat etmesini sağlayacaktır. Çocuğun tuvalet eğitimini tamamlamış olması, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi ile ilgili olarak ortaya çıkar, çocuğun ideal kreş yaşı bu duruma yetkinliğine göre de farklılıklar gösterebilir.
Çocuğun kendini ifade etmesi ve çocuğun temel ihtiyaçlarını söyleyebilmesi çok önemlidir. Örneğin; acıktım, yoruldum, uykum geldi veya bir yerinin ağrıdığını ifade edebilmesi gibi… Bu durum çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi ile ilgili ve bu duruma göre de çocuğun ideal kreş yaşı ile ilgili farklılıklar yaratabilir.
*İdeal kreş yaşındaki çocuk, Yemeğini kendi kendine yiyebilir durumda olmalıdır. Bu alışkanlığa, anne babalar çok küçüklükten başlamalı, bu tür özgüven ve kendi kendine yapabileceği işleri için çocuğa özgür alanlar bırakmalıdır.
*Çocuğun diş fırçalama, ayakkabısını giyebilme, kıyafetlerini giyip çıkarabilmesi gibi, günlük ihtiyaçları konusunda, küçüklüğünden özgüven aşılayarak, bilinçli anne baba veya eğitimli çocuk bakıcısı tarafından bakımı ve gelişimi sağlandıysa, çocuğun ideal kreş yaşı daha çabuk ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşecektir.
Çocuğumu kreşe nasıl alıştırabilirim?
Çocuklarımız bu dönemde çok farklı davranışlar gösterebilir, kreşe gitmemek bir çok değişik problemlerle karşınıza çıkabilir. Bu noktada, normal dışı davranışların karşısında, çocuğumu kreşe nasıl alıştırabilirim? diye düşünüyorsanız, sizlerle bazı önerilerimizi paylaşmak isteriz.
*Çocuk öfke nöbetlerine girebilir ve buna bağlı olarak bazı fiziksel sorunlarla yani, mide bulantısı, karın ağrısı, çişini altına kaçırma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
*Öncelikle çocuğunuzun üzerindeki bilgisizliği, belirsizliği ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Kreş yetkilisi ile ve öğretmeni ile olan görüşmelere çocuğunuzu muhakkak dahil etmelisiniz. Dinlemiyor veya ilgilenmiyor gibi yapsa bile, aslında zihnine herşeyi kaydedecektir. Okulun açıklamaları, çocuğunuzu bir nebze rahatlatır ve hatta heyecanlandırabilir. Bu sayede ilk güven köprüsü atılmış oluşacaktır.
*Birçok uzmanlarımızın tavsiyesine göre, çocuğu yumuşak bir geçiş için, öncelikle 2-3 günlük yaşıt çocukların oyun gruplarına, ebeveyn veya çocuk bakıcısı eşliğinde dahil etmenizdir. Burada çocuğun güvendiği kişinin, çocuğun görüş mesafesinde olması ve kendini terkedilmiş hissetmemesi çok önemlidir. Sonrasında çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak daha hazır hale geçmesiyle, hafta içi 5 yarım gün olarak devam edip, çocuğun hazırlığına katkıda bulunabilirsiniz.
*En son aşama olarak tam güne kaydını yaptırdığınızda da görüşmelerde, yanınızda olması çok önemlidir. Tüm bu sürece çocuğunuzu dahil etmeniz hem ona özgüven verecektir hemde cesaretini arttıracaktır.
Çocuğun kreş yaşı nedir ? Çocuğum kreşe hazır mı ?
*Tüm aile bireyleri bu konuda ortak ve bilinçli hareket etmelidir. Çocuğun yanında veya duyacağı şekilde çocuğun kreşe başlama süreci ile ilgili olumsuz ve endişeli konuşmalar yapmamalıdır. Çocuğa okul ortamı hakkında konuşarak, iyi niyetli anlattığı şeylerinizin çocuğun hayal dünyasında farklı kalıplara koyabilir. Bu nedenle süreçte çok bilinçli ve kreşin profesyonel giriş sürecini sabırla beklemenizi öneririz.
*Çocuğunuzla konuşarak, arkadaş ve akraba örnekleriyle, okulun korkulacak ve yalnız kalınacak güvensiz bir ortam olmadığı ile ilgili bol bol konuşmalar yaparak rahatlatabilirsiniz.
*Çocuğunuz aile bireylerinin çok uzakta olmadığını, her zaman onun yanında olduğunu hissederek başlangıç yapmalıdır. Bu nedenle kreşe başladığında, çocuğun kreşe adaptasyon süreci oluşana kadar ona eşlik edebilirsiniz. Çocuğun kreşe alışma süreci, çok ilginç bir şekilde umduğunuzdan hızlı da olabilir veya uzun da sürebilir. Bu sürece ebeveynler olarak sizde kendinizi hazırlamanız çok önemlidir.
29 yıllık kurumsal bakıcı ajansı, Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları şirketinde, insan kaynakları uzmanı olarak ve 2 çocuğunu kreş dönemini, bu gibi yöntemlerle en doğru şekilde yönetmeye çalışarak iyi sonuçlar aldığıma inanıyorum. Bu nedenle siz anne babalara, hayatımızın en değerli varlıkları için, elimden ve yüreğimden geldiği kadar, çocuğun kreş yaşı nedir ?, çocuğum kreşe hazır mı ? çocuğun kreşe hazır olup olmadığını nasıl anlarız?, Çocuğun ideal kreş yaşı nedir ? Çocuğumu kreşe nasıl hazırlayabilirim ?, Çocuğumu kreşe nasıl alıştırabilirim? gibi konularda bildiklerimi paylaşmak istedim. İhtiyacı olan tüm ebeveynlere gündüzlü çocuk bakıcısı, yatılı çocuk bakıcısı, eğitimli çocuk bakıcısı hizmetlerimiz için iletişime geçmelerini bekliyoruz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
27.07.2018