Paylaşma, duygusunun bilincinde yetişen çocuk ileride kuracağı arkadaşlık ilişkilerinde de zorluk çekmeyecektir ve özellikle tek yetişen çocuklarda kıskançlık duygusu en baskın duygu olduğu için, sizlere, çocuklara paylaşmayı öğretmek için 8 öneri, şeklinde tavsiyelerimizi sunmak isteriz.huyları olarak bilinir.
Çocuklara Paylaşmayı Öğretmek İçin 8 Öneri !
1-Paylaşma duygusunu küçük yaşta öğretin
Sevgili okurlarımız, uzmanlara göre çocuklara paylaşma duygusunun küçük yaşta öğretilebildiğini söylüyor ve 3. yaşından itibaren de, çocuklara paylaşma duygusunu aşılamayı tavsiye ediyorlar. Ebeveynler için zorlu geçecek bu süreçte çocukları anlamaya çalışarak ilerlemek ve sabırlı olmak en doğrusudur ve kurabilecekleri en iyi iletişim şekli için çok önemlidir.
Her çocuğun kendine has bir kişilikle doğduğu gerçeğini bilerek ve her birinin gelişme aşamalarının aynı yaşta, aynı ivmede ilerleyemeyeceği kabul etmeniz gerekir.İki yaşındaki çocuğunuza bazı şeyleri başkalarıyla paylaşmasını söylediğinizde, sözünüzü dinliyor ise, onu iyice takdir edin ve bu yolda teşvik etmeye devam edebilirsiniz.
2 – Benmerkezci (bencil) çocuk olmasına izin vermeyin
Çocuğunuza şefkatli bir yol gösterici olduğunuzda, çocuğunuz sahip olduğu her şeyi paylaşma zevkine zamanla varacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına karşı anlayış ve sabırlı olması, çocuğun paylaşmayı öğrenmesi konusunda destek büyük destek olacaktır. Çünkü çocuklar ben merkezcidir. Ve her şey onun zanneder. Çocuklar özellikle de anne ve babasını, onlardan aldığı sevgiyi paylaşmayı istemezler. Çünkü; anne – baba onun gözünde en kutsal varlıklardır.
Ve bu yüzden bir kardeşi olmasını bile istemeyebilirler. Burada da en büyük korkusu anne ve babasını sevginin bölünecek olma korkusudur, daha az sevileceğini yada önemsenmediğini hissetme duygusu onu daha hırçın bir çocuk haline getirebilir.
3 – Çocuğa olumlu bir şekilde rol model olmalısınız
Anne, baba ve aile yakınları olarak, iyi bir örnek oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Bazı zamanlarda da bu konuda kendi kendinize öz eleştiri yaparak, doğru yol izlediğinizden emin olarak bunu yapmalısınız. Çocuğunuz sizleri paylaşım yaparken sık sık izlemeli ve örnek almalıdır. Çocuğunuz, sizin paylaşımlarınızı açık açık görebilmeli ve sebep – sonuç ilişkisi kurabilmelidir..
Çocuklara Paylaşmayı Öğretmek
4 – Çocuğunuzu olumlu davranışlarında, takdir ve teşvik edin;
Çocuğunuz, sizden örnek aldığı ve öğrendiği paylaşım duygularını, en yakınlarında, arkadaşlarında veya okul hayatında, sözlü veya davranışsal olarak gerçekleştirdiğinde, doğal bir şekilde, bol bol sevgi ve övgü sergileyin. Çocuk paylaşım yaptığında, takdir alarak, bu olumlu davranışı kabul eder ve tekrar etmek için yine sergilemeye devam eder. Bunun içinde gerek sevginizle gerek küçük ödüllerle, çocuğunuzu daha da teşvik edip, devamını sağlayabilirsiniz.
5 – Çocuğun paylaşmayı öğrenmesi için oyun gruplarına gönderebilirsiniz;
Oyun grupları, çocuklar için sosyal becerilerini artıran, ebeveynlerinin gözlem altında tutabileceği ve gerekli olduğunda rehberlik alabileceği bir ortamda, deneyebileceği olumlu fırsatlar sunar. Paylaşma problemi yaşayan çocuklar için, genel olarak, iki çocuk aynı anda aynı oyuncağı istediğinde ortaya çıkar. Bu tarz sorunların yaşanmaması için, profesyonel bir ortamda ve çoklu bir çocuk ortamında, çocuğa paylaşmayı öğretmek, toplu uyum ve basit kurallarla mümkün olabilir.
6 – Çocuğunuza kaliteli zaman ayırın ve ona karşı her zaman dürüst davranın;
Bazı oyuncaklar, ya çok yeni oldukları ya da çocuğunuzun onu çok sevmesi nedeniyle paylaşmak için fazla özeldir. Bu nedenle evinizde bir oyun zamanı ayarlamadan önce çocuğunuzla bu konuda konuşmalısınız. Çocuğun da bir tercih hakkı olduğunu unutmayarak, çocuğa saygı duyarak, saygı duymayı öğretebilirsiniz. Çocuklarda bir aidiyet duygusu vardır ve çok sevdiği, bir arkadaşıyla paylaşmayı istemediği oyuncaklar olup olmadığını ona sormalısınız.
Çocuğunuzun anne, baba, varsa kardeşiyle geçireceği oyun zamanlarında, herşeyini paylaşmak zorundasın diye yaklaşmayın. Çocuk öncelikle anne ve babasıyla kaliteli oyun vakitleri geçirmeyi tercih eder. Eğer ki çalışan anne baba iseniz, bu konuyu sadece çocuk bakıcısı ile çalışarak kapatmaya çalışmamalısınız. En tecrübeli çocuk bakıcısı veya en eğitimli çocuk bakıcısı bile, anne ve babanın verdiği mutluluğun yerini alamaz. Ayrıca bir önemli konu da, çocuğunuza ayıracağınız vakitte başka bir şeyle ilgilenmek zorunda kaldığınızda, çocukla dürüstçe konuşun ve açıklama yapın.
Paylaşma duygusu…
En kısa zamanda telafi edeceğinize söz verin ve her verilen sözünüzün arkasında durarak gerçekleştirin. Çocuğa açıkladığınız mazeretiniz dışında bir durumda, çocuk sizi görürse, güvenini zedelersiniz ve bu çocuğun paylaşma duygusunu olumsuz yönde etkiler. Bu şekilde, sabır, iyi zamanlanmış destek ve bol bol sevgi ile, çocuğunuzun hayatı boyunca kullanacağı beceriler için bir temel oluşturması uzun sürmeyecektir.
7 – Kardeşler arasında paylaşma duygusu oluşturmak için tavsiyeler;
Tek çocuklu ailelerde, çocuklar benmerkezci ve aidiyet duygusu ile büyüdükleri için paylaşmayı daha geç ve çocuğuna bağlı olarak biraz daha özenli davranarak öğretebilirsiniz. Buna karşılık, küçük çocuğunuzun ağabeyleri ya da ablaları varsa, oyuncaklarını veya eşyalarını, başkalarıyla paylaşılması gerektiği düşüncesi sonucuna daha kolay ve çabuk ulaşacaktır. Çocuk kendisini ne kadar güvende hisseder ve sevilirse, paylaşmaya o kadar çabuk alışır.
Erkek ve kız kardeşler arasındaki ağız kavgalarının, çekişmelerin çoğunun, aslında oyuncakların paylaşılamamasından değil, ilgi çekmek için, annenin ve babanın sevgisinden en büyük payı almak isteyip, gözde olmak isteği olabileceğini de unutmamak gerekir.Çocuğun yaşça yakın kardeşleri varsa, oyuncak veya öncelikler konusunda, çocukların kavga etmesi kaçınılmazdır. Kardeşler arasında dengeleri sağlamak anne ve babanın görevidir.
Tarafsız, sabırlı ve kardeşler arasındaki duygusal yapının farkını da gözeterek davranmalısınız. Böylelikle çıkabilecek kavgaları kısmen engellemiş olursunuz, ama anne ya ada baba taraf tuttuğu hissettirirse, bu çocuklar arasında hırçınlığın artmasına sebep olacağı için, olaylar inatlaşmaya kadar gidecektir.
Çocuklara Paylaşmayı Öğretmek
8 – Çocuğunuza paylaşmayı öğretmenin en etkili yolu sosyalleşmeleridir;
Çocukların çoğunun üç yaşlarında yuvaya başlatılmaları, rastlantı değildir. Bu yaş, çocukların birlikte oynamayı, yan yana ama ayrı ayrı oynamaktan daha eğlenceli bulmaya başladıkları yaştır. Böylelikle çocuğunuz sosyalleşme olanağını elde edecektir. Çocuğunuz merkez olduğu ve tüm ilgiyi, sevgiyi paylaştığı, bir düzen içinde grup halinde hareket ettiği, beklemeyi sabretmeyi ve paylaşmayı öğrenecektir.
Aynı zamanda da bu yaş, çocuğunuzun konuşmasının hızla gelişmekte olduğu ve mantıklı olarak anlatıldıkça her şeyi iyice anlamaya başladığı yaştır. Çocuğa sosyalleşme ortamı sağlandığında (oyun grubu veya komşuluk, arkadaş çocukları gibi) neden paylaşması gerektiğini, paylaşımın önemini ve neyi – ne kadar paylaşabileceğini, sırasını beklemesi gerektiği gibi konularda, açıklayıcı ve anlayacağı bir şekilde iletişime geçmeyi asla ihmal etmemelisiniz. Çocuğunuzla pozitif bir şekilde konuştuğunuzda ve onu dinlediğinizi gösterdiğinizde, sizi dikkatle dinleyecek ve anlayacaktır.
1991 yılından bu zamana, Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları, çocuk bakıcısı şirketinde, insan kaynakları yönetici ve aynı zamanda 2 çocuk annesi olarak, sizlerle bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak istedim. En iyi çocuk bakıcısı şirketi ile çalışma isterseniz bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan ŞAHBAZ
12.10.2018