Çocuklarda ateş belirtisi, çoğu zaman sizi korkutabilir ve paniğe kapılmanıza neden olabilir, çocuklarda ateş nasıl düşürülür ? yazımızda, sizlere yardımcı olacak bilgiler paylaşmak istiyoruz.
Çocuklarda ateş nasıl düşürülür ?
Ateş, çocuklarda vücut ısısının normalin üzerine çıkması ile oluşmaktadır. Bunun yanında, soğuk algınlığı, kulak ve boğaz iltihapları idrar yollarındaki enfeksiyonlar, üst solunum yolları rahatsızlıkları gibi nedenlerden oluşur ama tetikleyen etkenler nelerdir bilemeyiz.
Çocuklarda ateş, çok sık rastlanan bir hastalıktır !
Vücut bu durumda kendini savunmaya çalışır. Ateş vücudun mikroplarla savaştığının bir göstergesidir. Vücut bu savunma aşamasında ısısını koruyamaz ve ısı yavaş yada hızlı bir şekilde artmaya başlar.
UZMANLARA GÖRE; çocuklarda ateşli havaleler, genellikle 1 – 5 yaş arası çocuklarda görülür. Genetik eğilimi olanlar, yani anne veya babanın ailesinde ateşli havale geçiren var ise, çocuklarında da rastlanmaktadır.
Sağlıklı bir insanın ateşi 36 derece civarındadır, 37 derece olan ateş seviyesi, bu değerin üzerine çıktığı zaman, çocuğumuzun ateşini koltuk altından ya da dijital ölçme cihazları ile kulaktan ölçebilirsiniz. Kontrol ettiğinizde 38.5 ve üzeri ise, panik yapmadan tedavisine öncelikle evde başlayabilirsiniz.
(Not: koltuk altından 37, kulaktan 37,3 ve makattan 38 derece ve üzerinde ölçülmesi durumunda ateşin varlığından söz edebiliriz)
Anne baba olarak, ilk anda yapmanız gerekenler, öncelikli olarak sakin kalmak ve düşünerek planlı şekilde hareket etmek. Çocuğunuzun ateşini kontrol altında tutmak ve ateşi düşürme yöntemlerine uygulamaktır.
Bunlar nelerdir? gelin hep birlikte bu yazımızda öğrenelim.
Evde ateş düşürmek için yapabileceğiniz uygulamalar; Çocuklarda ateş nasıl düşürülür ?
*Çocuğunuzu serin bir ortamda tutun, oda fazla ısıtılmamalıdır.
*Hafif kıyafetler giydirebilirsiniz ya da gerekirse kıyafetlerini çıkarabilirsiniz.
*Su, taze sıkılmış meyve suları, doktorunuzun önerdiği bitki çayları, sebze ve tavuk suyu çorbaları gibi, sıvalar tüketmesine yardımcı olabilirsiniz
*Gerekirse çocuğunuzun vücudunu, yani saçlarını ıslatmadan duş yaptırabilirsiniz. ( çok soğuk su ile değil)
*Ilık su ile vücudu, avuç içleri, koltuk altı, alın, göğüs, kasıklar, kol ve bacak iç kısımları ve ayak altlarını kompres yapılmalıdır.
*Gece çocuğunuzun ateşi yükselmeye devam edebilir ve uykuda siz bunu fark edemeyebilirsiniz.Bu nedenle çocuğunuzu gece uykusunda sık sık kontrol etmelisiniz ve ateşini ölçmelisiniz.
*Doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüsünü verebilirsiniz (24 saat bekledikten sonra ateş düşmediyse, bunların yanında ishal, kusma, dalgınlık vs durumları karşısında hemen doktorunuza başvurun)
Çocuklarda havale belirtileri ve yapılması gerekenler;
Çocuklarda 6 ay ile 6 yaş arasında yüksek ateşten dolayı, havale geçirebilir. Çocuğunuzun ateşini düşürmeyi başaramadıysanız, doktorunuzun verdiği ateş düşürücüye cevap vermiyorsa, yapmanız gereken mutlaka ateşe bağlı havale geçiren veya geçirmekte olan çocuğunuzun tedavisi için, çocuğunuzun başı yan olacak şekilde dilini ısırmaması için ağzına bir cisim koyarak yan yatış pozisyonunda en yakın hastaneye götürmeniz olacaktır.
Sevgili anneler ve babalar, sizler çalışırken, seyahatteyken, çocuk bakıcısına emanet ettiğiniz çocuğunuzun, bilinçli ve tecrübeli ellerde olmasının önemi çok büyüktür. Çocukları yaşayacağı tehlikelerden korumak ve gereken durumlarda, yapılacak ilk müdahaleyi düşünebilen, referanslı ve profesyonel çocuk bakıcısı olmanın önemini, burada anlamak mümkündür. Gözünüz arkada kalmadan, çocuğumu emanet edeceğim, güvenilir ve tecrübeli çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.
Önemli not: Sayfa içeriğinde bulunan bilgiler tedavi amaçlı olmayıp, bilgilendirme amaçlıdır. Hekimin hastasını muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçemez. Mutlaka hekiminizle iletişime geçiniz.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Uzmanı
Deniz KILIÇ
27.08.2019