Çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları

Okullar açılıyor ve bu sene de yüz binlerce çocuk ilk kez okula başlayacak ve çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları tüm heyecan ve hızla tamamlanmaya başlanacak.

Çocuklar için ilkokula başlamak ; sosyal, fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda bir hazırlık gerektirir . Ana sınıflarına “48 ayını tamamlayan” çocukların kayıtları alınır; ana sınıfına kaydedilmesi için en büyük yaş ise “66 ayını tamamlamayan” çocuklardır. 66 ayını tamamlayanlar ise ilkokula kaydedilir.

Çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları

Bazı çocuklar okul öncesi eğitimi aldığı için az çok okul kavramını biliyor; bazıları ise maalesef okul ortamını bilemiyor ve bu aileden ayrılma korkusu, endişesi yaratabilir. Bu zorlu süreç anne baba açısından olduğu kadar çocuk açısından da büyük önem taşıyor. Anne baba olarak aklınıza gelebilecek ilk sorular ise; öğretmeni kim olacak? , Öğretmeni ile anlaşabilecek mi ya da sevecek mi?, acaba çocuğum okula alışacak mı?, acaba okulda aç kalır mı?, okulda arkadaşlarıyla anlaşabilir mi?, çocuğum okula hazır mı? , defter, kitap, kalem, çanta vs. gibi sorularla karşı karşıya kalarak panikleme, heyecan ve stres içerisinde kendinizi bulabilirsiniz.

Çocuğunuzun mutlu ve rahat bir şekilde okul dönemini geçirmesini istiyorsanız yazdıklarımıza kulak verebilirsiniz.

Çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları (psikolojik ve ev ortamı olarak) konusunda sizlerle önerilerimiz paylaşmak isteriz.

*Okul hakkında bilgiler verip okul başlamadan önce okula götürüp gezdirmek okulla ilgili soru işaretlerini giderme konusunda işe yarayacaktır. Çocuğun okula alışması için birkaç gün onunla birlikte gidebilirsiniz sınıfta olmayın bahçede bekleyin. (ağlaması durumda birkaç dakika yanında durup  öğretmenine teslim edebilirsiniz), daha sonra servise verecekseniz eğer servis müdürü, servis şoförü ve hostes ile tanıştırmanızı tavsiye edebiliriz bu konu çok çok önemli. Çocuk okulda çevresindeki herkesle tanışmalı ve rahat iletişime geçebilir  duruma getirilmelidir.

*Servise vermeyecekseniz eğer bu konulara çok dikkat edin! Okul çıkışında saatinde olmaya özen gösterin ve kızım – oğlum sana tanımadığın birisi annenin babanın tanıdığıyım, annenin ya da babanın arkadaşıyım ben;  seni annenin ya da babanın yanına götüreceğim veya gezmeye götüreceğim, sana bir şeyler alacağım derse kesinlikle onlarla gitme onlar yabancı insanlar. Ben seni arayıp şu kişi seni okuldan sonra alacak demediğim sürece kimse ile bir yere gitme; bu tanıdığımız biri olsa bile. Sadece ben ve babam seni okuldan alabilir. Başa kişiler alacaksa ( anneanne, babaanne, dede, hala, teyze vs. )  ben sana akşamdan; sabahtan söylerim ya da okula telefon açar söylerim” gibi bir açıklama yapabilirsiniz.

*Çalışan anne baba iseniz ve aile büyükleriniz şehir dışında yaşıyorsa profesyonel olarak çalışan çocuk bakıcısı , çocuk gelişimi ve eğitimi okulundan mezun olmuş eğitimli çocuk bakıcısı , anaokulu öğretmeni , oyun ablası veya oyun abisi size yardımcı olacaktır. 6-12 yaş arası oyun ablası veya oyun abileri , çocuğun ilkokula başlama dönemi ve çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları nda de çok büyük desteği olacaktır. Oyun ablası ve oyun ağabeyleri; çocuğun okuldan karşılanması ve evde hazır olan yemeği ısıtıp servis yapabilir, daha sonrasında çocuğa dersleri konusunda destek verebilirler. Çocukla ev dışında da aktiviteler yapabilirler, kısaca bahsetmek gerekirse etüt, park,  sinema, spor, kültürel ve sosyal programı varsa bu konuda destek verebilen oyun ablaları ve oyun ağabeyleri bulunmaktadır.

*Ödev konusuna gelirsek;

Çocuğunuz ödev yaparken televizyondan; cep telefonundan, tabletten uzak bir ortam sağlanmalı ve onu sakin bir ortamda odaklandığı bir ortam sağlanmalıdır. Dersteyken muhakkak öğretmenini dinlemesi gerektiğini, arkadaşları ile ihtiyaç dışında konuşmaması gerektiğini, dikkatini öğretmene vermesi gerektiğini konuşarak anlatabilirsiniz. Bazen çocuklarınız ödev yapmak istemez ya da televizyon karşısında ödev yapmayı teklif edebilir, bu durumda sakin ve kararlı bir şekilde kendinizden ödün vermeyerek net bir şekilde ödevini yapmasını isteyebilirsiniz.

Ödevlerine yardım ederken çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz onun anlayacağı dilden anlatım yapabilirsiniz asla onun yerine ödevini yapmayın,  unutmayın okulda yalnız olacağı için yardım edecek kimse yok bu onun daha iyi anlayabilmesi, öğrenmesi ve iyiliği için yapmanız gereken en doğrusudur. Bazı durumlarda ise çocuğunuz okula gitmek istemeyebilir. Bu durumda anne gitmesi konusunda ikna ederken, baba aman bugünde gitmeyi versin diyebilir bunu yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü; ilerde çocuğunuz bunu birçok kez kullanabilir.

Çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları

*Okulda çocuğunuzun yanında olamayacağınız için öncelikle çocuğunuza yalnız başına hareket edebilmeyi ve ihtiyaçlarını giderebilmeyi öğretin, yapamadığı durumlarda öğretmeninden yardım alabileceğini anlatabilirsiniz bu durumun normal olduğunu söyleyebilirsiniz. Anne baba olarak sizde öğretmeni ile her daim olumlu – olumsuz iletişim içerisinde olup veli toplantılarını önemseyip katılmanızı önerebiliriz.

*Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde ise; bir saat kadar dinlenmeye, yemeğe zaman ayırın, bunun on dakikasını birlikte sohbet ederek geçirmeye çalışın okulda yaşadıklarıyla ilgili konuşmanız oldukça yararlı olacaktır. (Günün nasıldı, neler yaptın, seni üzecek bir olay yaşandı mı vs. gibi sorular sorabilirsiniz) Son olarak çocukların okulla adapte olma süreleri 3 veya 4 haftadan uzun sürmesi durumunda, konu ile ilgili bir uzmana (uzman psikolog, çocuk terapisti veya pedagog) danışmanız faydalı olacaktır.

* Çocuklarda ilkokula başlama hazırlıkları nı yaparken;

okul için alınacak araç ve gereçlerinin alışveriş sırasında çocuğunuzun seçmesine izin verin, bu okul için ona hevesli olmasına, motivasyonlu olmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı çocuklarda paylaşma duygusu olmadığı için araç ve gereçleri okul döneminde daha kıymetli olur. Bunun için ise etiketleme bölümünde ona ait olduğunu belirleyecek şekilde malzemelerine etiket koymanız. Kitap ve defterlerini şeffaf kaplayıcılarla kaplamanızı önerebiliriz nedeni ise daha kolay bulmaları için; bağcıklı ayakkabı yerine onun daha rahat bir şekilde giyebileceği cırt cırtlı ayakkabı alabilirsiniz, bırakın ileri ki zamanlarda bağcık bağlamayı kendisi öğrensin.

29 yıllık tecrübemizle ve birikimlerimizle Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları olarak; çocuk bakıcısı arıyorum, eğitici çocuk bakıcısı arıyorum , anaokulu öğretmeni arıyorum, oyun ablası arıyorum , oyun  ağabeyi arıyorum; çocuğumu okuldan karşılayacak bakıcı arıyorum, yarım gün yardımcı arıyorum diyorsanız; bizimle iletişime geçmenizi bekliyoruz. En iyi çocuk bakıcısı şirketi ve en iyi yardımcı bayan şirketi olarak bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
03.09.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?