Çocuklarda Süt Alerjisi

Benim çocuğumun süte alerjisi kusmalarıyla ortaya çıktı diyebilirsiniz, doktorunuza götürdüğünüzde size söyleyeceği ilk şey süt ve süt ürünlerini kesmenizi ve diyet yapmanızı söyleyebilir ve süt ürünleri çocuklarda süt alerjisi ne yol açan besinler içinde ilk sırada yer alır.

İnek sütü özellikle çok yaygın çocuklarda alerjik besin türüdür. Bu alerji inek sütündeki proteinlere karşı vücudun verdiği bir alerjik reaksiyondur. İnek sütü proteinleri deride, sindirim ve solunum sisteminde immün kaynaklı hassasiyet reaksiyonlarına neden olabilir. İnek sütü proteini alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Süte karşı alerjisi olup olmadığını kesin teşhis konulması için, çocuklarda alerjik deri testi ile veya kanda süte karşı oluşan özel IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle konur.

Çocuklarda Süt Alerjisi

Çocuklarda süt alerjisi ne zaman görülür?

Süt alerjisi sıklıkla yaşamın ilk bir yılında görülür. Bebeklerde 3. Aydan itibaren görülmeye başlar, çocuk büyüdükçe ve bağışıklık sistemi geliştikçe herhangi bir tedavi uygulanmadan 3- 5 yaşlarında yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır.

Süt alerjisi belirtileri nelerdir?

Kızarıklık, deride döküntüler, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık hissi, kusma, ishal, gaz, dışkıda kan da görülebilir. Süt alerjisi özellikle küçük çocuklarda en yaygın görülen gıda alerjisidir. Süt alerjisi sıklıkla yaşamın ilk bir yılında görülür.

Bu dönemde sindirim sistemi tam olgunlaşmamıştır. İnek sütü alerjisi olan çocuklarda başka memelilerin sütüne ve başka besinlere karşı da alerjik olabilirler. Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı alerjilere; 6 yaşından büyük çocuk ve yetişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.  Bunların ailelerinde besin alerjisi, astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar sıklıkla bulunur. İnek sütü alerjisi olan çocuklarda hayatının ileriki dönemlerinde astım gelişme ihtimali fazladır.

Bütün besinlerde alerji yapma özelliği vardır. İçinde protein olan her besin alerji yapabilir ama bazı maddeler daha çok alerji yapabilir. Bunların başında inek sütü gelir. Diğer besin ürünleri ise;  yumurta akı, kabuklu yemişler, kabuklu deniz ürünleri ve buğday unu da çok alerji yapan besinler arasında yer alırlar.

Çocuklarda süt alerjisi belirtileri nelerdir? Sağlıklı olan bir bebekte inek sütü verilmeye başlandıktan sonra;

*Kronik burun tıkanıklığı, çocukta huzursuzluk ve ağlama varsa

*Öksürük, hırıltılı solunum veya nefes almada güçlük

*İnek sütü veya süt ürünü alımını takiben ağız çevresinde yüzde; dilde ve dudakta şişme kaşıntı, ürtiker şeklinde döküntü olabilir, egzama yapabilir. Eğer bebeğinizde bu belirtiler varsa; inek sütü alerjisinden şüphe ediyorsanız bunu mutlaka çocuk doktorunuzla paylaşmalısınız.

* Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar ve çok değişkendir. Bebeğiniz süt ve süt ürünü alımını takiben morarıyorsa; soluk ve halsizse, tüm vücudunu kaplayan ürtiker şeklinde deriden kabarık döküntüleri varsa, boyun ve baş bölgesinde ani şişlik oluşmuşsa ve kanlı ishal varsa doktorunuza veya acil servise hemen başvurmalısınız.

İnek sütü alerjisinin tedavisi nedir?

Çocuklarda süt alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ama bu ömür boyu devam eden bir hastalık da değildir. Tedavinin en önemli kısmı diyetten süt ve süt ürünlerinin çıkarılmasıdır. Çoğunlukla süt alerjisi üç veya beş yaşa kadar sürebilir.

*Annenin inek sütü ve ürünlerini tüketmesi inek sütü proteinlerinin emzirme suretiyle anne sütünden bebeğe geçmesine neden olabilir. (bebeğiniz sadece anne sütü alıyorsa)  Bu nedenle anne de çoğu zaman süt ve süt ürünlerini rejiminden çıkartmalıdır.

*Bebeğiniz anne sütü almıyor mamayla besleniyorsa, tüm süt ve süt ürünlerini kesmek yerine doktorunuzun önereceği alerji yapmayan mamaların verilmesi gerekir. Kesin tanı konulması çok önemlidir.

*Bebeğiniz ek gıda alıyorsa ve inek sütü alerjisi bulguları gösteriyorsa; bu dönemde süt ve süt ürünleri olan; yoğurt, peynir gibi ürünleri bir süre diyetten çıkarılır ve alerji bulgularının düzelip düzelmediğini kontrol edilir. Daha sonraki dönemde doktorunuzun önerisi ile tekrar az miktarda süt ve süt ürünlerine başlayıp alerjik bulguların tekrarlama durumunun olup olmadığını gözden geçirilmelidir. İnek sütü alerjisi olanlarda keçi, koyun veya manda sütüne karşı da alerji olma ihtimali yüksektir.

*Bir yaşın üstünde süt alerjisi olan çocuklarda peynir, yoğurt, dondurma ve süt içeren yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu çocuklarda soya sütü denenebilir fakat soya sütü alerjisi ve inek sütü alerjisinin bir arada olabileceği de unutulmamalıdır. Bu durumda ise çocuk doktorunuz çocuğunuz için uygun olan süt ürününe karar vermede size yardımcı olmaya çalışacaktır. Çocuğa; soya bazlı mamalar, sebze çorbaları, meyve suları, yumurta ve et verilerek klinik tablonun düzeltilmesi sağlanmalıdır.

*Çocukların çok sevdiği çikolata; kekler ve pastalar süt içerikli olduğu için, çocuklarınızın gideceği yuva, kreş, okul öncesi eğitim ya da ilkokul döneminde süt ve süt ürünlerinin verilmesini önlemek amacıyla; okul müdürüne, öğretmenine, oyun ablasına açıklama yapılmalı ve unutulmaması için koluna, boynuna, yakasına yazı yazmanızı önerebilirsiniz.

Çocuklarda Süt Alerjisi

Anne babalar olarak; canımızın parçası ve yaşam kaynağımız olan çocuklarımızda, karşımıza çıkan çocuklarda süt alerjisi ve buna benzer dikkat etmemiz gereken hayati önemdeki konularda bilinçli davranmak en önemli görevimizdir.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları ailesi olarak; evimize aldığımız yardımcı bayan veya çocuk bakıcısı konusunda çok dikkatli davranmanızı öneriyoruz. Tecrübeli çocuk bakıcısı ve referanslı çocuk bakıcısı ile çalışıp; gönlünüz rahat ve gözünüz arkada kalmadan çocuğunuzu emanet edeceğiniz, bir anne özeninde ve dikkatinde çocuğunuzun bakımını üstlenecek, güvenilir çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, en iyi çocuk bakıcısı şirketi olarak bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
29.08.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?