Çocukların duygusal gelişimi

Çocukların duygusal gelişimi, hem uzman görüşlerini inceleyip, her türlü çocuk gelişim süreci kitaplarını okuyarak, hem de 2 çocuk annesi olarak kaleme alıp, sizlerle paylaşmak isterim.

Çocuğun duygusal gelişimine ilk adım olarak, daha anne karnındayken, bebeğinizle konuşarak ve çocuklar için klasik müzik veya ruha iyi gelen müzikler dinleterek başlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda anne karnındayken bebekle bağ kurmanız konusunda size de iyi gelecektir. Bebekle anne karnında bağ kurmak, her anlamda sizi mutlu edecektir.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk an, aslında çocuğun ilk duygusal gelişimi startının resmen verildiği andır. Çünkü çocuklar en çok annesine kurduğu bağın gücüyle dünyaya daha sağlam adımlar atacağı temelleri oluşturmaya başlar.

Çocukların duygusal gelişimi

Çocukların duygusal gelişimi…

Çocuklar büyüdükçe,  mutluluk, heyecan, kızgınlık, üzüntü gibi duygularını da daha iyi ifade etmek için, konuşmaya başladıklarında, duygularını sözcüklerle dile getirmeye başlarlar. Anne, baba, kardeş veya aile yakınları olarak çocuğun enerjisini ve merak duygusunu bastırmadan, çocuğun güven duygusunu geliştirecek ve çocuğa özgürlük duygusu vererek davranmalısınız. Çocuğunuz böylece kendine özgüveni olan bir çocuk olacaktır.

Çocuğun duygusal gelişimi, çevresel ve yaşamsal birçok durumla ilişkilidir. Çevresi ile güzel ilişki kurmasından, karşılaşacağı her duygu ve düşünceyi anlayabilmesine kadar tüm noktalarda etkilidir.

Duygusal gelişim nedir ?

Çocuklar da bir bireydir ve herkes tarafından birey gibi anlaşılmaları gerekir. Çocuğun hissettiği duygularla, çevresiyle arasında kurduğu bağ, duygularına göre karar vermesi, ilişkilerine yön vermesi için verdiği gelişime çocuğun duygusal gelişimi denir.

Çocuklarda duyguların gelişimi nasıl sağlanır ?

Çocuklarda duyguların gelişimi, çocukta gelişen herşeyle yakından ilişki içindedir. Çocukların duygularını inceleyen uzmanlar, duyguların gelişimi çocuktaki nörolojik olgunlaşma ve  öğrenmenin bir ürünüdür diyor.  Duygularımız bizim yapımızı oluşturan doğal parçalarımızdır.

Duygularımız, çevremizdekilere karşı davranışlarımızı etkiler ve yön verir. İhtiyaçlarımıza göre bize his verir ve kararlarımızda bizi uyaran bir mekanizma haline gelir. Hayatımızda başımıza gelen kötü durumlarda, bize güç verir ve sağlam durmamızı sağlar.Yaşadığımız güzel gelişmelere karşı heyecan ve istek duymamızı sağlar.

Aslında insanlar, her yeni duyguda kendini geliştirir, duygular anlama ve anlatma sistemimizi oluşturur. Bu sayede ilşkide olduğumuz tüm canlıları hissederek iletişime geçmemizde yardımcı olur. İletişimi güçlü olan insanlarda, özel hayatlarında ve iş hayatlarında kendini mutlu hisseder.

Çocuklarda duygusal gelişimin anahtarı ebeveynlerdir. Çocuğunuza karşı takındığınız her tavır ve davranış ona rol model olur. Çocuk en yakınına güvendiği için, en yakının yanlış da olsa davranışını doğru bilir ve kopyalar. Çocuğunuza kullandığınız ses tonundan göz temasına kadar herşey duygusal bir alışveriş mekanizmasıdır.

Çocukların anlama sistemiyle beraber duygusal gelişimi de paralel ilerler.

Çocuk anlamadığı her şeyi sorar ve yanıt bulmaya çalışır. Bulduğu yanıtlarla karar vermeye başlar. Sonrasında kendini konuşarak ifade etmeye başlar. Buda çocuğun toplumdaki herkesle iletişimini sağlar.

Örneğin;

Çocuğun toplumda bir yer edinmesi için arkadaşlara ihtiyacı vardır. Çocuğun arkadaşlarıyla anlaşabilmesi ve uzlaşabilmesi için, insanların ne hissettiklerini bilmesi gerekir. Aldığı tepkiler karşısında sorunları çözme yeteneğine kavuşması için anlaması ve çocuğun duygusal gelişime ihtiyacı vardır. Duygusal gelişimi gelişmiş çocuk, konuşmadanda durum analizi yaparak davranabilir ve bu sayede konuşma aşamasına geçtiğinde de, daha rahat kendini ifade edebilir.

Çocuklarda beynin sağ-sol Hemisfer gelişimi    

Uzmanlara göre;

Genellikle beynin sağ yarım küresi negatif ve yoğun duygular ile yaratıcılık süreçlerinden sorumludur. Sol yarım küre ise pozitif duygular, dil gelişimi ve yeni objelere ve deneyimlere ilgi ile sorumludur.

Bu durumda sol frontal alan yaklaşma davranışı ve pozitif duygularla, sağ taraf ise çekingen davranış ve negatif duygularla ilişkilidir.

Duygularımız ve belleğimiz limbik sistem tarafından kontrol edildiğinden dolayı duygusal bağ kurduğumuz olayları daha çabuk hatırlarız. Çünkü aynı bölgedeki duygusal merkez, bellek kısmını ateşleyecek bağlantılara sahiptir.

Okul öncesi döneme kadar çocuklar, duygu ve duygusal ifadeye ilişkin birçok şeyi öğrenmişlerdir. Okul öncesi dönem çocukları, diğerlerinin ifade ettiği olumsuz duyguları çok iyi olmasa da, olumlu duyguları kolayca anlayabilirler. Ancak okul öncesi dönemdeki çocuklar, insanların gerçek duyguları ile ifade ettikleri duyguyu ayırt etmede sorun yaşarlar.

Çocuklarda duygusal gelişimi nasıl destekleriz ?

Çocuklarda duygusal gelişimin tamamlanması için, öncelikle çocukların bir duygu olgusuna sahip olmalarına çaba gösterilmelidir. Çocuklarda duygusal gelişimin bir diğer anahtarı da,çocuğa empati yapmayı öğretecek konuşmalar yapmak ve çocuğun kendini özgürce ifade edebilmesi için, çocuğa söz hakkını bolca vermek gerekir. Sonraki adımda çocuklara duygularını ifade etme özgürlüğü ve empati öğretilmelidir.

Çocuklara ve gençlere, olumsuz düşüncelerini kalıplarını olumluya çevirmelerini sağlayacak konuşmalarla iletişim kurulmalıdır. Çocuklar ve gençler olumlu düşünme becerilerini geliştirirse, duygularını da daha olumlu ifade etmeyi, duygu yönetimi ve duyguyu kontrol etmeyi öğreneceklerdir.

Çocukların etrafındaki herkesin, neyi nasıl söyledikleri çok önemlidir. Çünkü çocukların ve gençlerin kendine olan saygılarının gelişiminde büyük bir etkisi vardır. Çocuklarla konuşurken, olumlu bir iletişim kullanılması ve çocukların olumlu davranışını ard arda söyledikten sonra olumsuz olan davranışına geçilmesi, çocukların sizleri daha iyi anlayıp, olumsuz yönde söyleneleri algılayıp değişmesine yol açabilir.

Çocukların duygusal gelişimi…

Çocuklar, kendilerine karşı her türlü ilgiye asla kayıtsız kalmaz ve olumlu söylene her şey onları mutlu eder, Ayrıca çocuklar, aldıkları ilgi ve düşünülme duygusundan son derecede hoşnut olurlar. Çocuklar ailesinin, okulda öğretmenlerinin ve arkadaş çevrelerinin, ona önem verilmesinden de çok memnun olurlar. Çocukların ve gençlerin duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları dinlemektir.

Çocuklarla iletişim her yönüyle geliştirilmeli ve bu yönde beceriler kazandırılması gerekir. Çocukların kendilerini duygusal anlamda geliştirebilmeleri için, ilgi duydukları alanı keşfedip, bu yönde onun kendini çoğaltması için ön ayak olunmalıdır. Çocuklara doğru yaptıkları her şey ve becerikli olduğu her konuda teşvik ve takdir etmeyi asla unutmayınız. Çünkü çocukların duygusal gelişimi tamamlamalarının ve onların hayatta mutlu oldukları şeyleri yapabilmelerini sağlamanız için tek kılavuz anne babalarıdır.

Çocukların duygusal gelişimi için nasıl en iyi şekilde davranmaya özen gösteriyor iseniz, çalışan anne iseniz, çocuğunuzun duygusal gelişimi için de, hizmet alacağınız çocuk bakıcısını da aynı özenle seçmelisiniz. Bu seçim için size yol haritası olacak en önemli detay tecrübeli çocuk bakıcısı ve güvenilir çocuk bakıcısı için, 29 yıllık çocuk bakıcısı şirketi olarak hizmet vermek isteriz. İhtiyaç duyan tüm aileler,  en iyi çocuk bakıcısı hizmeti almak için  bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
15.08.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?
etiketler:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?