Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir.
Anlayışında zihinsel engelli özel bebekler ve çocuklar için, onlara faydalı dokunuşları sağlayacak, sizinle empati yapıp, yükünüzü hafifletecek kaliteli hizmet vermekteyiz. Sizlere 29 yıllık bilgi ve birikimlerimizle, kurumsal profesyonel danışmanlık firması olarak eğitimli bakıcılar ile engelli çocuk bakıcısı hizmeti için yanınızdayız..Bildiklerimizi bildiklerinizle paylaşalım ve hayatınıza olumlu dokunuş yapmak istiyoruz.
ZİHİNGEL ENGELLİ ÇOCUK BAKICISI TANIMINI ANLATMAYA ÇALIŞALIM:
Zihinsel geriliği ileri safha da çocukların anlam verme sistemi hemen öğrenmeleri için yeterli değildir. Bu özel çocuklara öğretmeye çalışırken, duygusal bir zekâ ile anlayışlı, sevecen ve en önemlisi oldukça sabırlı davranmak gereklidir. Kısa zamanda büyük yol almak pek mümkün olmadığı için, profesyonel birisinin ellerine teslim etmek gerekir. Çocuk sosyal hayattan dışlanmadan, diğer çocuklar gibi şartları yaşayıp, doğayı, yaşamın ihtiyaçlarını, insanları ve hayvanları tanıyarak anlam vermesi sağlanmalıdır. Her çocuk bir yetenekle doğar, önemli olan bu yeteneği keşfetmek için çocukta her kapsamda denemeler ve çalışmalar yapmak gerekir. Bu denemeler sonucunda çocuğun ilgi alanı ve yeteneği ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan ya da çıkarılmaya çalışan yetenek, çocuğun hayata bağlanması ve çaba göstermesi için amacı haline gelecektir. Bu durumdaki çocuklar için bu yeteneği çıkaracak ve olumlu gelişmeler için sağlam+sabırlı adımları atacak kişi tecrübeli bakıcıdır. Ayrıca bu tecrübeli kişi aynı zamanda eğitimli çocuk bakıcısı olmalıdır. Bu usta ve eğitici bakıcı adına engelli çocuk bakıcısı veya zihinsel engelli çocuk bakıcısı da diyebiliriz.
Zihinsel Engel Türleri’ni şu şekilde sıralıyabiliriz;
Angelman Sendromulu çocuklar, Asperger Sendromlu çocuklar, Dikkat Eksikliği yaşayan çocuklar ve Hiperaktivite çocuklar, Disleksi çocuklar, Down Sendromu çocuklar ve down sendromlu yetişkinler, Epilepsi çocuklar, Fenilketonüri, Frajil-X Sendromu, Heller Sendromu, Hidrosefali, Hiperleksi, Konuşma Engelliler, Otizmli çocuklar, Prader-Willi Sendromu, Rett Sendromu, Spina Bifida, Williams Sendromu, Zihinsel Engellilik gibi birçok teşhislerde zihinsel engelli çocuk bakıcısı arıyorum diyen ve engelli yetişkine bakıcı arıyorum diyen ihtiyaç sahiplerine engelli bakıcı hizmeti vermekteyiz.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ:
Zihinsel engelli çocukların gelişimi, normal zekâ sahibi çocukların gelişiminden farklılıklar taşır. Beslenme, cinsellik gibi biyolojik, sevilme, ödüllendirilme, başarılı olma, kabul görme, uygun bir iş ve eş seçme gibi sosyal gereksinimlerinin karşılanması açısından ise normal çocuklarla aynı istek ve duygulara sahiptirler.
Zihinsel engelli çocuklara uygun eğitim sağlandığında ve yeterli destek verildiğinde var olan kapasitelerini en üst düzeyde kullanmayı başarabilirler.
Bu çocukların gelişim özelliklerini bilirsek, eğitim, davranış yönünden yaklaşımımız çok daha olumlu ve verimli olacaktır.
Bu gelişim özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
*Çocukların Zihinsel Gelişim Özellikleri
*Akademik kavramları geç ve güç öğrenirler. En çok sıkıntı duydukları alandır ve bu alanda en basit bir konuyu öğrenmeleri bile çok tekrar ve uzun bir zaman gerektirir.
*Dikkat süreleri kısa ve dikkatleri çok dağınıktır.
İlgileri, konu ne derece çekici olursa olsun kısa sürelidir.
*Soyut kavramları çok geç ve güç kavrarlar. Somut kavramları öğrenmeleri bir derece daha kolay olur. Bu nedenle soyut kavramlar öğretilirken somut olaylardan örnek vermek daha kolay öğrenmelerini sağlar.
*Zaman kavramı çok geç ve güç yerleşir
*Konuşmada sorun yaşarlar. Sözcüklerin yerinde kullanımı, doğru telaffuz etme, cümle kurma alanların da güçlük yaşarlar.
*Cümleler iki veya en fazla üç sözcükten oluşur, basittir
*Konuşmada olduğu kadar söylenileni anlamada güçlük çekerler. Onun için basit cümlelerle tek tek, net bir dil kullanarak konuşmak anlamalarını kolaylaştırır.
*Aldıkları bilgileri genelleme, sınıflama yapamazlar
*Öğrendiklerini, kazandıkları bir bilgiyi bir başka alana aktarmada çok zorlanırla r ya da bunda başarısız olurlar
*Yeni durumlara uyum sağlamada güçlük çekerler. Yeni ortamlara girerken gerginlik, direnme ve kaçma eğilimi gösterirler. Bu nedenle yeni ortama girerken bol bol destek göstermek gerekir.
*Ufak tefek engeller karşısında hemen pes eder, çabuk yorulup savaşmaktan kaçarlar.
*Başladıkları işin ilk basamağında hata yaparlarsa kırılıp işi sonuna kadar sürdürmekten vazgeçerler.
*Öğrendiklerini çok çabuk unuturlar
*Uzak gelecekle bir ilgileri yoktur
*Algıları, tepkileri basittir
*Duygu ve düşüncelerini bağımsız olarak ifade etme gücünden yoksundurlar, desteğe gereksinim duyarlar
*Sosyal Gelişim özellikleri
*Kendilerinden yaşça küçük olanlarla arkadaşlık etmekten hoşlanırlar
*Yakın çevre ile dostluk kurmada zorlandıkları gibi, bunu sürdürmede de başarısızdırlar
*Grup içinde başkaları tarafından yönlendirirler
*Oyun ve toplum kurallarına uymada zorlanırlar
*Desteklenmedikleri sürece giyimlerinde gariplikler olur
*Görgü kurallarını öğrenmeleri ve bunları yerine getirmede zorlanırlar
*Sosyal ilişkilerinde bencildirler
*Sosyal faaliyetlere ilgileri azdır
*Sosyal kabul görmelerini sağlayacak becerileri çok azdır veya hiç yoktur
*Kendilerine güvenleri yoktur, bağımsız hareket etmekten çekinirler
*Cesaretleri çok kolay kırılır
*Amaca ulaşmak için fazla çaba harcamazlar
*Geç ve güç dostluk kurdukları gibi dostluk süreleri çok kısadır
*Sorumluluk almaktan kaçınırlar
*Kendi başlarına bir işe başlama arzuları yoktur
*Birlikte oldukları kişinin duygu ve düşüncelerini kabullenmeleri güçtür
*Duygularını ifadede güçlük çekerler
*Yaşıtları gibi bir iş sahibi olup üretken olmaktan büyük zevk alırlar
*Kontrol altında basit pek çok iş yapabilir ve meslek sahibi olabilirler
*Parçadan bütüne gidilerek iş öğretildiğinde başarılı olurlar
*Monoton işleri yapmada başarılıdırlar
*Belli bir grubu mesleki eğitim alabilir
*Bedenen çalışmaktan zevk alırlar
*İşlerine bağlıdırlar
*Yavaş düşünür, yavaş kavrar ve işlerini yavaş yaparlar
*Başarısızlığa uğradıklarında kendilerine olan güvenlerini yitirir ve bir daha o işe dönmeleri zor olur.
ZİHİNSEL ENGELİ ÇOCUKLAR İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Yemek yeme, tuvalet alışkanlığı gibi başka çocukların belirli bir süre içinde edindiği davranışların kazandırılması dahi ortalamanın çok üzerinde bir zaman alabilir. Bu durumdaki çocuklarınızın bakımı ve eğitiminde size yardımcı olacak bir engelli çocuk bakıcısı bu zorlu süreci daha kolay geçirmeniz açısından faydalı olacaktır.
Bebeklikten döneminden itibaren, kurmuş olduğu göz kontağı, uyarılara vermiş olduğu tepkiler,yapılan bir hareketi taklit etmesi,dil beceresi,kendine oyunlar kurması veya oyalaması,seçtiği oyuncaklar,sorgulayıcı olması,herhangi bir eğitim almadan gözlem yaparak ve dinleyerek öğrenebilirler.Bu öğrenim süreçleri için size profesyonel bakıcı hizmeti veya eğitimli bakıcı hizmeti almanızı önerebiliriz.
3 yaş ve üzerindeki çocuklar için de, onlarla kaliteli zaman geçirecek, zeka gelişiminde katkıda bulunacak bakıcılar olarak, kurumsal firmamızda çocuk gelişimi mezunu bakıcı, oyun ablası, gölge öğretmen gibi birebir eğitimi yardımcıları mevcuttur
1991 yılından bu yana, profesyonel danışmanlık şirketi olarak, çocuğunuzun ihtiyaçları, yapabilecekleri , kapasitesinin,fiziksel veya bedensel durumuna göre, talep ettiğiniz engelli çocuk bakıcısı adaylarının mesai saatleri, gündüzlü veya yatılı olma durumları değişkenlik gösterebilir.Ayrıca çalışan anne iseniz, başka çocuklarınız var ise, yoğun bir hayatınız varsa da talepleriniz doğrultusunda ev işlerine yardımcı bayan, temizlikçi kadın, yatılı bakıcı, gündüzlü bakıcı gibi ihtiyaçlarınıza da yardımcı olmak hizmetlerimizin arasındadır. Engelli çocuk bakıcısı ,Engelli hasta bakıcısı, otistik çocuk bakıcısı, down sendromlu çocuk bakıcısı , hiper aktif çocuk bakıcısı ,dil ve konuşma geriliği için eğitimli bakıcı gibi, çocuğunuzun anlaşılması, yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi için eğitimli bakıcı hizmeti vermemiz için iletişime geçmenizi bekliyoruz.