Yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer ?

Yatılı çocuk bakıcısı hizmeti almak, özellikle çalışan ebeveynler için zaruri bir ihtiyaçtır. Çalışma saatleri ve yoğun iş temposu, yatılı bakıcı ile çalışmanın en önemli sebepleridir. Bu hafta, ilk kez yatılı çocuk bakıcısı ile çalışmak isteyen ailelerden, tarafımıza sıkça gelen soru olan, yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer ? konusunda detaylı bir şekilde cevap vermeye çalışacağız.

Yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer ?

Yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer ?

Çalışan ebeveynlerde, yatılı çocuk bakıcısının birinci dereceden, sorumluluk ve görevleri vardır. Genellikle, sabah çocuktan daha erken saatte uyanması gereken çocuk bakıcısı, kendi kişisel bakımını yapar ve çocuğun uyanmasıyla güne başlarlar. Eğer vakti varsa, çocuk uyanmadan önce, kahvaltı hazırlıklarını yapar. Ailede, başka çocuklar ve anne baba içinde kahvaltı desteği verir. Kimi zaman, çok erken işe giden ebeveynler için, çocuğun güne başlangıcı yatılı bakıcı ile başlar. Kimi zaman ise, daha serbest zamanlı çalışan anne veya babadan, çocuk devir alınır. Annenin işe gitmesi sebebiyle sabahları anne ile çok fazla iletişim kurulamaz. Anneler, çocukları ile ilgili günlük rutine hakim olmak ve bazı kontrolleri elinde tutmak ister. Bilinçli bir durum yönetimi için tavsiyemiz, haftalık program hazırlamanız ve bakıcının çocukla ilgili ajanda tutmasını istemeniz olacaktır. Çocuğun yeme içme düzeni, uyku saatleri ve diğer önemli bütün öz bakım sürecini, gün gün  yönetmiş olursunuz.

Çocuk bakıcısı;

Çocuğun elini yüzünü yıkar ve bezleniyorsa, bezini, pijamalarını değiştirir. Çocukla göz teması yapabileceği bir düzenekte, sohbet eder, şarkılar söylerken, bir yandan kahvaltı hazırlar. Çocuğun kahvaltısı mama sandalyesinde yaptırır. Kahvaltı bittikten sonra, oyun oynar. Anne babanın izni ve isteği doğrultusunda, parka götürür veya evde oyun oynayıp kaliteli vakit geçirir. Bu oyunlar arasında, boyama yapmak, resimli kitapları okumak, masal anlatmak, şarkı söylemek, hamur oyunları gibi, aileninde teşvik ve yönlendireceği oyunlardır. Çocuğun ayına veya yaşına göre, tek uykusu olan, yada 2 uyku uykusu olan çocuğa göre program biraz değişir. Burada, uyku süreleri anne babanın isteğine bağlı olarak ayarlanır. Uyanan çocuğun tekrar alt değiştirme ve pijama değiştirme ritüelleri yapılır. Biraz uykusu açıldıktan sonra, mutfakta ve mama sandalyesinde öğlen yemeği yedirilir. Mama sandalyesi önemli, çünkü bu sayede, yemek yerini, zamanını algılaması ve ilerde tek başına kaşık tutarak yemesi için, çok daha kolay ve etkili olacaktır.

Öğlen yemeğinden sonra, tekrar oyunlar, resim, boyama, şarkı, lego gibi aileninde yönlendireceği oyunlar oynanır ve kitap okunur. Özellikle 0-1 yaş çocuk bakımında, renkler, sesler ve şekiller konusunda ilk adımlar atılır. Sonrasında tekrar 2. uyku saati, 2. ara öğün ve 2. park saati veya evde oyun saati olarak devam eder. En son akşam yemeği de yedirilerek, akşam anne veya baba geldiğinde çocuk teslim edilir. Günün nasıl geçtiği ilgili konuşulur ve herhangi bir önemli gelişme varsa iletilir. Çocuğun ilaç, vitamin, uyku saatleri ve hastalık gibi önemli detayların saatleri ile ajandaya not edilirse, bu çocuğun gelişimini takip için iyi bir sistem olacaktır. Tek uykusu olan çocuk için ise, bu bahsettiğimiz günlük program aynen uygulanır, sadece tek uykuda çocuğun uyku saati öğlen veya öğleden biraz sonra gibi ayarlanır.

Ayrıca, yatılı çocuk bakıcısı, çocuğun ek gıdaları ve  yoğurdu gibi tüm besinlerini günlük ve taze olarak hazırlar. Çocuğun çamaşırlarını yıkar ve ütüler. Çocuğun odasının temizliği, oyuncaklarının temizliği ve gün içinde bulunduğu yerlerin temizliğini sağlar.

Yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer ?

Akşam olduğunda, anne babanın işten geliş saatine bağlı olarak, çocuğun ihtiyaçları görülmüş olur. Bu ihtiyaçlar, akşam yemeği ve çocuğun banyo yapmasıdır. Eve geç gelen ebeveynler, çocuk bakıcısının bütün bunları yapmış olmasını ve uyku öncesi çocuklarıyla rahatça vakit geçirmeyi ister. Elbette, bütün gün çocuklarını özleyen anne babanın, ne kadar yorgun olursalar olsunlar, çocuklarıyla kısa da olsa, kaliteli zaman geçirmeleri çok önemlidir.  Akşam yemeğini hazırlayan bakıcı, anne babanın yemeği bittikten sonra, mutfağı toplar, bir istekleri olup olmadığını sorar ve takriben 21.00 – 22.00 sularında, odasına çekilir. Duşunu alır ve ertesi güne kendini hazırlamak için istrata çekilir.

“Çocuk bakıcısını yatılı çalıştırmak, aynı zamanda, evin tüm temizlik işlerini de yapması için, bol bol zamanı var anlamına gelmez. Çocuk bakıcısına evin genel temizliği için zaman açsanız dahi, bu bakıcının kalitesine göre ve büyük temizlik yapmak isteyip  istemediğine göre değişir.”

Yatılı çocuk bakıcısı çalıştıran ailelere tavsiyemiz;

evin büyüklüğü ve ailenin kaç kişilik olduğuna bağlı olarak, dışarıdan ek bir yardımcı almalarıdır. Bu hem bakıcının çok yorgun düşmemesi, hemde zamanla yıpranmalara yol açmaması için çok önemlidir. Normal şartlarda, öncelik çocuk olmak kaydıyla, çocuktan arta kalan zamanlarda, ailenin diğer bireylerinin çamaşır yıkanmasına, ütülerin yapılmasına, süpürge açılıp toz alınması ve yemek yapılması gibi, günlük ev işlerinde de destek verebilir. Bu işlere zaman ayırabilmek, çocuğun hareketliliğine, uyku saatlerinin kısalığı uzunluğuna bağlıdır. Çünkü, çocuk uyanıkken bu işleri yapmak, çocuk için çok tehlikelidir. Aynı zamanda, çocuk bakıcısı ev işleri yaparken, çocuk yalnız kalır ve mutsuz olur. Çocuğunuz kendi kendini ifade edip, koruyabilecek yaşa gelene kadar, çocuk herşeyden önce gelmeli ve temizlik işlerini ek bir yardımcı alarak desteklemenizi tavsiye ederiz.

Genellikle, evinde ilk defa yatılı çocuk bakıcısı çalıştıracak ailelerin merak konusu olan, yatılı çalışan çocuk bakıcısının bir günü nasıl geçer? sorusunu cevaplamaya çalıştık.

Referanslı çocuk bakıcısı ile çalışmanın önemi kadar, sizi doğru yönlendirecek kurumsal bir çocuk bakıcısı ajansı ile çalışmanın önemi de çok büyüktür. Çalışan annelerden oluşan insan kaynakları yöneticileri olarak, sizlerle empati yapabiliyor ve endişelerinizi anlıyoruz. Tecrübeli yatılı çocuk bakıcısı ile güven izinde çalışmak istiyorsanız bizi arayın.

Güldan Şahbaz
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
01.12.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?