Çocuklar ikinci Döneme Nasıl Hazırlanmalı ?

Çocuklar ikinci Döneme Nasıl Hazırlanmalı ? Birinci dönem bitimi karneler alınınca, çocukların akıllarında tatilde yapılacaklar listesi oluşur. Bu liste, geç yatıp geç kalkmak, tüm gün oyun oynamak, istedikleri  yeri gezmek, arkadaşları ile parkta görüşmek, şehir dışına seyahate çıkmak, karne paralarını harcamak gibi, onlarca başlık içerir.

Böyle tatiller veliler için bazen zorlu geçmektedir. Tatil planları için, üç tür veli vardır. Bir grup veli, tatilde tamamen çocukları özgür bırakır, ikinci grup veli tamamen akademik çalışmaya yönelir, üçüncü grup veli biraz özgürlük biraz akademik çalışmadan yanadır.

Çocuklar ikinci Döneme Nasıl Hazırlanmalı ?

Öncelikle, çocuklar tatilde oldukları için, geç saatlere kadar oturup, televizyon izleyip bilgisayarla oynamamalılar. Çünkü, herkesin bildiği gibi, çocukların fiziksel gelişimini sağlayan hormonlar, uyku sırasında salgılanır. Çocukların büyümesi, uyku sırasında, en üst seviyededir. Geç ve yetersiz uyumaları, çocukların düzenini bozacaktır. Bu düzensizlik sonrasında, okullar açıldığında, çocuklar bocalama yaşayıp adaptasyon süreci yaşamak zorunda kalacaktır. Bu yüzden, tatillerde çocukların uyku saati ve beslenmesi yeterli ve dengeli olmalıdır.

“Çocuklar, tatilde az olsa da mutlaka kitap okumalılar.”

Kitap okuma, hem kendilerini ifade etme, hem de yorumlamada onlara yarar sağlayacaktır. Günümüzdeki  sisteme baktığımız zaman, okuduğunu anlama, anladığını yorumlama , okuduklarından çıkarımlarda bulunup, sorun çözme beraberinde başarıyı getiriyor. Çocukların okuyacağı kitaplar, mutlaka onların seviyesine uygun olmalıdır. Çocuklar kitap seçimlerini kendisi yaparsa, sorumluluk kazanır, kendilerine olan güveni gelişir.

Böylece, aldıkları kitapları daha büyük keyifle okurlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; çocuklara kitabını seçerken, dikkat etmesi gerekenler öncesinde anlatılmalıdır. Anlatılanlara uygun olan kitaplar seçip seçmediği kontrol edilmeli, gereken yerlerde destek verilmelidir.

“Tatilin asıl amacı, dinlenmektedir. Bunu gözden kaçırmamak gerekir.”

Çocuklar tatilde dinlenip okulun ikinci dönemi için gerekli enerji ve motivasyonu sağlamalıdır. O yüzden kendilerine zaman ayırmalarına imkan verecek ortamlar hazırlanmalıdır.

Sömestr tatillerinde, çocuklar sosyal oyunlara yöneltilmelidir. Oynayacakları, oyunlar, çocukları paylaşmaya, sorumluluk almaya, güven geliştirmeye yönelten oyunlar olmalıdır. Çünkü, bir dönem boyunca erken kalkmalar, ödev yapmalar, okula gitmeler gibi, rutin bir çizelgesi oluşur.

“Tatil zamanlarında bu rutinlerde farklılıklar olması çocukların psikolojik olarak dinlenmesini sağlar.”

Çünkü, tatil sonrası çocuklar, yine aynı tempoya döneceğinin bilincinde olduğu için, biraz rahatlamak onların da hakkıdır. Çocuklar ikinci Döneme Nasıl Hazırlanmalı ?

Bu rahatlama, dersleri unutmak ya da, eline hiç kalem almamak demekle karıştırılmamalıdır. Her çocuk, farklı olduğu gibi, her çocuğun farklı öğrenme ve hatırlama dinamikleri vardır. Kimi çocuk, öğrendiklerini unutmazken kimi çocuk, bir günde, kimi çocuk bir haftada unutmalar yaşamaya başlayabilir. Bu unutmalar, ikinci dönem için onlara başarısızlık olarak geri dönüş yapabilir. Bunun önüne geçebilmek için, kısa süreli tekrarlar, etkinliklerle öğrenmeler, belirli eksikleri tamamlama çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışmalar akademik başarının artmasını ve var olan başarının korunmasına, yardımcı olacaktır.

“Aileleri çalışmayan çocuklar, birlikte etkinlikler tasarlayıp çocukların yaratıcılıklarına katkı sağlayabilirler.”

Ailesi ile birlikte zaman geçiren çocuk ve ebeveynin birbirini anlayıp tanıması kolaylaşacaktır. Yapılacak etkinlikler, ne kadar çeşitlendirilirse hem çocukların bakış açısı gelişir, hem de aileler çocuklarının ilgi alanlarını daha net görüp, ilgi ve yeteneklerini keşfedebilirler.

Çalışan aileler eve geldiklerinde yemekten sonra televizyonu kapatıp, çocukları ile yarım saat bile olsa sohbet etmeliler. Böylece çocukların iç dünyasını anlamaları kolaylaşır. Ayrıca, evde kalan çocukların sorumluluk bilincine katkı sağlamak amacı ile, yapılacaklar listesi oluşturup, bu listede hangi maddelerin yapılıp yapılmadığı konuşulabilir. Bunların nedenleri, çocuk ile birlikte sorgulanabilir.

Çocuklar ikinci Döneme Nasıl Hazırlanmalı ?

Kısacası, tatilde çocuklar istediği gibi eğlenip oyunlar oynamalı. Çocukların uyku ve beslenmelerine dikkat edilmeli. Seviyelerine uygun kitap okumaları teşvik edilmeli. Bireysel oyunlar yerini, daha çok sosyal oyunlara bırakmalı. Akşamları, çocuk-ebeveyn saatleri oluşturulmalı.

Yapılanlar basit olsa bile, bu yapılanların çocuğunuzun okul başarısı yanında gelecek hayatını şekillendireceğini unutmamalısınız!

Faydalanabileceğiniz diğer yazımız, Okulun ilk haftasında velilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir ?

Damla SEVİM
İlköğretim Öğretmeni
04.02.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?