Gündüzlü bakıcılar, gündüzleri çocuklara, yaşlılara veya hasta bireylere evlerinde bakım sağlayan kişilerdir. Yatılı bakıcılardan farklı olarak, gündüzleri çalışırlar ve geceleri evlerine dönerler. Gün içinde, anlaşmaya bağlı mesai saatlerinde, haftanın 5 günü bakıcı olarak çalışırlar. Gündüzlü bakıcıların tam olarak hangi görevleri üstlendiği, baktıkları bireyin yaşına, sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına göre değişir. Bu haftaki makalemizde, gündüzlü bakıcı çalışma şekli ile ilgili detayları kaleme alacağız.
Gündüzlü Bakıcı Görev Tanımı genel olarak gündüzlü bakıcıların sorumlulukları şunlardır:
- Kişisel bakım: Bakıcılar, çocuğun A’dan Z’ye tüm kişisel bakımından sorumludur. Banyosundan tırnak kesimine, ağız ve diş bakımından, saç ve vücut bakımına kadar. Kılık kıyafetin değişimi ve temizliğini üstlenir.
- Ev işleri: Bakıcılar, yemek pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, ev temizliği ve alışveriş gibi ev işlerini de, öncelik çocuk olmak koşuluyla, vakit buldukça destek olurlar.
- Refakat: Bakıcılar, çocuğun okula uğurlanması, okuldan karşılanması, park gezintileri, doktor randevularında veya diğer gerekli durumlarda ve çocuğa gezilerde eşlik edebilirler.
- İlaç verme: Bakıcılar, doktorların reçete ettiği ilaçları zamanında baktıkları çocuğa verebilirler.
- Eğlence ve aktiviteler: Bakıcılar, baktıkları kişilerle oyun oynayabilir, kitap okuyabilir veya onları parkta gezdirebilirler.
- Acil durum müdahalesi: Bakıcılar, acil bir durumda ilk yardım uygulayabilir veya ambulans çağırabilirler.
Gündüzlü bakıcıların ayrıca şu becerilere sahip olması da önemlidir:
- Sabırlı ve şefkatli olmak: Bakıcılar, baktıkları kişilere karşı sabırlı ve şefkatli olmalı ve onların ihtiyaçlarını anlayabilmelidirler.
- Güvenilir ve sorumlu olmak: Bakıcılar, baktıkları kişilerin güvenliğinden ve refahından sorumludur.
- İyi iletişim becerilerine sahip olmak: Bakıcılar, baktıkları kişilerle ve aileleriyle açık ve net bir şekilde iletişim kurabilmelidirler.
- Esnek olmak: Bakıcılar, özel günlerde ve çok gerekli acil durumlarda destek olabilmelidir.
Gündüzlü bakıcılık, ödüllendirici ve tatmin edici bir iş olabilir. Bu işe başlamadan önce, artılarını ve eksilerini dikkatlice değerlendirmeniz ve gerekli becerilere ve deneyime sahip olduğunuzdan emin olmanız önemlidir.
Gündüzlü bakıcı çalışma şekilleri;
Gündüzlü bebek bakıcısı
Gündüzlü çocuk bakıcısı
Gündüzlü yardımcı
Gündüzlü yabancı bakıcı
Gündüzlü Türk bakıcı
Gündüzlü Türkmen bakıcı
Gündüzlü Özbek bakıcı
Gündüzlü eve yardımcı bakıcı
Gündüzlü çocuğu okuldan karşılayacak bakıcı
Gündüzlü bakıcı işe alma sürecinde atılacak adımlar;
-Kurumsal bir bakıcı danışmanlığı ile çalışmalısınız.
–Yabancı bakıcı ile çalışacaksanız, oturma izinli bakıcı olması şarttır.
–Referanslı bakıcı ve tecrübeli bakıcı ile görüşmeler yapmalısınız.
-Bakıcı adayının sabıka kaydı, ikametgah gibi kimlik bilgilerini güncel olarak istemelisiniz.
-Bakıcı ile çalışma saatlerini, ücreti ve iş tanımını detaylı görüşüp karşılıklı anlaşmak çok önemlidir.
-Bakıcının aile düzeni ve yaşam şeklini öğrenmeli, istikrarlı ve düzenli çalışmasında bir engel durumun olmadığından emin olmalısınız.
Bu haftaki yazımızda, gündüzlü bakıcı çalışma şekli ile ilgili önemli tavsiyeler kaleme aldık. 1991 yılından bu zamana, kurumsal kimliğimiz ve güvenilir hizmet anlayışımızla, en iyi bakıcılarla aranızda köprü oluyoruz. Sizde, gündüzlü bakıcı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.
Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Güldan Şahbaz – 12.06.2024