Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler; Başlayan yeni eğitim öğretim dönemi ile birlikte herkesin dikkat etmesi gereken ‘yeni normal’ kuralları vardır. Pandemi sürecinin başlangıcı ve ardından gelen yaz tatili ile, öğrencilerin dikkatleri derslerden uzaklaşmıştır. Pandemi başlangıcında yapılan uzaktan eğitimler, önümüzdeki sürecin ön izlemesi ve öğrencilerin kendini hazırlaması için hazırlık aşamasıydı. Öncelikle öğrencilerin kavraması gereken en önemli nokta, evde olmak tatil yapmak demek değil, eğitim öğretim sürecinin evde devam etmesidir.

Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir öğrencinin uzaktan eğitime uyum sağlayabilmesi için, okul zamanında olduğu gibi bir rutininin olması gerekmektedir.

*Öncelikle sabah erken kalkabilmek için, akşam erken yatmalı, sabah uyanınca dersleri başlamadan önce, öğrenci kahvaltısını etmiş olmalıdır. *Öğrencinin derslere katılacağı ortam mümkün olduğu kadar dış uyaranlardan yalıtılmış olması gerekmektedir.

*Öğrenciler ekran karşısına geçmeden önce, pijamalarını değiştirip saçlarını tarayarak derse hazırlanmalıdır.

*Yapılan bu hazırlıklar ile öğrenci evde olsa dahi okuldaki gibi özenli olması gerektiğinin farkında olmalıdır.

*Uzaktan eğitim süreci okulda olduğu gibi öğrenci, öğretmen ve veli işbirliği içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Uzaktan eğitim döneminde; Veliye düşen iş, yüz yüze eğitim sürecine göre artmıştır.

Çünkü öğrencilerin kontrolünü sağlayacak kişi ebeveynlerdir. Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci’nde çok önemlidir.

*Öncelikle öğrencinin günlük planlaması yapılmalıdır; ders saati, dinlenme saati, oyun saati, yemek saati, ödev saati, uyku saati…

*Tüm aktiviteler planlamaya uygun yürütülmelidir.

*Ders dışı aktivite planlamalarını gören öğrencinin, motivasyonu yükselecektir ve böylece derslerdeki dikkati artacaktır.

*Öğrenci ödevlerini yaparken gerekli olan yerlerde ebeveyn desteği çok önemlidir. Zaman zaman kontrol ve geri dönüşler öğrenciye verilmelidir.

‘’Yüz yüze eğitim döneminde akranları ve öğretmenleri ile ders ve teneffüslerde sosyalleşen öğrencilerin uzaktan eğitimde bu eksiklikten kaynaklı motivasyon düşüklükler yaşadığı gözlemlenebilir’’

Bu gözlem sonrası sınıf öğretmeni ve rehber öğretmen ile iletişime geçilmelidir. Sınıf öğretmeni, online derslerde bu konu üzerinde durabilir. Rehber öğretmenin yönlendirmesi ile, aile içi aktiviteler düzenlenebilir.

*Öğrenci ekran karşısına geçip dersine oturduğu zaman ders araç-gereçleri (kalem, kitap, defter, silgi vb.) yanında bulundurmalıdır. *Zaten kısıtlı olan sürenin bu isteklerle harcanması engellenmelidir. *Lavabo ihtiyacı ders esnasında değil, molalarda karşılanmalıdır. *Öğrenci dersi kesinlikle yatağında uzanarak ya da yatağında oturarak dinlememelidir.

*Öğrencinin sandalyesi dönebilen, öğrencinin dikkatini dağıtabilecek bir sandalye olmamalıdır.

*Öğrenci ders arasına çıktığında telefon ve tablet ile oynamaması gerektiği hatırlatılmalıdır.

*Gün içerisinde, uzun saatler ekrana bakmak, öğrencilerin sağlığına zarar verebilir. Teknolojik araçları seven öğrenciler için fırsata dönüşen bu ortam ebeveyn kontrolünde olmalıdır.

*Kontrolsüz bilgisayar, telefon ve tablet kullanımı uzun vadede öğrencilerin teknoloji bağımlısı olmasına neden olabilir.

*Öğrenci ekran başında ders dinlerken, ev içerisinde ya da en azından öğrencinin bulunduğu odada gerekli sessizlik sağlanmalıdır. Eğer öğrencinin kardeşi varsa dikkatini bozacak durumların engellenmesi adına, aynı odada bulunmamaları sağlanması gerekmektedir.
*Oda içerisinde, televizyon varsa, arka planda çok ses çıkardığı için, açılmamalı, televizyon başka bir odada ise, alçak ses ile izlenilmelidir.

Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

*Öğrencilerin molaya çıktığı zaman zarfında, dijital oyun oynaması engellenmelidir. Bu kısa süre zarfında ayağa kalkıp hareket etmesi sağlanmalıdır. Molalarda dijital oyun oynayan öğrencilerin zaman zaman ders başlangıç saatlerini kaçırdıkları ya da derse giriş yaptıktan sonra ders sekmesini alta alıp arka planda oyuna devam ettikleri gözlemlenmektedir.

*Dijital oyunlarda bulunan görsel uyarılar yüzünden, öğrencilerin derslere odaklanmalarında, sıkıntılar yaşanmaktadır.

*Ders aralarında hareket edip kuruyemiş, meyve vb. atıştırmalıklar yiyen öğrencilerin ders esnasında odaklanma süresinin uzadığı görülmektedir. *Özellikle ders esnasında kıpırdanıp sürekli hareket halinde olan öğrencilerin enerjilerini atmaları sağlanmalıdır.

*Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarını tanıyor olmaları çok önemlidir. Çünkü her çocuğun, öğrenme hızı farklı olduğu gibi, öğrenme biçimi de farklılık göstermektedir. Bu sebeple ailelerin beklentileri öğrenciye göre olmalıdır.

*Yüz yüze eğitimde olan, öğretim yöntem ve tekniklerinin çeşitliliğinin uzaktan eğitimde olması imkansızdır. uzaktan eğitimde kullanılabilecek sınırlı yöntem ve teknik vardır. Bu kısıtlılık öğrencinin öğrenme hızını etkilemektedir.

*Ebeveyn öğrenci arasında hiçbir zaman öğretmen-öğrenci ilişkisi olmamalıdır. Eğer ebeveyn rolü evrilip öğretmen rolüne dönüşürse öğrencinin aklında bir kargaşaya sebep olabilir.

Çocuğun ailesi ve öğretmenleri ile paylaşım yapıp konuşabileceği konular farklılık göstermektedir. Öğrenci ebeveynlerini öğretmeni olarak görmeye başlamışsa duygusal paylaşımlarını en aza indirebilir. Bunun yaşanmaması için, aile öğrenciye her zaman bir güven ortamı sunmalı ve bu ortamda diledikleri paylaşımları yapabileceğini anlatmalıdır.

Her aile öğrencileri bir birey olarak dinlemeli, öğrencilerin duygu ve düşüncelerine saygılı olmalıdır.

Sevgili Damla Öğretmenimizin, Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları için hazırlamış olduğu çok okunan yazıları; Okulun ilk haftasında velilerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir ? ; Çocuklarda okul korkusu nasıl yenilir ? ; Okula başlayan çocukların ailelerine öneriler! ve diğerleri için tıklayınız.

Çocukların Uzaktan Eğitime Uyum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Damla SEVİM
İlköğretim Öğretmeni
20.10.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?