Kaliteli çocuk bakıcısı nasıl bulunur?

Hayatta kullanılan her ihtiyacın kalitesi, kişinin beğenisi ve önceliklerine göredir. Fakat çocuk bakıcısı kalitesi, bazı önemli doğrulardan ve detaylardan oluşur. Bu detay ve doğrular, asla vazgeçilmemesi gereken, gerçeklere dayanan özelliklerdir. Bu haftaki yazımızı, kaliteli çocuk bakıcısı nasıl bulunur? konusunda bilgiler paylaşmak için kaleme aldık.

Kaliteli çocuk bakıcısı nasıl bulunur?

Kaliteli çocuk bakıcısı dürüsttür, hiçbir konuda yalan söylemez;

Güvenmek ve inanmak için, dürüstlük en önemli özelliktir. Hele ki canınızı emanet ettiğiniz kişiye, sonsuz inanmalı ve güvenmelisiniz. 22 yıllık insan kaynakları kariyerimde, yüzlerce belki de binlerce sahte referansla karşılaştım. Çok rahat yalan söyleyebilen insanların dosyalarını koymak için, bir kara liste klasörü oluşturdum. Bırakın çocuk emanet etmeyi veya evinizin anahtarını vermeyi, bu tarz insanlara selam bile verilmemelidir. Çünkü kötüler, acımasızlar ve çok iyi yalancılar. Çok uzun yıllarını, bu işe emek veren bir insan olarak, ilk beş dakikada yalan söylediğini anlayabiliyorum. Referansı araştırmak sadece olayın kanıtı oluyor.

 

Kaliteli çocuk bakıcısı ne anlama geliyor bir bakalım;

 

Kalite, ahbaptır. Oturma ve kalmasını bilen, mesafesini koruyabilen, işvereninin özel hayatına saygılı olmaktır. Kaliteli çocuk bakıcısı, yatılı çocuk bakıcısı olarak çalışıyorsa, hayatının neredeyse tamamını o aileye ve çocuğa adamıştır. Çocuk bakıcısı bir nevi işiyle evlidir. Seyahat engeli yoktur. Bazı gerekli durumlarda esneklik gösterebilir. Bir sıkıntısı olduğunda çekinmeden işvereni ile konuşur. Kaliteli bakıcının iletişim kanalları açıktır. Çocukla ilgili attığı her adımı, anne babaya danışarak atar. Çocuğu gözlemler, olağan dışı bir durum fark ettiğinde ebeveynlere haber verir ve tedbir aldırır. Çocuğu her türlü dış etkenden korur, çocuğun gözü kulağı, eli ayağı olur. Gündüzlü çocuk bakıcısı için önemli olan, yukarıdaki tüm özelliklerin yanı sıra, çalışma saatlerine olan saygısıdır. Kaliteli bir gündüzlü bakıcı, iş ahlakı ve prensiplerine saygılı çalışarak, işverenine haber vermeden geç kalması veya işe gelmemezlik yapması gibi konularda oldukça dikkatli davranır. Ayrıca, evdeki bakıcının, sürekli izin alması, özel hayatını işine yansıtması da, kaliteli bir hizmet almanızı mümkün kılmaz.

 

Kaliteli çocuk bakıcısından hangi işleri beklemelisiniz?

 

Çocuk bakıcısının, çocuktan arta kalan zamanı olunca, çocuğa ve ebeveynlere yemek yapabilir, çocuğun odası, oyuncakları, çamaşırı, evin derli toplu kalmasını sağlamak gibi basit ve çok yormayan işleri yapabilirler. Çünkü, çocuk bakımı, insanı fizikken yoran ve pozitif olmayı gerektiren, en büyük sabır ve özveri gerektiren meslektir. Bazı aileler, çocuk bakıcısının ev işlerinin tamamını yapabilmesinin, çocuk bakıcısına zaman açabilmek ile alakası olduğunu düşünebilir. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Kaliteli çocuk bakıcısı, zamanının çoğunu, çocukla oyun oynayarak, aktivite yaparak ve çocukla kaliteli vakit geçirerek mutlu çalışır.

Çocuk Bakıcılığı bir meslektir! Ev işlerine yardımcılık ayrı bir meslektir. Bu ikisi aynı kişiden beklenirse, kaliteli çocuk bakıcısı olmaz! Çocuk başlı başına sabır ve özveriye dayanır. Gerçekten çocuk sevgisi olan insanlar çocuk bakmalıdır. Ev işlerine yardımcı olarak çalışmak, fiziksel ve sistemsel olup, temizlik işlerinde yetenek gerektirir. İkisi birbirinden farklı meziyetler dir.

 

Bazı ebeveyn beklentileri;

 

‘’Ben evden çalışıyorum, çocuk bende olduğunda, bakıcı evi temizlesin’’

‘’Çocuğu alıp dışarı çıkıyorum, bütün gün ev boş olacak, bakıcı evi köşe bucak temizlesin’’

‘’Bakıcının, her gün köpeğimizi gezdirmesini istiyoruz, dışarda ihtiyacını görmesi gerekiyor’’

‘’Bakıcının kedimizin kumunu temizlemesi gerekiyor’’

‘’Büyükannemiz geldiğinde çocuğa bakar, bakıcı büyükanne varken genel bir temizlik yapsın’’ gibi… beklentilere girebiliyor.

Evcil hayvanın, evdeki sahiplenen bireyin üstlenmesi gereken sorumluluklar veya sadece ev işlerine yardımcı personelinden isteyebileceğiniz işler, evdeki çocuk bakıcısının yapması gereken işler haline gelince, bakıcı mutsuz, yorgun, kısa vadeli çalıştığını söyleyebiliriz.  Bu nedenle, öncelik çocuk ve çocukla ilgili herşey olmalıdır.

 

Kaliteli çocuk Bakıcısı Nasıl bulunur? sorumuza gelelim;

 

Öncelikle, profesyonel ve kurumsal bakıcı danışmanlık firması olmalıdır. Resmi İşkur mevzuatlarına uygun, çalışanlardan komisyon almayan ve kanunlara uygun bakıcı danışmanlığı olmalıdır. Burada işveren ailelerin yaptığı en büyük hatalardan biri, sırf komisyon ödememek için, yasal olmayan, merdiven altı, komisyonu çalışandan alan firmalara güvenmektir.

Ayrıca, profesyonel bakıcı danışmanlığının, sizi anlamasındaki ve yönlendirmesindeki profesyonelliği çok önemlidir. Çünkü, sizinle her daim iletişim kurarken, aynı özen ve itinayı göstermesi gerekiyor. Çocuk bakıcısı danışmanlık şirketi, size duymak istediklerinizi değil, bakıcı konusunda, olması gerekeni ve izlenecek en doğru yolu göstermesi gerekir.

 

Çocuk Bakıcısının kaliteli olduğunu nasıl anlarız?

 

  • Deneyimleri
  • Yeterliliği
  • Kişisel özellikleri ile işe uygunluğunu yansıtan kriterleri
  • Düzenli bir hayatı ve hedefleri
  • İşine olan saygısı ve uyumlu bir yapıda olması
  • Mantıklı, akıllı, pratik bir yapının yanı sıra, duygusal, sahiplenici, istikrarlı ve işini severek yaptığı gibi, belli başlı özellikler bize kaliteli bir şekilde mesleğini yapan bir kişilikte olduğunu gösteren ilk donelerdir diyebiliriz.

 

Çocuk bakıcısının kalitesi, ücretini nasıl etkiliyor?

 

Profesyonel çocuk bakıcısının sahip olduğu deneyimler, referanslar ve özellikler nedeniyle, kalite çocuk bakıcısı ücretlerini etkiliyor.

Ebeveynlerin beklentilerine uygun tecrübelerinin olması gibi.

Örneğin;

  • Kaç yıldır bu mesleği yaptığı
  • Eğitimli çocuk bakıcısı olup olmadığı
  • Aynı yaş grubu çocuk bakım tecrübeleri olması
  • Yatılı çocuk bakıcısı olması
  • Gündüzlü çocuk bakıcısı olması
  • Yabancı çocuk bakıcısı olması
  • Çocuk bakım sertifikalarının olması
  • Dış görünüşüne verdiği önem, bakım ve hijyen
  • Mesafe, saygı ve kültür gibi…

 

Bu hafta sizlere, kaliteli çocuk bakıcı nasıl bulunur? yazımızda, açık şeffaf ve gerçek bilgiler sunduk. Açık olmak, net olmak ve doğru adımlar atarak, çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.

 

 

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Yöneticisi

Güldan Şahbaz -23.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?