Çocuk bakıcısı ücretleri nasıl belirlenir?

Çocuk bakıcısının, çok ciddi bir ihtiyaç ve güvene dayalı bir meslek olduğu günümüz şartlarında, sektörel etiklere uygun çalışan, yatılı çocuk bakıcısı veya gündüzlü çocuk bakıcısı, birçok yönden tercih sebebi olmaktadır. Evde çalışan bakıcılarda ücretler konusu, ailelerin bütçesi açısından çok önemli bir konudur. Bu nedenle, bu haftaki yazımızda, işveren ailelerin sıkça sordukları konu, çocuk bakıcısı ücretleri nasıl belirlenir? sorusunun cevabını, deneyim ve tecrübelerimize dayanarak kaleme aldık.

Çocuk bakıcısı ücretleri nasıl belirlenir?

1 – Eğitimli çocuk bakıcısı olması, anne babalarda aranan bir kıstas olduğu için, bakıcı ücretini belirleyen önemli bir özelliktir.

Eğitimli çocuk bakıcısı, çocuğun dil gelişimi ve el becerileri için çok önemlidir. Bazı Türk bakıcılar, çocuk gelişimi lisans veya ön lisans mezunu olup, evde çocuk bakıcılığı yapmaktadır. Ayrıca, yabancı bakıcılarda,  kendi ülkesinde üniversite mezunu olup, bebek hemşiresi, doktorluk, öğretmenlik veya pedagojik formasyonlu bir eğitmen olması çok değerli bir özelliktir. Aileler çocuklarıyla kaliteli vakit geçirebilecek, bilinçli oyun oynanabilecek, eğitimli çocuk bakıcı olmasını fazlasıyla arzu ederler. Bu yetkinlikler, bakıcı fiyatını arttıran önemli bir özelliktir.

 

2 – Yabancı çocuk bakıcısı olması durumunda, oturma izinli yabancı bakıcılarda ücretler yeni gelenlere göre oldukça artacaktır;

Uzun yıllardır Türkiye’de çalışmış olması

Uzun süreli referanslarının olması

Burada bir aile hayatı ve düzenin olması gibi…

Bakıcıya çalışma izni alabilmek için, aile oturma izinli bakıcı işe almalıdır. Bu sayede, hem aile yasal yükümlülüğünü yerine getirir, hem de seyahat engeli sıkıntısı yaşamadan özgürce elemanını çalıştırabilir.

3 – Düzgün Türkçe konuşabilen yabancı bakıcı olması, bakıcının kalitesini ve bütçesini arttıran değerli bir özelliktir.

Bu özellik, yatılı bakıcı, hem eğitimli olmasını, hemde uzun zamandır burada yaşamasını gerektiren bir özelliktir. Kendi ülkesinde aldığı eğitim sayesinde, yenibir dili çabuk öğrenebilir, iletişim kurabilir bir kültüre sahip olabilir. Ayrıca, uzun zamandır burada yaşıyor ve çalışıyor olmasıda, tecrübeli yatılı bakıcı olup, Türkçesini geliştirmiş olmasının bir göstergesidir. Daha önceden yaşlı bakımı veya sadece temizlik işlerinde çalışan yardımcıyı işe almanız, çocuğunuzun iyi bakılması için sakıncalı olabilir. Çünkü, daha önce çocuk bakımı yapmamış yardımcının, çocuklarla olan bilgisi, ilgisi ve dil gelişimi çok fazla gelişmemiş olacaktır.

4 – Referanslı yatılı çocuk bakıcısı olması;

Çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcı, daha önce çocuk bakımında referans vermesi altın kuraldır. Sık iş değiştirmemiş olması, tutarlı ve uzun vadeli referanslara sahip olması, işverenlerin çok kıymet verdiği bir özelliktir. Daha önce çalıştığı ailede, iyi bir şekilde çalışıp, güzel bir şekilde ayrılmış olması, güveni ve iyi niyeti ortaya koyan önemli bir özelliktir. Ayrıca, sorumluluğunu aldığı çocuğun 0-3 yaş, 0-4 yaş, 0-5 yaş gibi dönemlerini geçirmiş olması, çocukla beraber her yıla ait tecrübesi olduğunu göstermektedir.

5 – Çocuğun bakımı dışında, aileye yemek yapımı ve günlük ev işleri gibi destekler vermesi;

Bu durum aileleri oldukça rahatlatan bir durumdur. Özellikle çalışan aileler için, değerli bir destektir. Tabii ki evin nüfusu ve büyüklüğü, bu desteği alırken, bakıcıyı aşırı yoracak ve yıpratacak konuma getirilmeden yapılması gerekiyor. Çocuk uyuduğunda veya ebeveynleri ilgilenirken, bakıcının evin günlük işlerinde destek verebilmesi, anne için eşsiz bir yardımdır. Bakıcının, çocuk ek gıdalarını ve evin günlük yemeklerini bilmesi, bütçeye etki edebilecek olumlu bir özelliktir.

6 – Güven veren yaşam şekli, kişisel temizlik ve bakımlı olması

Yabancı bakıcı, nerede kalıyor? kimlerle yaşıyor? ve bir düzeni var mı? Bütün bu soruların cevabı, güven veren bir durumda olmalıdır. Özel hayatı düzenli ise, bu işine de fazlasıyla yansıyacaktır. Çocuğumuzla iç içe ciddi zaman geçiren yatılı çocuk bakıcısının, temiz, hijyenik ve dış görünüşüne dikkat eden bir yapıda olmasını isteriz. Bakıcı ile görüşmenizdeki, ilk intibada edindiğiniz gözlemler ve referansın verdiği bilgilerde, bakıcının kişisel temizliği ve hijyen açısından dikkatini, anlamanızı sağlar.

7 – Bakıcı sektöründe;

İşverenlerin beklentilerinin artmasıyla, sektörün yabancı bakıcıya dönüşmesi ve işverenlerin uzun yıllarca bakıcı maaşını dolarla vermeye alıştırmaları, doların hızla yükseldiği bu yıllarda, bakıcı ücretlerine en keskin etkiyi yaratan durumdur. Yıllar önce, işverenlerin yabancı firmalarda yönetici olup dolarla maaş almasıyla, bakıcıya da dolar maaş vermesi nedeniyle başladığını tahmin ettiğimiz bu durum, günümüz şartlarında, işverenlerin kendi kendilerinin başına açtığı büyük bir derttir. Çünkü maaşlı çalışan, kamuda çalışan aileler için yükselen bakıcı ücretleri adeta kabus olmuş durumdadır.

 

Çocuk bakıcısı ücretleri nasıl belirlenir?

 

Sevgili ebeveynler, yukarıda bahsettiğimiz bir çok etki, çocuk bakıcısı ücretleri nasıl belirlenir? konusunda etkili olduğunu düşündüğümüz özelliklerdir. 33 yıllık deneyimlerimize dayanarak, en önemli özelliğin, tecrübe olduğunu söylememiz gerekir. Tecrübe ve referans, özgüven, özveri, inisiyatif, sorumluluk ve sürekliliği beraberinde getirir. Çocuk bakıcısı arıyorum,  güvenilir ve işini düzgün yapan kurumsal firma ile çalışmak istiyorum diyorsanız, bizi arayın.

 

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları

 İnsan Kaynakları Yöneticisi

GÜLDAN ŞAHBAZ -17.08.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?