Çocuğum obez mi?

Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi “sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikimi” olarak tanımlıyor. Özellikle son yıllarda çocuklarda şişmanlık korkutucu boyutlarda artıyor. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun obez olup – olmadığına, Vücut Kitle İndeksi ( VKİ) kilonun boy ile birlikte hesaplanması ile elde edilen değer, bize çocuğun şişman olup olmadığını söyler ve bu şekilde çocuğum obez mi? Sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Çocuğum obez mi nasıl anlarım?

Vücut kitle indeksi nedir? diye sorarsanız; vücudunuzdaki tahmini yağ miktarını gösteren bir değerdir. Bu değerin normalin üstünde olması vücutta fazla miktarda yağ olduğu anlamına gelir ve sağlınız için risk oluşturur. Çocuklarda boy, kilo ve kafa çevresi büyümesi daha önceden hazırlanmış tablolara bakılarak değerlendirilir. Bu tabloları kullanarak çocukların yaşıtlarına göre ne durumda olduğu söylenebilir.

Eğer çocuğunuz gözle görülür şekilde şişmansa, çok yiyor ve bunları yakmak için hiç hareket etmiyorsa yani çok az sokağa çıkıyor ve daha az yürüyorsa, çocuğumu yeme isteğini durduramıyorum, hep aç diyorsanız, daha az sebze-meyve yiyorsa, eğer obezite bebeklikte başlamışsa yürüme gecikebilir. Bunun sonucunda düztabanlık, bacaklarda eğrilik, baldır dediğimiz bölgede etlenme ve yağlanma  pişiklere neden olabilir. Daha sonraki yaşlarda karın ve kalçalarda deri çatlamaları, deri enfeksiyonları, erkek çocuklarda meme bölgesinde yağ toplanması görülebilir. Obez çocuklar nefes alıp vermede güçlük yaşarlar. Hipertansiyon, diyabet ortaya çıkabilir.

Çocuğum obez mi?

Çocuklarda Obezite Neden Olur ?

Çocuklarda hareketsizlik; modern çocuğun eksikliklerinin başında geliyor. Günde 2 saatten fazla televizyon izleyen çocuk çok yemek yer ve az hareket eder, tablet – cep telefonu ya da bilgisayar oyunu oynayan, sokağa çıkmayan – açık havada koşturmayan, fazla hamur işi, pirinç pilavı, makarna, cips, şekerleme, çikolata yiyen, muhallebiyi kaşık kaşık götüren, bakkal gıdası tüketen ve buna izin veren, çok fazla içine şekerleme ya da renklendirici yalancı kutu meyve suyu içen, düzensiz beslenen, düzensiz uyuyan,  sosyal hayatı olmayan, dinmek bilmeyen iştah ve tüketme isteği olan çocuklar da muhtemelen ‘’ obez çocuk ‘’ olmalarına yol açacaktır. Çocuklarda obezite neden olur? sorusunun önemli bir nedeni ailesel yatkınlıklarıdır. Bu o kadar önemli ki ailesinde 2 kişinin obez çocuklar(şişmanlık hastası) önlem alınmazsa neredeyse yarı yarıya şişmanlık hastası olabilirler. Hamileyken düzensiz beslenen anne, anne sütü almayan bebeğin erkenden kalorili mamaya başlaması ya da ek gıdaya erken başlaması, ayrıca  şeker hastası olan annelerin de  bebeklerde obez hastalığı olabilir.

Çocuğun anne baba ile iletişimi kötü ise, aile yapısı düzensiz, kalabalık, anne baba devamlı kavga ve yüksek sesle tartışıyorsa arkadaşları ile anlaşamama, içe kapanıklık, agresiflik, kilo problemi nedeniyle özelikle ergenliğe giren kızların kendini beğenmeme, dışarı çıkmama, hiç bir şeyden mutlu olamayan çocuk gibi vs. durumlarda şişmanlamaya başlıyorsa bunun nedeni ruhsal sorunlar olabilir. Psikolojik sorunu olan çocuklarda içine kapanıklık olacağından dolayı kendini yemeğe verebilir ve psikolojik nedenlerden obezite hastalığı olma yoluna girebilir.

Çocuklarda obezite sorununun önüne geçmek için ebeveynlere önemli görevler düşüyor.

Obeziteye nasıl önlem alınmalı? Obeziteye karşı ne gibi önlemler almak gerekir? sorusuna ise aşağıdakileri dikkate almanızı önerebiliriz;

* Gebeliğinizde düzenli beslenin, ilk 6 ay sadece Anne Sütü ile besleyin, 6 aydan sonrada ek gıda ile birlikte anne sütüne devam edin, bebeklerde ek gıdaya 6 aydan sonra geçin, muhallebiyi az tüketin
* Biberonla mama vermeyi azaltın, susturmak için biberon vermeyin
* Çocuğunuzu sağlıklı olsa da düzenli sağlık kontrolüne götürün, çocukların boy-kilo ölçümlerini yaptırın.
* Henüz 1 yaşındayken bile dengeli-düzenli beslenme alışkanlığı kazandırın. “küçük yaşlarda obez hastalığı olunmaz ki” demeyin, çocuklarda şişmanlık hastalığının temelleri bu yaşlarda hatta yenidoğan bebeklik döneminde atılıyor.
* Günde en az 1- 2 saat açık hava oyunları oynamalı, yaşına – zevkine uygun egzersiz yapmalı
* Günde 2 saatten fazla televizyon seyretmemeli, bilgisayar oyunu oynamamalı, eline tablet ya da cep telefonu verilmemeli
* Hamburger, patates kızartması, kola, bakkal gıdaları yerine sebze ve meyveye yönelmelisiniz ve bu besinleri sevdirmelisiniz, zayıflamaya çalıştığı sürelerde evde abur cubur bulundurmamaya çalışın.
* Çocuğun yeni bir yemeğe alışması için en az 10 defa denemesi gerektiğini unutmayın, sabırlı olun. Çocuk neyi nasıl verirseniz o şekilde yemeyi öğreniyor ve daha sonra talep etmeye başlıyor.
* 1 – 18 yaş arası taze meyve suyu ( çok fazla değil ),  2 yaşından sonra yağsız süt içirebilirsiniz. (çocuklarda süt alerjisi varsa keçi sütü de içirebilirsiniz )
*Çocukların düzenli beslenmesi ve çocukların düzenli uyuması gerektiğini unutmayın

* Şişman olsa da, ona karşı hislerinizin değişmediğini ve onu ne kadar çok sevdiğinizi onunla paylaşın, evde normal yaşantınız devam etsin, tek konu kilosu ve diyet olmasın.

Çocuğum obez mi?

Çocuğum yeme isteğini durduramıyorum, sürekli açım diyorsa eğer çocuğunuzun obezite probleminden fiziksel ve psikolojik bir zarar almadan kurtulmasını istiyorsanız, doktorunuzdan veya  sağlık profesyonellerinden yardım alın. Çocuğunuzun kilo problemini bir psikolog ile paylaşmanızı, doktorların sağlık açısından çocuğunuzu değerlendirmesi yararlı olacaktır. Çocuğunuzun büyümesini olumsuz etkilemeden kilo vermesini sağlamak için bir diyetisyenden profesyonel yardım alabilirsiniz. Diyetisyen, hem çocuğunuzun kilo vermesini sağlayacak bir çocuğun beslenme programının hazırlanması hem de onun çocuğun sağlıklı beslenmesi konusunu öğrenmesini sağlamakta büyük rol alabilecektir. Çocuğum obez mi?

Kurumsal çocuk bakıcısı ajansı olarak, tecrübeli çocuk bakıcısı portföyümüzde bizim için önemli olan tecrübeli çocuk bakıcısı olarak işini seven ve sadece çocuğun genel bakım sorumluluğu haricinde ,çocuğun zihinsel gelişimi ,çocuğun fiziksel gelişimi konusunda bilgili ve çocuğun obezite olmaması için gerekli tüm önlemleri alabilecek ve size çocuğum obez mi? Sorusunu sormamanız için, çocuğun beslenmesine dikkat edecek, en iyi çocuk bakıcısı ve en iyi bakıcı firması için hizmetinizdeyiz.

Ayrıca çocuğun fiziksel gelişimi ile ilgili ne yapacağını bilen referanslı çocuk bakıcısı, hijyen kurallarını bilen, görüşünü, konuşması düzgün ,çocukla kaliteli zaman geçirecek ,dikkatli, sigara kullanmayan işinde sorumluluk sahibi ,çocuğun önceliklerini bilen, en önemlisi çocuğunuza sevgi verebilen ,empati yeteneği güçlü,duygusal anlamda yetenekli, bebeğinizi ve çalışacağı aileyi benimseyen ,bebeği ve sizi sahiplenecek, siz işte veya ev dışındayken gözünüz arkada kalmayacak ve daha yüzlerce detayı sizin adınıza bir anne empatisi yaparak ve 1991 yılından bu zamana bilgi deneyimlerimizi ekleyerek, portföyümüzle doğru kişileri sizlerle buluşturuyoruz.

Uzun vadeli çalışan, bu işi meslek olarak gören, prensipli iş ahlakına sahip çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, bizi arayın size kurumsal ve profesyonel olarak hizmet verelim.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan Şahbaz
22.06.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?