Çocuklarda doğru beslenmenin önemi

Çocukluk dönemini, çocukların her geçen gün değiştiği ve çok hızlı büyüdüğü bir dönem olmakla beraber, ebeveyn olarak, çocuklarda doğru beslenmenin önemi konusuna, çocuklarımızla bol bol konuşarak bilinçli hale getirmeli ve  her zaman, her yaşta çok önemli temel yaşam ihtiyaçlarımızdan biri olduğunu aşılamalıyız.

Çocukluk, çocuklarımızın büyüme ve gelişme dönemi olduğu için, çocuklarda doğru beslenmenin önemi çok daha fazladır ve çok daha işlevseldir. Bu durumda,  biz anne babalar da beslenmeyi hangi şekilde yöneteceğimizi bilerek hareket etmek zorundayız. Son yıllarda bazı besinlere öyle işlevler yüklüyoruz ki sanki çocuğumuz o besini yemezse akıllı olmayacak, boyu kısa kalacak, cildi bozuk olacak,gibi bir takım gereksiz endişelerle hem çocuğumuzu hem de kendimizi yıpratıp, yemek yemekten nefret ettirip, çocuklarda beslenme bozuklukları gibi kötü sonuçlara neden dahi sebep olabiliyoruz.

Çocukların dengeli beslenmesi, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini birebir etkiler, her çocuk yeteri kadar ve dengeli beslenmelidir. Çocuklarımızın beslenmesinde çok dikkatli davranarak, sağlıklı beslenmeyi çocuğumuza öğretmeliyiz.

Çocuklarda doğru beslenmenin önemi - Çocuk Bakıcısı

Çocuklara dengeli beslenmeyi nasıl öğretebiliriz;

İki çocuğumu, elimden geldiği kadar okuyup, araştırarak ve bilinçli kurallar çerçevesinde hareket ederek nasıl sağlıklı beslemeye çalıştım ve fiziksel, zihinsel olarak nasıl iyi sonuçlar aldım paylaşmak isterim.

*Çocuğun dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve alışkanlık haline getirmesi için, daha çok küçük yaşlardan itibaren, anlamaz, bilmez demeyerek, çocuklarda doğru beslenmenin önemi kuralları her fırsatta anlatılmalıdır.

*Evinizin günlük sağlıklı beslenme menülerini oluşturmanızı, bu menüleri günlere bölerek, sebze, protein ve omega zenginliği olan et ürünleri, çorbalar, tahıllar, meyve ve kuru işlenmemiş yemişlerle(fındık, badem, kara üzüm, erik kurusu, kayısı kurusu, ceviz v.b.) zenginleştire bilirsiniz.

*Çocukları sağlıklı beslenmeye teşvik için; belirlediğiniz sağlıklı beslenme menülerinin alışverişlerine onlarla gitmenizi tavsiye ederim. Bu sayede yiyeceği sebzelere, meyvelere dokunur, her şeyi birlikte seçerek, yiyeceği bütün besinlerle temasa geçmiş olur.

*Alışverişi birlikte yapıp döndüğünüzde, aldıklarınız birlikte yıkamalı ve yerleştirebilirsiniz. Bu sayede çocuğa sorumluluk vermiş olursunuz. Büyüdükçe örneğin 3-4  yaşından sonra; masaya çatal-kaşık koymasını, meyve yıkamasını, yemek yaparken ufak yardım dokunuşlarına izin vererek; becerilerini ve yeme isteğini zevkli bir şekilde mükemmel hale getirebilirsiniz.

*Çocuklarımıza küçük yaşta iken tiyatro oyunları, oyunlar, bilmeceler ve masallar ile de sağlıklı beslenme mesajları verebileceğimizi unutmamalı ve bu konuda seçici davranmalıyız.

Günümüzde çocukluk çağında görülen şişmanlığın en büyük ve en önemli nedenlerinden biri televizyon ve bilgisayar önünde geçirilen uzun ve hareketsiz saatler, ikincisi de fast-food ve abur cubur tüketiminin fazla olmasıdır. Aileler bu iki tehlikeye çok dikkat etmelidirler.  

Çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler olarak;

ilk nokta su tüketimidir. Su tüketimi kuşkusuz her çocuğun yaşına, cinsiyetine, kilosuna, boyuna ve aktivite düzeyine göre değişiyor. Ancak yine de her çocuğun mutlaka alması gereken bir ‘su’ miktarı var. Ebeveyn olarak çocuğunuza yeteri kadar su içmesi konusunda öncü ve alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

Çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler de ikinci konu, günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacını mevcut beslenme programı ile karşılayıp karşılamaması dır. İhtiyaçların karşılanamaması durumunda beslenme yetersizlikleri ve bunlara bağlı hastalıklar, aşırı boş enerji alımı sonucunda ise aşırı çocuklarda şişmanlık problemi ile karşılaşılabilir.  

Çocuğun sağlıklı büyümesi için, beslenmede enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının yeterli ve doğru kaynaklardan sağlanması önemlidir. Çocuğun harcadığı enerji ile aldığı enerji dengesini sağlamanız çok dikkat etmeniz gereken bir husustur. Bu dengeyi sağlayamadınız durumda çocukta gelişme geriliği ortaya çıkabilir.

Çocukların günlük beslenme alışkanlıkları için, en temel olanı kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücut ve beyin güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen göstermelisiniz.

Çocuklarda doğru beslenmenin önemi

Çocukların gün boyu fiziksel ve zihinsel performansının en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ana ve ara öğünlerin tüketilmesine bağlıdır. . Bu nedenle, öğün atlanmamalı dır. Çocukların günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğün olarak sağlamalısınız. Asitli içecekler, çikolata, hazır kekler, şekerlemeler, cips gibi yağlı ve tuzlu atıştırmalıkların ne kadar zararlı olduğunu da ha çok küçük yaşlarda bilinçaltına yerleştirirseniz; büyüdüğünde teklif alsa da bu tür yiyeceklere karşı soğukluk hissedecektir. Çocuklarınıza hazır meyve sularını asla içirmeyiniz; bebeklerin ek gıda dönemlerinden itibaren taze meyve suyu sıkarak, katkısız ve şekersiz beslenmeye dikkat etmelisiniz.

Ayrıca Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları olarak, çalışan anneler için veya çocuk bakıcısı arayan aileler için, çocuklarda beslenmenin önemini bilen, çocuklarınıza bebeklikten itibaren ,bebeklerde ek gıdaya geçiş ve çocukluk döneminde, çocuklarda doğru beslenmenin önemi konusunda bilinçli ve tecrübeli bebek bakıcısı ve çocuk bakıcısı hizmeti vermekteyiz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları olarak, çocuklarda doğru beslenme ve çocuklarda dengeli beslenme için zaman ayırma sıkıntıları yaşadığınızı anlıyor ve biliyoruz. Bu nedenle çocuklarınız için, çocuklarla oyun oynayabilecek oyun ablası, çocuklarda doğru beslenmenin önemi konusunda eğitim verebilecek, eğitimli çocuk bakıcısı hizmeti ile 33 yıldır yanınızda olmaya devam ediyor ve tüm bakıcılık hizmetleri için iletişime geçmenizi bekliyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Güldan ŞAHBAZ
11.07.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?