Çocuklarda oyun bağımlılığı

Çocuklarda oyun bağımlılığı yaşı giderek düşüyor, çocuklarda cep telefonu kullanma yaşı giderek düşüyor, çocukların televizyona bağımlılığı, tabletle zaman geçirmeleri aileler için artık büyük bir sorun haline geliyor.

Eskiden mahallede arkadaşlarımızla oyunlar oynar, düğünlere gider, bayramda akraba ziyaretine gider, hasta ziyareti yapardık ve sosyal ilişkilerimizi, aile bağlarını geliştirirdik. Şimdilerde ise bir elinde tabletle oyalanan çocuk, bir elinde cep telefonu ile oynayan çocuk, bilgisayar oyunları ile oynayan çocuk ile kendi dünyasında kendinden geçen ya da televizyonun başından yeme ve tuvalet ihtiyacı gelmeden yerinden kalkmayan çocuklar ve yetişkin bireylerle karşılaşıyoruz.

Çocuklarda oyun bağımlılığı

Türkiye’de internete erişim oranı yüzde 80’i geçmiş bulunmaktadır. Her on hanenin sekizi internet erişim imkânına sahip artık. Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler hatta televizyon gibi teknolojilerinin hayatımızdaki yeri ve önemi daha açık bir şekilde görülmektedir.

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı, Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı, Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı, Çocuklarda Televizyon Bağımlılığının Zararları Nelerdir? diye sorarsanız;

Beyin kapasitelerinde düşme – algılamama; çocuklarda dikkat dağınıklığı ve eksikliği, çocuklarda konuşma ve dil tembelliği ( konuşamama), çocuklarda öğrenme bozuklukları, çocuklarda iletişim bozukluğu, ezberleme yetersizliği, unutkanlık, duyguları köreltmesi, çocukların ileri dönemlerinde benlik saygısı, insan ilişkileri, sosyal hayatları, akademik başarısı, problem çözme, zaman yönetimi, üşengeçlik, tembellik, yalan söyleme, uzun süre bilgisayar ve televizyonun başında oturmak fiziksel olarak görme ve duruş bozuklukları ile obezite riskine yol açabilir, baş ağrısı, bel ağrısı, kalp- kan dolaşımı, boyun- omuz ağrısı, en büyük zararı ise toplumdan uzaklaştırıp yalnızlığa sürüklemesi vs. gibi birçok sorunlar yaşayacaktır. Kısaca söylemek gerekirse teknoloji insanları asosyal hale getiriyor.

Çocuklarda oyun bağımlılığı, Çocuklarda İnternet Bağımlılığı, Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı, Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı, Çocuklarda Televizyon Bağımlılığını Nasıl Önleyebiliriz? sorusunu ise;

Çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik onu teknolojinin olumsuzluklarından koruyup daha fazla anne baba olarak zaman yaratarak çocuğunuzla daha sık ve kaliteli zaman geçirmeniz internet bağımlılığından kopmasına etkili olacaktır. Şunu duyar gibiyiz; çocuğumla ilgileniyorum ama yine de çocuğum bilgisayardan başından kalkmıyor, çocuğumun elinden cep telefonu ya da tablet düşmüyor diyorsanız uzmanlardan destek almanızı tavsiye edebiliriz.

Uzmanlara göre çocukların oyun bağımlılığı, bağımlılık ortaya çıkmadan önce yapılması gerekenler çok daha önemli. Yasaklamak, kızmak, bağırmak, hatta dövmek kesinlikle çözüm değil. Kişiye zarar vereceği için bir şeyi yakalanmaktansa, anne baba olarak bilinçli kullanmayı öğretmek daha makul bir yaklaşım olacaktır. Kullanım süresini siz belirleyin; çocuğunuza izin vermeyin ya da  çocuğunuzun hoşuna gidecek faaliyetler yaptırarak düşüncelerini başka yöne çevirmeniz daha etkili olacaktır. Bunların akabinde de, çocuğunuza sevdiği aktivitelerle veya sevdiği spor veya uğraşı ile onun zamanını doldurmaya çalışmalısınız.

Çocuklarda oyun bağımlılığı;

Çocuklarınızla yapabileceğiniz aktiviteler; için örnekler vermek gerekirse, ebeveynleri olarak çocuklarda oyun bağımlılığı, çocuklarda internet bağımlılığı, çocuklarda televizyon bağımlılığı, çocuklarda teknoloji bağımlılığı, çocuklarda cep telefonu bağımlılığı, çocuklarda tablet bağımlılığı vs. gibi alışkanlıklarının bırakmaları konusunda çocuğunuza zaman vermelisiniz. Bu süreç içinde ilgisini başka yöne çevirebilmeniz için; resim yapmak, oyun hamuru ile oynamasını sağlamak, hem sevebileceğini düşündüğünüz hem de zekâsına faydalı olacak yapbozlar ile aktiviteler, satranç oyunu, müziğe ve müzik aletlerine ilgisi varsa o yöne teşvik edebilirsiniz ( enstrüman çalmasını öğretebilirsiniz). 

Çocuklarınıza başarılarından dolayı ödüllendirmek; teşvik edici sözler söylemek, güçlü yönlerini fark etmesini sağlamak, isterse bu bağımlılığından vazgeçebileceğini, çocuklarınızla anne kız günü, baba kız günü, baba oğlu günü, anne oğlu günü, çocuklarınızı arkadaşlarıyla birlikte tarihi mekanları, müzeleri, tiyatro, çocuk sineması ya da konser gibi etkinliklere götürerek sosyalleşmesini, çalışan anne ya da çalışan baba iseniz hafta sonu tatilinde yapabileceğiniz; yüzme, futbol, basketbol, voleybol gibi sporlar ve bisiklet sürme, doğa yürüyüşü, piknik yapmak gibi aktiviteler sayesinde çocuğunuzla daha çok zaman geçirebilirsiniz ve bu yöntemlerle çocuğunuzun bilgisayar oyun bağımlılığı, bu alışkanlığı bırakması siz değerli aileler ve çocuklarınız için daha kolay bir yol haritası olmuş olur.

Uzmanlara göre çocukların oyun bağımlılığı, ortaya çıkmadan önce yapılması gerekenler çok daha önemli. Yasaklamak kesinlikle çözüm değil. Kişiye zarar vereceği için bir şeyi yasaklanmaktansa, anne baba olarak bilinçli kullanmayı öğretmek daha makul bir yaklaşım. Burada da aile çocuğa davranışları ile örnek olmalı. İnternetin zararlarından bahsederken tüm zamanını internet başında geçiren bir anne ve baba; asla çocuğunu bağımlılıktan koruyamaz. Anne babalar bu konuda olduğu gibi her konuda çocuğa rol model anne baba olarak, en yakın taklit örnekleridir. Çocuğunuzun teknolojiye bağımlılığı başladıysa ve anne baba olarak çocuğunuza engel olamıyorsanız artık bir şey yapamazsınız. Bu durumda uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Son olarak, siz teknolojiye sahip olun, o size değil.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları olarak, çocuğunuza yeteri kadar zaman ayıramayan aileler için, yardımcı bayan, çocuk bakıcısı, eğitimli bakıcı, oyun ablası ve gölge öğretmeni gibi hizmetleri de tavsiye ediyor, ihtiyacınız doğrultusunda, 29 yıllık çocuk bakıcısı şirketi olarak, kurumsal iş ahlakı çizgisinde hizmete hazırız.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
20.07.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?