Çocuğa kitap sevgisi kazandırmak için ne yapmalı ?

Ülkemizdeki insanlar kitap okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi konusunda, diğer ülkelerin çok gerisinde bulunmaktadır. Bunun sebeplerinden en önemlisi, toplumun en değerli yapı taşı olan ailelerin bu konuda çocuklarına daha bebeklik dönemlerinden itibaren, Çocuğa kitap sevgisi kazandırmak için ne yapmalı? sorusunu sorup, bu durumla ilgili bilinçli hareket etmemeleridir.

Çok üzülerek belirtmeliyim ki, kitap sevgisi iyi olmayan bir toplumuz olmamızdır.  Bu noktada bilinçlenmek ve gelişmek için öncelik anne babalara, eğitimcilere, psikologlara ve pedagoglara düşmektedir.  Çocuklara kitap sevgisi kazandırmak için, en önemli görevimiz, çocuklara rol model davranışlarda bulunmak olmalıdır.

Çocuğa kitap sevgisi kazandırmak için ne yapmalı ?

Çocuklarda kitap sevgisi ne zaman başlar ?

Çocuklarda kitap sevgisi, bebeklik dönemlerinden itibaren verilmesi gereken bir olgudur. Bu olguyu çocuğa yerleştirmek için, çocuğun gelişimine önem vererek büyüten bir anne baba olma veya çalışan bir anne iseniz, tecrübeli çocuk bakıcısı, eğitimli çocuk bakıcısı ile yol alınması gereken bir durumdur.

Çocuğunuza kitap sevgisi kazandırmak için, bebektir anlamaz, duymaz, bilmez demeyip, masalları sesli ve doğaçlama seslerle anlatarak büyütmenizi tavsiye ederim. Bebeklik döneminde gerek görsel hafıza, gerekse dil gelişimi için, çocuğunuza öyküler anlatarak ve bol bol konuşarak vakit geçirmeniz, çocuğun zihinsel gelişimi için, geri dönüşümü en değerli hazine olacaktır.

Çocuğa kitap sevgisi kazandırmak için;

Çocuğun bir birey olduğunu bilerek hareket etmek çok önemlidir. Çocuğa kaliteli zaman ayırmak ve çocuğa değerli olduğunu her zaman hissettirmeniz gereklidir. Çocuk en yakınındakilerin yaptığı olumlu olumsuz her davranışı hafızasına kopyalar ve hiç beklemediğiniz anlarda ortaya çıkarır. Çocuk evinde okuyan bir anneyi, okuyan bir babayı, okuyan bir kardeşi, okuyan bir çocuk bakıcısını gördüğünde merak edecek ve sorular sormaya başlayacaktır.

Okuyan kişinin ne okuduğunu bilmek isteyecektir, işte tam bu noktada okuduğunuz şeyi çocuğa şevk ve istek içinde, duygu ve heyecanla besleyip aktarmanız çok önemlidir. Çocuk okumaya heves edip, duygular denizine merakla dalma hissine zamanla girecektir. Çocuğa çok küçük yaşlarda, dinlemeye, anlamaya, sorular sormaya başladığı zaman, ona bol bol öyküler anlatarak, çocuğun hayal dünyasında yeni yeni kapılar açmalısınız.

Çocuğunuz size ardı ardına sorular sorduğunda, onu geçiştiren veya çocuğun öğrenme isteğine zarar verecek şekilde duyarsız kalmayın. Çocuğunuza masallar anlatırken, çocuk anlattığınız dünyanın içinde kendini bulsun. O dünya, çocuk okuma yazma öğrendiğinde, anahtarını kendi elleriyle açtığı bir sürü kapılar olarak kendini gösterecektir. Her kitap çocuğa yeni bir dünya ve yeni bir macera olacaktır. Okumayı eğlenceli hale getirin, birlikte kitap okuyun, okurken komik ve heyecanlı sesler çıkarın.

Çocuğum kitap sevmeli !!!

Çünkü; Kitaplar çocuklara karşılıksız bir ödüldür. Bu ödülü ömür boyu hafızasında saklar, gerektiğinde doğru kararlar alabilmesi, dünyayı daha iyi algılayıp, insanları daha iyi tanımasını sağlayacaktır.

Çünkü; Kitap sevgisi kazanan çocuk, her zaman kitap sevgisinden yoksun büyüyen çocuklardan, genel kültür olarak kilometrelerce önde hayata hazır başlar. Kendini her ortamda ve durumda öne çıkarır, saygı duyulan ve fikrine önem verilen bir yetişkin olarak saygınlık kazanır.

Çünkü; Kitap okumak,  çocuğun zihinsel gelişimi, çocuğun sosyalleşmesi ve çocuğun kendine olan güvenini ve çocuğun kendini ifade etme gücünü geliştirir. Çocuğa ne kadar fazla kitap okunur ve çocuk ne kadar fazla kitap okursa kelime hazinesi o kadar gelişecektir.

Çünkü;Çocuğun kitap okuması veya çocuğa kitap okunması, tüm aile bireyleriyle ilişkisinin de güçlenmesini sağlar. Birlikte ortak konuşacak konular ve paylaşımlarla zaman geçirmek çocuğu mutlu edecek aile içi bağları da güçlendirecektir.

Çünkü; Çocuğun kitap alışkanlığı, okuduğu hikayeler sayesinde çocuğa insanları, doğayı, hayvanları ve tüm canlılara karşı saygı ve sevgiyi öğretecektir.

Çünkü; Çocuk kitap okuma alışkanlığı sayesinde, toplumdaki herkesle anlaşmanın bir yolunu bulur, kendini rahat ifade eder ve herkesle iletişim kurarak uzlaşmanın doygunluğunu yaşar.

Çocuklarda kitap sevgisi ne zaman başlar ?

Çünkü; Çocuk kitap sevgisi kazanan çocuk, sadece kendi hayatının çevresinde hasp olmaz. Kendi hayatının dışındaki hayatları tanıma fırsatı bulara, farklı kültürleri tanıma ve anlama fırsatı bulur. İnsanları anlama ve süzgeçten geçirme yetisine sahip olur.

Çünkü; Çocuk okuduğu öykülerdedeki hayatlarda, diğer insanları anlayıp empati yapmayı öğrenir. Kendinden farklı düşüncelerin olan insanlara saygı duymayı bilir. Okudukları sayesinde yeni duygu ve düşüncelerin keşfine çıkar.

Çocukların, aile dışındaki hayata kendilerini hazırlayabilmeleri, ayaklarının üzerinde durmayı bilmeleri, yaşadığı olumlu olumsuz her durumda bir çıkış yolu bulabilmeleri, çocukların sevgiyi ve saygıyı öğrenmeleri için onlara, bebeklikten itibaren algısal eğitime başlayın ve kendinize ,Çocuğa kitap sevgisi kazandırmak için ne yapmalı? diye sorun.

33 yıldır çocuk bakıcısı şirketi olarak hizmet veren, kururmsal çizgideki Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları, Danışmanlık şirketi olarak, sizlere çocuk bakıcısı hizmeti için ve en iyi çocuk bakıcısı için hizmete hazırız. Çocuğunuza sizin vekiliniz olacak, çocuğa kitap sevgisi kazandırmak yönünde tam destek verebilecek, referanslı çocuk bakıcısı, tecrübeli çocuk bakıcısı için en iyisi bizi arayın.

GELİN HER EVDE BİR KÜTÜPHANENİZ OLSUN…

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
Uzman İnsan Kaynakları Danışmanı
Deniz Kılıç
13.08.2018

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?