Çocuğun Bakıcıya Alışma Evresi

Ben bir anneyim ve 17 yıldır Kurumsal bir bakıcı şirketi bünyesinde uzman danışman olarak çalışıyorum ve bu can alıcı değerde sorunuza çocuğun bakıcıya alışma evresi ile ilgili tüm bildiklerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle belirtmek isterim ki 16 ve 7 yaşındaki 2 çocuğumu 0-4 yaş bebek bakıcısı ve 0-3 yaş bebek bakıcısı ile büyüttüğümü belirtmek isterim. Şimdi bu durumu, bakıcıya ile aşılma evresi ara başlığında, önem ve dikkat edilmesi gerekenler sırasına göre ara başlıklara bölmek zorundayız.

İlk başlığımız, en önemli ve bebeğin bakıcı ile ilk tanışması olarak;

Çalışan annede bebeğin bakıcıya alışma evresi ;

Çalışan bir anne, bebek bakıcısı arıyorum durumuna mümkünse doğumdan kısa süre önce başlamasını öneriyoruz. Doğum sonrası koşturma ve yorgunluk içerisinde hem zaman olarak hem de psikolojik olarak rahat olmayabilirsiniz. Fakat toplumumuzda doğum sonrası bebeğin 40’nın çıkması tabiri ile bu dönemi aile büyükleri ve yakınları ile geçiriyorlar.

Çocuğun Bakıcıya Alışma Evresi

Annenin doğum sonrası izni de olduğu için bu durum maddi açıdan da değerlendirildiğinde genelde çalışan anne bakıcı arayışı ile ilgili adımı işe başlamaya yakın tarihlere bırakır. Çalışan anne bakıcı görüşmelerine işe başlamadan en az 2 ay önceden başlamalıdır. İlk ayda profesyonel bakıcı ajansı ile görüşmelerine başlayıp, işe başlamadan en az 1 ay önceden bebek bakıcısını işbaşı yaptırmalıdır. Aksi taktir de bebek  bakıcı ile yeteri kadar zaman geçiremez. Çalışan annenin bebek bakıcısı ile tanışması ve birbirlerine alışması için bebek bakıcısı ne kadar erken işbaşı yaparsa o kadar iyidir.

Bebek bakıcısı işe başladığında bebeğiniz 0-6 ay içerisinde ise, alışma süreci çok kolay ve yumuşak olacaktır. Tavsiye ettiğim en ideal ve kolay geçiş bebeğin ilk ayları bakıcının işe başlamasıdır. Bebeğin henüz farkında lığı ve bebeğin çevre ile iletişimi görsel anlamda tamamıyla başlamadan başlarsa, hem bebeğiniz hem de siz yıpranmazsınız.  Bundan sonraki dönem zaten bebeğin ek gıdaya geçişi olduğu için, bebeğin ek gıda başlangıcında doktorun ve annenin çizgisinde ilerlemesi sizin için bulunmaz bir nimet olacaktır. Ayrıca bakıcınızı kesinlikle çocuk doktoru ile ilk muayene ve sonrasında yanınızda olmalı ve doktorun tüm tavsiyelerini sizinle takip etmelidir. Ayrıca bakıcı bebeğin uyku düzeni veya isteğinize bağlı doğrultuda uyku eğitimi esnasında yanınızda olup ilk aylarda sizinle hareket ederse, bu sayede bebeğin tüm düzenine hâkim olacaktır. Bebeğin annesi olarak, gerekli uyum ve güven duygularını pekiştirecek zamana sahip olmak sizi çok daha rahatlatacaktır.

Çocuğun bakıcıya alışma evresi;

Şu anda durumunuz tahminlerime göre şunlardan birisi olabilir,

*Süt izninizi uzattınız, bebeğiniz yaşına girecek ve yaşına girdi.

*Bebeğinizin bir yaşına kadar siz baktınız veya aile yakınlarınızdan yardım aldınız.

*Güvendiğiniz çocuk bakıcısı söz verdiği tarihte başlamadı veya çevrenizden bulduğunuz bakıcı beklentilerinizi karşılamadı.

*Aile büyükleriniz çocuğun hareketlenmesi ve çocuğun oyunla öğrenme süreci için yeterli olmadığını düşünüyorsunuz.

*İşe başlayacaksınız fakat çocuğun bakıcısı ile güveniniz oluşmadı. Çocuğun düzeni ile ilgili ve çocuğun gelişimi ile ilgili ciddi endişeleriniz var.

*Bakıcınız çok sık izin istiyor, mesailere uymuyor ve işe başlamadan bu durumu çözmek istiyorsunuz.

*Artık işe dönmek istiyorsunuz çünkü çocuğunuzun geleceği için çalışmak zorundasınız veya çalışan anne olarak, kariyerinize devam edip mutlu bir anne olarak çocuğa rol model anne olmak istiyorsunuz.

Bütün bu örneklerle ve daha birçok durumda, içinde bulunduğunuz durumda sizi anladığımı bilmenizi isterim. Bir şekilde çocuğunuz artık çevre ile ilgisi, algısı açıldı ve anlam verme sistemi işliyor diyebiliriz. Bu bağlamda, işimiz eğer bilinçli hareket edersek sandığımızdan zor olmayacaktır.

Çocuğun bakıcıya alışma evresi;

Çocuk bakıcısı şirketi ile görüşme yaptınız, bakıcı seçimi yaptınız ve bakıcı başlayacak, öncelikle çocuk bakıcısı işe başladığında anne bakıcıyla ilk bir haftayı geçiren kişi olmalıdır. Bakıcı başladığında yapılması gereken ilk doğru hareket bu olacaktır. Çünkü annenin istekleri ve beklentilerini bakıcı 2.3. ağızdan değil anneden duymalı ve uygulamalıdır.

Anne çocuğu için var olan düzenini ( çocuğun beslenme düzeni, çocuğun uyku düzeni, çocuğun karakter yapısı, çocuğun alışkanlıkları, çocuğun hassaslıkları, çocuğun rutini ) tecrübeli çocuk bakıcısı ile birebir yaşayarak, bakıcıyla çocuğun alışma sürecini en yumuşak ve hızlı bir şekilde başlatabilir.

Analaştığınız bakıcı, referanslı çocuk bakıcısı veya profesyonel çocuk bakıcısı ise bu sürece kolay adapte olup durumu kavrayacaktır. Tabii ki çocuğun bakıcısı bu işi meslek olarak gören güvenilir çocuk bakıcısı olmak zorundadır. Ayrıca henüz bakıcı ile anlaşma yapmadıysanız çocuk bakıcısı seçerken adlı makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Çocuğun bakıcıya alışma evresi, çocuğun duygusal yapısı veya çocuğun sosyal yapısına göre değişiklikler gösterebilir. Çocuğunuz hep sizinle birebir ilişki içinde, kalabalık ortamlardan ( aile yakınları veya çevresel)  izole büyüdü ise, çocuğun bakıcıya alışma evresi biraz daha uzun sürebilir. Çünkü ilk başlarda ( 1-2 hafta) anne de yemek ve anne de uyumak isteyebilir. Çocuğun öz bakımı ile ilgili süreci annesinden yönetmesini bekler. Çocuk bakıcısı yeni bir yabancı olarak görür ve bir şekilde anneye daha çok yapışır. Bu durumda önerimiz;

Çocuğun günlük rutini ile ilgili bilgileri anlatıp, nasıl uyguladığınızı 2-3 gün gösterdikten sonra ( bunları gösterirken bakıcı, çocuğunuz ve sade siz olmanızı öneririz) çocukla bakıcıyı yavaş yavaş yalnız bırakmanız.

Size adım adım anlatmak isterim;

1. adım, Öncelikle özellikle çocuğun saatleri aralarında evin başka odalarında olup, bakıcı ile çocuğu baş başa bırakmaya                                    başlayabilirisiniz.

  1. adım, olarak, 3.4. gün 1-2 saatliğine evden çıkmanız.( eve bakıcı başlamadan kamera sistemi yaptırmanızı öneriyoruz) Evden çıktığınızda kamera sistemi var ise buradan takip edebilirsiniz. Özellikle bir ana öğün saati veya çocuğun ara öğünü saati olabilir ama bu ilk evden çıkmanız çocuğun uykusuna geçiş saati olmamalıdır.
  2. adım, 4-5 gün yarım gün evden çıkmanız olabilir. Bu yarım günde hem ana öğün ham de ara öğün ve çocuğun oyun saatini, çocuğun bakıcı ile geçireceği ilk uzun saatler olarak göze almalı ve uygulamalısınız. Çünkü çocuğun bakıcısına alışma evresi olarak bu birebir zamanı geçirmeye, siz olmadan ihtiyacı vardır. Çünkü sizin varlığınız ona hep daha cazip ve en mutlu olduğu vazgeçilmezi olarak devam edecektir. Bu adımları da atlattıktan sonra bu süreleri daha da uzatarak uyku geçişini de bakıcıya bırakabilirsiniz. Çocuğun günlük düzeni ile ilgili her şey yolunda ve doğru çocuk bakıcısı ile ilerliyorsunuz. Unutmayın ki, en iyi çocuk bakıcısı çocuğun mutlu olduğu bakıcıdır. Bunun akabinde de en az anne kadar çocuğa anaç davranabilen, çocuğu ve evinizi sahiplenen bakıcıdır. Sonraki haftalarda gönül rahatlığı ile gözünüz arkada kalmadan sevgi dolu çocuk bakıcısı ve çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılayan sorumluluk sahibi bakıcı ile çalışıp çocuğunuzu emanet ederek kariyerinize devam edebilirsiniz. Eğer ki biraz daha endişeleriniz varsa işe başladıktan sonraki birkaç hafta (bakıcıya sizin gösterdiğiniz rutine etkisi olmayacak) bir aile yakınınızı da gözlemci olarak bırakabilirisiniz.

 Sonuç olarak;

Çocuğun bakıcıya alışma evresi veya çocuğun bakıcı ile ilk tanışması çok çok önemli bir geçiştir. Kilit nokta aslında bu eş zamanlı olarak annenin bakıcıya alışma evresi olarak da değerlendirmek en doğrusudur. Annenin güvendiği ve uyum yakaladığı çocuk bakıcısı ile çocukta yumuşak ve  duygusal motivasyonu yerinde olarak tanışır ve geçiş yapar.

17 yıldır, 29 yıllık Kurumsal bir bakıcı şirketinde çalışan bir anne olarak, kendi uyguladığım çocuğun bakıcıya alışma evresini sizlerle paylaştım. Görev aldığım Berkay Danışmanlık web sitemizde, çocuk bakıcısı seçerken işverene düşen görevler, çocuk bakıcısı hizmeti neden profesyonel bir firmadan alınmalıdır, iyi çocuk bakıcısı nasıl seçilir, bakıcı firması seçerken nelere dikkat etmeli, ile ilgili makalelerimizi öneriyorum.

Uzun vadeli sorunsuz ve sıkıntısız çalışacak, saygı ve sevgi çerçevesinde bu işi  meslek olarak gören, çocuğunuzu,sizi ve evinizi sahiplenecek, sabırlı, sevecen, pozitif enerjiye sahip, uyumlu, en iyi çocuk bakıcısı bulmanız için iletişime geçmenizi bekliyoruz.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Uzman Danışmanı
GÜLDAN ŞAHBAZ
02.06.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?
etiketler:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?