Çocuk bakıcısına yapılmaması gereken 21 olumsuz davranış!

Çocuk bakıcınız ister yatılı çalışan olsun, ister gündüzlü çalışan, bazı olumsuz davranışları yapmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü çocuk bakıcılığı, sevgi ve saygı çerçevesinde, pozitif duygularla yapılacak, içten bir meslektir. Buradan yola çıkarak, 28 yıllık kurumsal çocuk bakıcısı danışmanlık firması olarak, sizler için bu haftaki yazımızı, çocuk bakıcısına yapılmaması gereken 21 olumsuz davranış! şeklinde hazırladık.

Çocuk bakıcısına yapılmaması gereken 21 olumsuz davranış !

Çocuk bakıcısına yapılmaması gereken 21 olumsuz davranış

1 – Hastalandığında, gelmediği birkaç gün olduğunda, bu gelmediği günleri maaşından kesmemeniz gerekir.

2 – Çocuk bakıcısının kendi ailesi ile ilgili, cenaze, ağır hastalık, düğün, nişan, doğum günü, askerlik, mezuniyet gibi özel günlerde, birinci derecede yakınları için izin istediğinde, anlayışlı davranmak gerekir.

3 – Evde çalışan çocuk bakıcısı, zamanla evin insanı gibi olur. Buzdolabını rahat açar ve acıktığı zaman istediği bir şeyi yiyebilir. Bu peynir ne çabuk bitti, bu eve ekmek dayanmıyor gibi, söylemlerde asla bulunmamalısınız.

4 – Evinize bir misafir geldiğinde, çocuk bakıcısına hizmetçi gibi davranmayınız. Gelen misafirlerinizle, onun duyacağı şekilde dedikodusunu yapıp, onu küçük düşürmemelisiniz.

5 – Çocuk bakıcınızın doğum gününü, anneyse anneler günü, yılbaşı gibi özel günlerini küçük jestlerle kutlamayı unutmayınız.

6 – Evinizde düzenlediğiniz, özel bir davet, doğum günü, kutlama gibi durumlarda, dışlayıp ayrı odalarda kalmasını veya ayrı sofralarda yemesini istemeyiniz.

7 – Çocuk bakıcısı ile, ailenizle ilgili çok özel sırları paylaşmamalısınız. Ayrıca onun da özel hayatına, haddinden fazla dahil olup, yönlendirmemelisiniz.

8 – Maaşını düzgün ve muntazam vermeye dikkat etmelisiniz. Maaşını, olağan dışı durumlar dışında, geç vermemeniz gerekiyor.

9 – Evde kırdığı bir şeyler olduğunda, kırılan eşyanın parasını maaşından kesmemenizi tavsiye ederiz.

10 – Çocuk bakıcısının, yıllık izinlerini son dakikada ayarlamamanız gerekiyor. Bu ayarlamayı, 3-4 ay önceden, çalışıyorsanız çok daha öncedende yapmanızı tavsiye ederiz. İki tarafada uygun tarihleri, beraber konuşarak kararlaştırmalıdır. Siz çalıştığınız için, tabii ki sizin izinlerinize uymak zorundadır. Fakat, önceden ayarlanması iki taraf içinde daha rahatlatıcı olacaktır.

11 – Çocuk bakıcınızı, sürekli etraftaki diğer bakıcılarla kıyaslamayın. Bu onu olumsuz etkileyecektir.

12 – Ev işleri ile ilgili olarak, baştan anlaştığınız beklentilerinizi, çok fazla arttırmayın. Örneğin, temizlik için aldığınız yardımcının desteğini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak gibi. Baştan konuşulanlara uymak, iki taraf içinde geçerlidir.

13 – Çocuk bakıcısının uyması gereken kuralları, anne ve baba koyar. Aile yakınlarınızın müdahale edip, koyduğunuz kuralları değiştirmesine izin vermemelisiniz.

14 – Çocuk bakıcınızın inancına ve mezhebine karşı saygılı olmalısınız. Çocuğunuza ve size karşı, etkisi veya olumsuz yaklaşımı yoksa, bu durum karşılıklı saygı içinde yürütülen bir ilişki olmalıdır.

15 – Çocuk bakıcısının yıllık maaş artışlarını her yıl yapmanız gerekir. Bu motivasyon ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için, çok önemlidir.

Yatılı çocuk bakıcısı çalıştırıyorsanız;

16 – Yaz tatili için gittiğiniz yazlık yerlere gittiğinizde, 2- 3 ay, hiç izin vermeden çalıştırmamanız gerekir. Onunda ailesinin, yakınlarının ve arkadaşlarının olduğunu bilerek, deşarj olması için fırsat tanımalısınız.

17 – Çocuk bakıcınızla bir otelde tatile gittiğinizde, bir yemeğe çıktığınızda veya, aile ziyareti yaptığınızda, ona aileden biri gibi davranmalısınız. Yanınızda çalışan muamelesi yapmamalısınız.

18 – Çocuk bakıcısı yatılı çalışsa dahi, dini bayramlarda izin kullanmak ve aile yakınlarını ziyaret etmek hakkıdır. Bayram süresince izin vermeniz mümkün değilse, bayram bitiminde telafi etmelisiniz.

19 – Yatılı çocuk bakıcısının kendine ait odasına, kamera veya ses dinleme cihazı konulmaması gerekir. Bu etik olarak yapılması gereken ve çalışanın özel hayatına saygıdır.

Gündüzlü çocuk bakıcı çalıştırıyorsanız;

20 – Dini bayramlarda, bayram süresince (3 günde 3 gün, 4 günde 4 gün) izin vermelisiniz. Ayrıca, iş sektörünüze bağlı olarak, milli bayramlarda siz çalışıyorsanız, çocuk bakıcısı da çalışır. Eğer siz izinli iseniz, gündüzlü çocuk bakıcı da izin kullanır.

21 – Gündüzlü çocuk bakıcıdan çok sıklıkla, akşam geç çıkmasını veya gece yatılı kalmasını beklerseniz, özel hayatında sıkıntılar yaşamaya başlar. Buda onun aile hayatını oldukça olumsuz etkiler.

Sizlere aktardığımız, çocuk bakıcısına yapılmaması gereken 21 olumsuz davranış, en önemli sayabileceğimiz konulardır. Aslında olayın sırrı, empati yapmak, sahiplenmek ve saygıdır. En değerli varlıklarımızı emanet ettiğimiz çocuk bakıcıları konusunda, sizleri bilinçlendirmeye çalıştık. Tecrübeli çocuk bakıcısı arıyorum diyorsanız, bizi arayın.

Berkay Danışmanlık İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yöneticisi
GÜLDAN ŞAHBAZ
09.06.2020

Yazımızı Paylaşır mısınız?

Mesaj Gönder
Hemen Bakıcı Bul!
İnsan Kaynakları Uzmanı
Merhaba 👏
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?